Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Δικαιώθηκε ο Γερμανός που βασανίστηκε «κατά λάθος» από τη CIA


Το Διεθνές Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξέδωσε μία ιστορική απόφαση στην υπόθεση του Khaled el-Masri, ο οποίος είχε την ατυχία να έχει παρόμοιο όνομα με τρομοκράτη που έφερε το όνομα Khalid al-Masri.



Το Δικαστήριο επιβεβαίωσε ότι οι πράκτορες της CIA βασάνισαν τον el-Masri, ενώπιον ατόμων της αστυνομίας της FYROM, με την πλήρη συγκατάβασή τους.

Πρόκειται για υπόθεση, στην οποία ο Masri απήχθη το 2004 από τη CIA και εστάλη σε σημεία στην Βαγδάτη και στο Αφγανιστάν, όπου και υπέμεινε σκληρά βασανιστήρια. Μετά από μήνες κακοποίησης, η CIA διαπίστωσε ότι είχε συλλάβει τον λάθος άνθρωπο, τον οποίο και παράτησε σε έναν έρημο δρόμο της Αλβανίας.


Ο Masri όμως, προς «ατυχία» της CIA, επιβίωσε και μήνυσε την αμερικανική Υπηρεσία για την κακοποίησή του. Ωστόσο, τα δικαστήρια των Η.Π.Α. ουσιαστικά «έθαψαν» την υπόθεση, στηριζόμενα σε «θέματα εθνικής ασφάλειας» και υποστηρίζοντας ότι οι πληροφορίες για το ζήτημα δεν πρέπει ποτέ να αποδεσμευτούν.

Η γερμανική κυβέρνηση όμως, δεν στάθηκε με σταυρωμένα χέρια και εξέδωσε άμεσα ένταλμα συλλήψεως για τους εμπλεκόμενους πράκτορες της CIA, μέσω της Interpol. Ωστόσο, μετά από απειλές του State Department, για τις «επιπτώσεις» που θα είχε μία αμερικανογερμανική «σύγκρουση», οι Γερμανοί «εγκατέλειψαν» την υπόθεση.

Σύμφωνα με την απόφαση, ο Masri θα λάβει ως ηθική βλάβη $70.000 από την κυβέρνηση της FYROM, ενώ προς το παρόν δεν γίνεται κανένας λόγος για τις ευθύνες των Αμερικανών.

Πηγή http://www.e-afipnisi.gr/news_info.php?data_id=3271&timicat1=74343&timicat2=9789&timicat3=0&timicat4=0&timicat5=0&timicat6=0&timicat7=0

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου