Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Toυρκία : Αποφάσεις για εξοπλιστικά

Σημαντικές αποφάσεις ελήφθησαν χθες στην συνεδρίαση της Τουρκικής Εκτελεστική Επιτροπής Αμυντικής Βιομηχανίας (SSIK), υπό τον προεδρεύοντα Ταγίπ Ερντογάν. Στην συνεδρίαση συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο ΥΠΕΘΑ Ismet Yilmaz, ο Τούρκος Α/ΓΕΕΘΑ Necdet Özel και ο διευθυντής της Υπογραμματείας Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM) Murad Bayar. Στην συνεδρίαση διάρκειας 4 ωρών συζητήθηκε η πορεία εξοπλιστικών προγραμμάτων σε εξέλιξη και η ανάπτυξη νέων τουρκικών αμυντικών συστημάτων. Πιο συγκεκριμένα, ελήφθησαν οι ακόλουθες αποφάσεις :



1) Συνέχιση των διαπραγματεύσεων με τις εταιρείες που συμμετέχουν στον διαγωνισμό για την απόκτηση 4 συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας μεγάλου βεληνεκούς (Τ-LORAMIDS) για τις ανάγκες της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας. Για το πρόγραμμα έχουν θέσει υποψηφιότητα οι Raytheon/Lockheed Martin (Patriot PAC-3), η ΕUROSAM (SAMP/T Aster 30), η ρωσική Rosobronexport (S-300) και η κινεζική CPMIEC (HQ-9, αντίγραφο του ρωσικού συστήματος). To συνολικό κόστος του προγράμματος υπολογίζεται στα 4 δις δολάρια.

2) Έναρξη προετοιμασιών για την κατασκευή Τουρκικού διαστημικού κέντρου, με κατάλληλες εξέδρες εκτόξευσης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της SSIK απώτερος στόχος είναι η "εκτόξευση δορυφόρου".

3) Έναρξη τροποποιήσεων στο ΜΕΑ Anka, με στόχο την επέκταση της ακτίνας δράσης του και την αύξηση του μεταφερόμενου φορτίου. Δόθηκε το πράσινο φως για την εξέλιξη νέου κινητήρα turboprop από την ΤΑΙ έτσι ώστε το σύνολο των υποσυστημάτων του αεροχήματος να είναι τουρκικής κατασκευής.

4) Έναρξη του προγράμματος σχεδίασης Πλοίου Γενικής Υποστήριξης για τις ανάγκες του Τουρκικού Ναυτικού.

5) Έναρξη του προγράμματος εκσυγχρονισμού των περιπολικών SAR-33 της Τουρκικής ακτοφυλακής.

6) Έναρξη ανάπτυξης Εξομοιωτή κατάδυσης υποβρυχίων από την εταιρία Havelsan.

7) Έναρξη προγράμματος ανάπτυξης "Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικού πολέμου" (μτφ σύστημα ESM) από την εταιρία Aselsan, που θα τοποθετηθεί αρχικά στις φρεγάτες Meko200 Track I του TDK.

8) Κάλυψη των "αναγκών των ΤΕΔ" σε οπλικό υλικό και διάφορα υποσυστήματα μέσω μικρότερων προγραμμάτων έρευνας και ανάπτυξης με την συμμετοχή τουρκικών πανεπιστημίων και τοπικών βιομηχανιών.

9) Εκσυγχρονισμός των ελικοπτέρων της Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων του Γενικού Επιτελείου (Özel Kuvvetler Komutanlığı - OKK). Να σημειωθεί ότι τα S-70 ειδικών επιχειρήσεων έχουν ήδη υποστεί ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού. Το πρόγραμμα Yarasa (νυχτερίδα) προϋπολογισμού 96 εκ δολαρίων ξεκίνησε το 2002 από την ΤΑΙ, με την βοήθεια της ισραηλινής Elbit. Tουλάχιστον τέσσερα S-70A-28D της ΟΚΚ απέκτησαν νέο υπολογιστή αποστολής, FLIR νέα γενιάς, έγχρωμες MFD, ισραηλινά κράνη MIDASH (Modular Integrated Display And Sight Helmet), συστήματα INS/GPS, σύστημα καταγραφής VCR,TACAN, νέους ασυρμάτους VHF/UHF, Personnel Locator System (PLS), εξωτερικές δεξαμενές καυσίμων και εγκατάσταση πολυβόλων στις πλευρικές θύρες. Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα η ΤΑΙ απέκτησε ως "προίκα" ένα σύγχρονο Εργαστήριο Ολοκλήρωσης Συστημάτων, μια εγκατάσταση κρίσιμης σημασίας..

Οι ανωτέρω βελτιώσεις προσέδωσαν στα ε/π αυξημένη αυτονομία και ικανότητες νυκτερινής, εξαιρετικά χαμηλού ύψους και παντός καιρού πτήσης. Η παρουσίαοργανικών ελικοπτέρων ειδικών επιχειρήσεων απετέλεσε πραγματικό άλμα για τις επιχειρησιακές ικανότητες των μονάδων του ΟΚΚ.


9) Πράσινο φως έλαβε επίσης ο , ο εκσυγχρονισμός των avionics των μεταγωγικών αεροσκαφών CN-235, η κατασκευή προτύπου πλοίου λογιστικής υποστήριξης, η προμήθεια 5 ελαφρών ελικοπτέρων από την Bell Helicopters για την κάλυψη αναγκών της Γενικής Γραμματείας Δασών και η κατασκευή δευτέρου διαδρόμου αποπροσγείωσης στο διεθνές αεροδρόμιο Sabiha Gokcen.

http://www.enkripto.com/2012/07/to.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου