Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Η ύφεση "έφαγε" πάνω από 40 δισ. ευρώ από τα ασφαλιστικά ταμεία


Το ποσό των  40 δισ. ευρώ αγγίζουν και πιθανότατα ξεπερνούν οι απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων από την ύφεση, την ανασφάλιστη εργασία, τα λουκέτα στην αγορά, αλλά και το κούρεμα των αποθεματικών τους. 

Στα περίπου 5 με 6 δισ. από τις ετήσιες απώλειες της «μαύρης» - αδήλωτης εργασίας, θα πρέπει να προστεθούν σημαντικές απώλειες για το σύνολο των ασφαλιστικών ταμείων, που αγγίζουν τα 35 δισ. ευρώ, από την αύξηση της ανεργίας, τη μείωση των εισοδημάτων και την έλλειψη ρευστότητας που οδηγεί τις ελληνικές επιχειρήσεις σε απόγνωση και λουκέτο και το κούρεμα των αποθεματικών των ταμείων. 


Συνολικά, τα τελευταία δύο χρόνια, τα ασφαλιστικά ταμεία υπολογίζεται πως είχαν «διαρροή» εσόδων που μπορεί και να ξεπέρασε τα  40 δισ. ευρώ.

Οι απώλειες που «μετράει» η κοινωνική ασφάλιση συνολικά προέρχονται από την ουσιαστική εξαφάνιση των αποθεματικών τους, ελέω PSI, από την δραματική αύξηση της ανεργίας, από τις συνεχόμενες μειώσεις στους μισθούς των εργαζομένων στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, από την εισφοροδιαφυγή και από την «μαύρη» εργασία. 

Δεν είναι τυχαίο, που κάθε μήνα για την πληρωμή των συντάξεων τα ταμεία αναγκάζονται να «φάνε» από τα έτοιμα, δηλαδή την κρατική χρηματοδότησης, ενώ λύση βρίσκουν και στο δανεισμό. 

Στο επτάμηνο Ιανουάριος – Ιούλιος 2012, το ΙΚΑ έκανε χρήση του 74,7% του συνόλου της κρατικής επιχορήγησης, δηλαδή 2,7 από 3,6 δισ. ευρώ. Παράλληλα, για να μπορέσει να δώσει τις συντάξεις του Σεπτεμβρίου, το Ίδρυμα χρειάστηκε να δανειστεί και πάλι, ποσό 240.000.000 ευρώ από τα αποθεματικά που έχει το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) και το Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού της ΔΕΗ. Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση στον ΟΓΑ, όπου στο επτάμηνο έγινε χρήση του 79,4% της κρατικής επιχορήγησης, που μεταφράζεται σε 2,9 δισ. ευρώ από 3,6 δισ. ευρώ συνολικά. Στο ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει το 64,4%.

Την ίδια στιγμή, μένουν απλήρωτοι κάθε λογής προμηθευτές, ενώ και οι παροχές σε χρήμα για δαπάνες υγείας παρουσιάζουν τεράστιες καθυστερήσεις.

Αναλυτικά, τα τελευταία δύο χρόνια, τα ταμεία έχασαν σε απόλυτους αριθμούς τα εξής:
 
* τουλάχιστον 14 δισ. ευρώ, λόγω της διαδικασίας του PSI. Οι κοινός λογαριασμός που υπήρχε στην Τράπεζα της Ελλάδος και στον οποίο εναπόθεταν υποχρεωτικά τις αποταμιεύσεις τους τα ταμεία, «κουρεύτηκε» σε ποσοστό αρχικά κατά 53%. Είναι ενδεικτική η απάντηση της Τράπεζας της Ελλάδος που κοινοποίησε το υπουργείο Οικονομικών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Μητρόπουλου. Σύμφωνα λοιπόν με τα επίσημα στοιχεία, από 18,7 δισ. ευρώ ονομαστική αξία ομολόγων, πριν από το PSI, έφτασαν στις 31 Ιουλίου να έχουν τρέχουσα αξία, μόλις 4,7 δισ. ευρώ.   

* 550 εκατ. με 600 εκατ. ευρώ  υπολογίζονται οι απώλειες, από την ετήσια απόδοση σε τόκους που λάμβαναν τα ταμεία, από τα περίπου 22 δισ. ευρώ που ήταν κατατεθειμένα στην ΤτΕ. Ενώ μέχρι και το 2011, οι αποδόσεις αυτές ξεπερνούσαν τα 700 εκατ. ευρώ, φέτος, δεν προβλέπεται να υπερβούν τα 150.000.000 ευρώ, ενώ υπάρχει η πρόβλεψη ότι μπορεί να είναι κάτω και από τα 100.000.000 ευρώ.  

*  Άλλα 6 δισ. ευρώ χάθηκαν μόνο το 2011 από τις μειώσεις μισθών που εφαρμόστηκαν τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Οι μειώσεις στις αποδοχές, έφεραν ανάλογες μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές που αποδίδονται στα ταμεία και έτσι συρρίκνωσαν περαιτέρω τα έσοδά τους. 

* Κάθε ποσοστιαία μονάδα αύξησης της ανεργίας, προκαλεί απώλειες στο ασφαλιστικό σύστημα της τάξης των 450.000.000 ευρώ περίπου. Από το Μάιο του 2010 όταν υπογράφηκε το πρώτο Μνημόνιο έως το Μάιο του 2012, η ανεργία αυξήθηκε από το 12,2% στο 23,1%. Αυτό σημαίνει ότι σημειώθηκε αύξηση 11 ποσοστιαίων μονάδων, που μεταφράζεται σε συνολικές απώλειες ύψους 5 δισ. ευρώ περίπου, για την Κοινωνική Ασφάλιση.

* Από το 2009 μέχρι το 2011, έχουν συσσωρευτεί στα ταμεία ανείσπρακτες εισφορές που υπερβαίνουν τα 11 δισ. ευρώ. Από αυτό το τεράστιο ποσό, οι διοικήσεις των ταμείων παραδέχονται ότι θα είναι ευτύχημα αν εισπραχθεί μόλις το 1 δισ. ευρώ.


Της Ρούλας Σαλούρου



Πηγή:www.capital.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου