Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Πώς και πού θα κατανεμηθούν τα 49,1 δισ. ευρώ


image
Μετά σχεδόν έξι μήνες που δεν εισέρρευσε ούτε ευρώ στην ελληνική οικονομία, από τη Δευτέρα έως και τα τέλη Μαρτίου αποφασίστηκε χθες να διατεθούν στην Ελλάδα 49,1 δισ. ευρώ από την Ευρωζώνη. Μάλιστα, εφόσον το Διεθνές Νομισματικό Tαμείο (ΔΝΤ) εγκρίνει το μερίδιό του εντός Ιανουαρίου, το ποσό θα ανέλθει στα 52,4 δισ. ευρώ.
Πάντως, τα δάνεια αυτά δεν έρχονται άνευ όρων. Στην ανακοίνωση του Eurogroup καθίσταται σαφές ότι τα κεφάλαια του πρώτου τριμήνου είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την υλοποίηση όσων προβλέπονται στο νέο Μνημόνιο, ενώ και το ΔΝΤ είναι βέβαιο ότι ακόμα κι αν εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης που του αναλογεί, θα συνεχίσει να πιέζει για περαιτέρω παρεμβάσεις που θα εξασφαλίζουν τη μείωση του χρέους.

Επίσης, για ακόμα μια φορά, έχει υπολογιστεί με ακρίβεια πού θα διοχετευτούν τα δάνεια. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι για να καλυφθεί η χρηματοδότηση του προγράμματος επαναγορών, τελικά αποφασίστηκε να αξιοποιηθεί μέρος των δανείων που ήταν προγραμματισμένο να διοχετευτούν για τις ανάγκες του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με τον καταμερισμό των κεφαλαίων, όπως αυτός έγινε από τις κοινοτικές και ελληνικές αρχές και παρουσιάστηκε στη γερμανική Βουλή, τα 49,1 δισ. ευρώ που θα παράσχει η Ευρωζώνη στην Ελλάδα θα έρθουν ως εξής:

1. Τον Δεκέμβριο και συγκεκριμένα την επόμενη εβδομάδα θα εκταμιευθούν τα 34,3 δισ. Την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να δοθούν τα 11,3 δισ. από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (EFSF) για να ολοκληρωθεί η διαδικασία των επαναγορών την Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου. Επίσης την ερχόμενη εβδομάδα θα εισρεύσουν 16 δισ. που αφορούν την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, αλλά και 7 δισ. για να εξασφαλιστεί η ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού και να ξεκινήσει σταδιακά η διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά και όσους έχουν απαιτήσεις έναντι του Δημοσίου. Να σημειωθεί ότι στις 21 Δεκεμβρίου, η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει 250 εκατ. ευρώ γιατί λήγει ένα από τα ομόλογα που δεν εντάχθηκε στη διαδικασία του PSI.

2. Τον Ιανουάριο η Ευρωζώνη θα εκταμιεύσει το ποσό των 9,2 δισ., εφόσον η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει τις νέες ρυθμίσεις που θα προβλέπονται στο φορολογικό νομοσχέδιο. Από τα 9,2 δισ., τα 7,2 δισ. έχουν να κάνουν με την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Ετσι, μαζί με τα 16 δισ. του Δεκεμβρίου, συνολικά για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος θα εκταμιευθούν 23,2 δισ.

Τα υπόλοιπα 2 δισ. έχουν να κάνουν κυρίως με την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων. Ερώτημα παραμένει και το εάν η Ελλάδα θα αποπληρώσει στις 11 Ιανουαρίου έντοκα γραμμάτια ύψους 3,4 δισ. ή εάν θα επιλέξει να τα αναχρηματοδοτήσει με νέα γραμμάτια, εξασφαλίζοντας υψηλότερα επίπεδα ρευστότητας για τα κρατικά ταμεία. Αυτή τη στιγμή το σχέδιο προβλέπει την εξόφληση των γραμματίων αυτών, αλλά από το οικονομικό επιτελείο δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα μετάθεση της αποπληρωμής τους.

3. Τον Φεβρουάριο η Ευρωζώνη αναμένεται να εγκρίνει τη διάθεση δανείου ύψους 2,8 δισ., το οποίο επίσης αναμένεται να διοχετευτεί ως επί το πλείστον στην αποπληρωμή των χρεών του Δημοσίου. Επίσης, στις 20 του ίδιου μήνα λήγουν ελληνικά ομόλογα ύψους 443,3 εκατ. ευρώ που έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

4. Τον Μάρτιο έχει σχεδιαστεί η εκταμίευση άλλων 2,8 δισ. που θα χρησιμοποιηθούν για την εξόφληση των χρεών του Δημοσίου και για πιθανές ανάγκες του προϋπολογισμού.

Πάντως, στο οικονομικό επιτελείο δεν ανησυχούν ότι θα υπάρξει πρόβλημα με τη διάθεση των δόσεων κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου. Αντιθέτως, ευελπιστούν ότι ο σχεδιασμός αυτός θα επιτρέψει τη σταδιακή διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά που κατ’ επέκτασιν θα οδηγήσει και στη σταδιακή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Ωστόσο, ο επόμενος κρίσιμος σταθμός στο πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας θα είναι ο Μάιος. Στις 20 Μαΐου η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει δύο ομόλογα συνολικού ύψους 5,6 δισ. που βρίσκονται στην ΕΚΤ. Για να έχει στη διάθεσή της το ποσό αυτό εγκαίρως, θα πρέπει να ολοκληρωθεί χωρίς προβλήματα και καθυστερήσεις ο επόμενος έλεγχος της τρόικας.

Του Σωτηρη Nικα

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου