Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

Συνέχεια της επιδείνωσης των λειτουργικών συνθηκών τον Ιούλιο, δείχνει ο ΡΜΙ


Αισθητά κάτω από το σημείο μηδενικής μεταβολής των 50.0 μονάδων, το οποίο διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση, παρέμεινε ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών για την Ελλάδα (PMI). Πρόκειται για έναν σύνθετο δείκτη, ο οποίος έχει σχεδιαστεί, προκειμένου να παρέχει μία συνοπτική εικόνα της απόδοσης στη μεταποιητική οικονομία, ο οποίος έκλεισε στις 41.9 μονάδες, τον Ιούλιο.


Όπως ανακοινώθηκε, η τιμή αυτή ήταν υψηλότερη από τις 40.1 μονάδες του Ιουνίου, ωστόσο, αισθητά χαμηλότερη από το σημείο μηδενικής μεταβολής των 50.0 μονάδων. Επισημαίνεται ότι ο δείκτης PMI καταγράφει τιμές κάτω από το σημείο μηδενικής μεταβολής των 50.0 μονάδων, για 35 συνεχείς μήνες, ενώ παρατηρήθηκε μία έντονη μείωση των νέων παραγγελιών, που έλαβαν, κατά τη διάρκεια του Ιουλίου.


Σύμφωνα με τα πρόσφατα ανεπιβεβαίωτα στοιχεία, οι επιπτώσεις στις συνθήκες ζήτησης της αγοράς, λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης και της ύφεσης στην Ελλάδα, εξακολούθησαν να είναι αισθητές. Οι νέες παραγγελίες εξαγωγών εξακολούθησαν να μειώνονται έντονα, κατά την τελευταία περίοδο της έρευνας.

Όπως αναφέρεται, η ενδέκατη συνεχής μείωση των πωλήσεων στο εξωτερικό ήταν αποτέλεσμα των δυσοίωνων λειτουργικών συνθηκών στις αγορές του εξωτερικού. Καθώς ο όγκος των νέων παραγγελιών εξακολούθησε να επιδεινώνεται, οι Έλληνες κατασκευαστές προσάρμοσαν και πάλι την παραγωγή τους ανάλογα.

Τα στοιχεία της έρευνας του Ιουλίου υπέδειξαν ότι ο ρυθμός συρρίκνωσης ήταν και πάλι σημαντικός, παρότι εξασθένησε, σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο της έρευνας. Υπήρξαν συνεχείς ενδείξεις πλεονάζοντος δυναμικού στον ελληνικό μεταποιητικό τομέα, καθώς τόσο οι αδιεκπεραίωτες εργασίες όσο και τα επίπεδα απασχόλησης περιορίστηκαν απότομα, κατά τη διάρκεια του μήνα. Τα επίπεδα απασχόλησης μειώνονται για πεντηκοστό πρώτο συνεχή μήνα, με ποσοστό 20% των μελών του πάνελ να υποδεικνύει μείωση του αριθμού εργαζομένων, κατά τη διάρκεια του Ιουλίου.

Οι έντονες ανταγωνιστικές πιέσεις οδήγησαν σε περαιτέρω σημαντική μείωση της μέσης τιμής χρέωσης. Υπήρξαν, επίσης, αναφορές, σύμφωνα με τις οποίες η έλλειψη ζήτησης οδήγησε σε εκπτώσεις και στην προσπάθεια ενίσχυσης των πωλήσεων.

Οι σημαντικές περικοπές των τιμών χρέωσης πραγματοποιήθηκαν, παρά την περαιτέρω αύξηση των μέσων τιμών εισροών. Η αύξηση των τιμών πρώτων υλών καταγράφεται για διάστημα μεγαλύτερο των τριών ετών και ορισμένοι ερωτηθέντες στην έρευνα ανέφεραν ότι οι προμηθευτές εξακολουθούν να επιβάλουν περιοριστικούς όρους στις πληρωμές των προμηθειών.

Οι Έλληνες κατασκευαστές ανέφεραν εκ νέου ότι η έλλειψη ρευστότητας και πιστώσεων οδήγησαν σε περαιτέρω σημαντική μείωση της αγοραστικής δραστηριότητας. Η μειωμένη παραγωγή και οι περιορισμένες νέες παραγγελίες υπονόμευσαν την αγορά πρώτων υλών και ημικατεργασμένων προϊόντων.

Τα επίπεδα αποθεμάτων προμηθειών υποχώρησαν και πάλι, με τη σειρά τους, και με έντονο ρυθμό. Τέλος, οι μέσοι χρόνοι παράδοσης προμηθειών εξακολούθησαν να επιμηκύνονται, κατά τη διάρκεια του Ιουλίου. Σύμφωνα με αναφορές, η εντονότερη επιδείνωση της απόδοσης των προμηθευτών, που έχει καταγραφεί από τον Ιανουάριο, ήταν αποτέλεσμα της έλλειψης πρώτων υλών.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου