Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Αποζημίωση 1 δισ. ευρώ ζητά η Ρωσία από τη Βουλγαρία για τη ματαίωση της κατασκευής πυρ. σταθμού στο Μπέλενε


Η ρωσική εταιρεία Atomstroyexport απαιτεί από τη Βουλγαρία οικονομικές αποζημιώσεις ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ επειδή η χώρα ματαίωσε φέτος την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού του Μπέλενε, σύμφωνα με ανακοίνωση της ρωσικής εταιρίας την οποία επικαλούνται τα πρακτορεία.


"Τα ποσά που απαιτεί η Atomstroyexport περιλαμβάνουν το κόστος όλων των εργασιών που πραγματοποιήθηκαν για το πρόγραμμα, το κόστος του υλικού, τις απώλειες και τα λοιπά. Το συνολικό ποσό των νέων αποζημιώσεων ανέρχεται σε τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο ευρώ», ανακοίνωσε η Atomstroyexport.


Η ρωσική εταιρία, θυγατρική του κρατικού ομίλου Rosatom, είχε αρχίσει τον Ιούλιο του 2011 μια διαδικασία εναντίον της βουλγαρικής κρατικής εταιρίας NEK ενώπιον του διεθνούς διαιτητικού δικαστηρίου του διεθνούς εμπορικού επιμελητηρίου του Παρισιού για να πετύχει την καταβολή 58 εκατομμυρίων ευρώ που της οφείλονταν.

"Η αύξηση των απαιτούμενων αποζημιώσεων βασίζεται στο γεγονός ότι το πρόγραμμα σταμάτησε από τη βουλγαρική κυβέρνηση (...) και η NEK συνεχίζει να αρνείται να αποζημιώσει την Atomstroyexport για τα έξοδα που έκανε και τις απώλειες», πρόσθεσε η ρωσική εταιρία.

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ είχε ανακοινώσει τον περασμένο Μάρτιο πως η χώρα του ματαιώνει την κατασκευή από την Atomstroyexport ενός πυρηνικού σταθμού στο Μπέλενε (βόρεια Βουλγαρία) για λόγους οικονομίας.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου