Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

ΤΟ ΠΕΚΙΝΟ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΡΑΝ


Η Κίνα είναι αντίθετη στην επιβολή κυρώσεων κατά του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού Υπουργείου των Εξωτερικών Hong Lei.


«Η κινεζική πλευρά εδώ και καιρό έχει εκδηλώσει την αντίθεση της σε μονομερείς κυρώσεις κατά του Ιράν», ανέφερε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Xinhua.


«Εν τέλει οι κυρώσεις δεν θα βοηθήσουν στην επίλυση του ιρανικού πυρηνικού ζητήματος, αλλά θα επιδεινώσουν περαιτέρω και θα κλιμακώσουν το ζήτημα, γεγονός που θα βλάψει την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα».

Όλα τα εμπλεκόμενα μέρη θα πρέπει να εντείνουν το διάλογο και τη συνεργασία ώστε να αναζητήσουν μια αποδεκτή λύση για το ζήτημα μέσω διαπραγματεύσεων, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Barack Obama δήλωσε την Τρίτη στη γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κάνουμε ότι πρέπει για να εμποδίσουμε το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα».

Ο Obama υποστήριξε ότι η διπλωματία και οι κυρώσεις θα πρέπει να είναι οι βασικοί μοχλοί αποτροπής της ανάπτυξης πυρηνικών όπλων από το Ιράν, αν και ο ίδιος δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης.

Τα σχόλια του Obama ήρθαν μόλις μια μέρα μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις του Mahmoud Ahmadinejad ότι το Ισραήλ «δεν έχει ρίζες» στη Μέση Ανατολή.

Το Ιράν επέμεινε ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα έχει αποκλειστικά ειρηνικούς σκοπούς.

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ι. ΨΥΛΛΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου