Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

ΗΠΑ: Εξετάζει φιλόδοξη εμπορική συμφωνία με την Ε.Ε.

Την άμεση έναρξη συνομιλιών για μια υπερατλαντική εμπορική συμφωνία με την Ευρώπη σχεδιάζουν οι ΗΠΑ, αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal. Στόχος είναι το άνοιγμα των προστατευόμενων γεωργικών αγορών της Ευρώπης, η εξάλειψη των δασμών και ο περιορισμός των κανονισμών που εμποδίζουν τις εμπορικές και διασυνοριακές επενδύσεις. WSJ: Ιστορική εμπορική συμφωνία με την ΕΕ προωθούν οι ΗΠΑ
Σύμφωνα με το πρακτορείο, μια τέτοια συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της Ε.Ε. εάν ευδοκιμούσε θα αποτελούσε μια από τις πιο περίπλοκες και φιλόδοξες συμφωνίες που έχουν επιχειρηθεί ποτέ, καθώς θα καλύπτει την οικονομική σχέση των δύο ισχυρότερων παγκόσμιων αγορών, που αποτιμάται κοντά στα 700 δις. ευρώ εμπορίου αγαθών και υπηρεσιών ετησίως. 


Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι βλέπουν πολύ θετικά αυτή τη συμφωνία και βιάζονται να ξεκινήσουν τις συνομιλίες, καθώς θεωρούν πως το πακέτο αυτό θα αποτελέσει σημαντική και αναγκαία πηγή ανάπτυξης για τις ευρωπαϊκά κράτη, ιδιαίτερα εκείνα που ήδη φλερτάρουν με νέα ύφεση. 

Οι αμερικανοί αξιωματούχοι, επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα, είναι πλέον πιο ανοιχτοί στην ιδέα από ότι πριν από λίγα χρόνια, αν και δε δείχνουν τον ίδιο ενθουσιασμό με τους Ευρωπαίους. Βλέπουν την εμπορική συμφωνία ως έναν τρόπο να ανοίξουν άμεσα τις αγροτικές αγορές της Ευρώπης και πιθανώς να χαλαρώσουν τους περιορισμούς στις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες που κατέκριναν οι ΗΠΑ. 

Αμερικανοί αξιωματούχοι αναφέρουν πως μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί κάποια πολιτική απόφαση στη Ουάσιγκτον για έναρξη των διαπραγματεύσεων. Όπως αναφέρουν οι ίδιοι στην WSJ, ο Barack Obama είναι υπέρμαχος της ιδέας, με προϋπόθεση ωστόσο να είναι «ολοκληρωμένη», να ανοίγει τις ευρωπαϊκές αγορές στις εξαγωγικές εταιρείες των ΗΠΑ και να ολοκληρωθεί σύντομα. 



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου