Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

ΤΟ TAJIKISTAN ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΓΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ


Το Τατζικιστάν έχει εγκρίνει τους ρωσικούς όρους για τη σύναψη μιας συμφωνίας σχετικά με την παράταση μίσθωσης στρατιωτικής βάσης στη Ρωσία, στην χώρα της κεντρικής Ασίας μετά το 2014, δήλωσε ο διοικητής του στρατού ξηράς της Ρωσίας, Vladimir Chirkin, την Τρίτη.


« Το Τατζικιστάν θεωρεί το προσχέδιο της συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών,  την ενδυνάμωση της παρουσίας της 201ης βάσης του ρωσικού στρατού εκεί για τα επόμενα 49 χρόνια, ως αποδεκτό. Η ηγεσία της Δημοκρατίας προτίθεται να φέρει μια κοινή συμφωνία σύντομα », είπε ο Chirkin.


Το προσχέδιο της συμφωνίας διατηρεί τους υφιστάμενους όρους για τη διάρκεια ζωής της βάσης στο Τατζικιστάν χωρίς χρηματικό αντάλλαγμα, προσέθεσε.

Δεν υπήρξε καμία επίσημη αντίδραση από το Τατζικιστάν νωρίτερα την Τρίτη. Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών είχαν πρόσφατα βρεθεί σε τέλμα, καθώς το Τατζικιστάν απαιτούσε τουλάχιστον 250 εκ. $  το χρόνο για την ενοικίαση της βάσης, ανέφερε η Kommersant business daily νωρίτερα αυτό το μήνα, επικαλούμενη ανώνυμη πηγή του Τατζικιστάν.

Η βάση του Τατζικιστάν εγκαινιάστηκε το 2004 και είναι η μεγαλύτερη ρωσική βάση επίγειων δυνάμεων σε ξένο έδαφος με μέχρι και 7000 στρατιώτες δύναμη.

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Παναγιώτης Ι. Ψύλλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου