Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Διαβουλεύσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ


Ενώ στην αυριανή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να συζητηθεί η αποστολή της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) και με σκοπό να εγκριθεί η ανανέωση της θητείας της για άλλους έξι μήνες, ακόμη δεν επιτεύχθηκε συμφωνία στο προσχέδιο ψηφίσματος, το οποίο παραδοσιακά ετοιμάζουν οι Βρετανοί.


Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η βρετανική αντιπροσωπεία επιμένει σε αναφορές που αλλάζουν τους όρους εντολής της Δύναμης, προκαλώντας αντιδράσεις από άλλα μόνιμα μέλη του Σώματος. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι το ΣΑ καλωσορίζει την «ειδική αναθεώρηση» της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, διαχωρίζοντας έτσι την οποιαδήποτε αλλαγή στην αποστολή της Δύναμης με τη λύση του Κυπριακού.


Σε γενικές γραμμές, το προσχέδιο είναι πανομοιότυπο με το προηγούμενο ψήφισμα, πριν την έγκριση του οποίου είχε επιχειρηθεί από τους Βρετανούς να συμπεριληφθεί η συγκεκριμένη αναφορά, χωρίς όμως αποτέλεσμα, μετά από έντονες αντιδράσεις άλλων μελών του ΣΑ, κυρίως της Ρωσίας.

Στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών πραγματοποιούνται παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με την τουρκική πλευρά να επιδιώκει να συμπεριληφθούν στο ψήφισμα «ενοχλητικές αναφορές». Η κυπριακή αντιπροσωπεία καταβάλλει προσπάθειες ώστε να εμποδίσει εκτροπή της διαδικασίας στο Κυπριακό ή στο θέμα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Στο μεταξύ, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν περικοπές στις αποστολές ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ, λόγω της οικονομικής κρίσης, η ΟΥΝΦΙΚΥΠ, όπως σημειώνουν διπλωματικοί κύκλοι, δεν μπορεί να ενταχθεί σ' αυτό το πλαίσιο επειδή η Κύπρος και η Ελλάδα καταβάλλουν μεγάλο μέρος των λειτουργικών εξόδων της Δύναμης στο νησί .

Πηγή: ΑΜΠΕ

1 σχόλιο:

  1. Τα εδαφικά δεδομένα, όπως και οι συσχετισμοί δυνάμεων, στην περιοχή μας σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα, αναμένεται να αλλάξουν. Η διαίρεση της Κύπρου εξυπηρετεί το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς διατηρεί λόγω στην περιοχή με τις στρατιωτικές του βάσεις στο νησί. Με την προσπάθεια αναθεώρησης του ψηφίσματος το ΗΒ προσπαθεί να διασφαλίσει τη θέση του στην περιοχή, σε μια περίοδο που η Ρωσία ανοιχτά πλέον στηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία ( πράγμα που ενοχλούσε, ενοχλεί και θα ενοχλεί πάντα τους Βρετανούς ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή