Κεφάλαια από το εξωτερικό επιστρέφουν στην Ελλάδα μέσω του Χρηματιστηρίου – Τι ποσοστό ελέγχουν σήμερα οι ξένοι
Αγορές μετοχών από κωδικούς της Ελβετίας και πωλήσεις από κωδικούς των... Βερμούδων έκαναν την εμφάνισή τους στα στατιστικά στοιχεία του Χρηματιστηρίου, τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, γεγονός που προβληματίζει τις εποπτικές αρχές για το ποια funds και τι εθνικότητας βρίσκονται πίσω απ’ αυτές τις εντολές.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι όσες φορές στο παρελθόν πραγματοποιήθηκε έρευνα για να βρεθεί ο βασικός αγοραστής ή πωλητής σε μετοχές που παρουσίαζαν περίεργη χρηματιστηριακή εικόνα, δεν προέκυψε αποτέλεσμα. Ειδικά όταν οι εντολές προέρχονταν από offshore εταιρείες με έδρα σε εξωτικά μέρη, όπως τα νησιά Βερμούδες, αφού ως ιδιοκτήτης εμφανίζεται κάποια δικηγορική εταιρεία με έδρα τη σουίτα κάποιου πολυτελούς ξενοδοχείου.
Σε αυτή τη συγκυρία, το ενδιαφέρον στοιχείο έγκειται στο γεγονός ότι οι εντολές που δίνονται από την Ελβετία συμπίπτουν χρονικά με την προσπάθεια που κάνει η χώρα μας για το ζήτημα της διερεύνησης της «ταυτότητας» των ελληνικών καταθέσεων εκεί. Μόλις στις αρχές της εβδομάδας ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης δήλωνε στη Βουλή ότι «στις αρχές του 2013, αν όλα πάνε καλά, θα είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε τη συμφωνία με την Ελβετία για τη φορολόγησή τους».
Αφύπνιση
Η αφύπνιση της χρηματιστηριακής αγοράς μπορεί να υποστηρίχθηκε μετά το καλοκαίρι από εγχώρια επενδυτικά κεφάλαια, όμως οι εντολές των ξένων κωδικών κατευθύνθηκαν στοχευμένα σε τέσσερις τράπεζες και συγκεκριμένα blue chips και ΔΕΚΟ. Το γεγονός είχε ως συνέπεια οι ξένοι επενδυτές να ελέγχουν τον Νοέμβριο το 51,4% του Χ.Α., όσο ακριβώς ήταν το ποσοστό τους τον Οκτώβριο του 2011. Οι ξένοι επενδυτές εμφανίζονται φέτος ως πωλητές μετοχών αξίας 162 εκατ. ευρώ, ενώ αντίθετα οι εγχώριοι για το 11μηνο του 2012 ήταν αγοραστές μετοχών συνολικής αξίας 390,65 εκατ. ευρώ. Την τετραετία 2004-2007 οι ξένοι επενδυτές διοχέτευσαν στο Χ.Α. περισσότερα από 17 δισ. ευρώ, ενώ την τετραετία της ύφεσης, 2009-2012, οι ξένοι έχουν προχωρήσει σε ρευστοποιήσεις ελληνικών μετοχών συνολικής αξίας σχεδόν 2 δισ. ευρώ. Τον περασμένο Νοέμβριο, οι εντολές αγορών στο Χ.Α. από την Ελβετία ανήλθαν στα 14,90 εκατ. ευρώ και οι πωλήσεις από τα Νησιά των Βερμούδων ξεπέρασαν τα 19 εκατ. ευρώ. Aπό τον Νοέμβριο του 2009, που ξεκίνησε η σταδιακή αποχώρηση των ξένων οίκων από το Χ.Α., απομακρύνθηκαν από το ταμπλό τουλάχιστον 200 hedge funds που αφαίρεσαν από τα επενδυτικά «ραντάρ» τους την Αθήνα. Ταυτόχρονα, μεγάλα επενδυτικά «σπίτια», όπως UBS, Citigroup, Nomura, Merrill Lynch, Credit Suisse, GoldmaSachs, Deutsche Bank, CA Chevreux και MorgaStanley, περιόρισαν στο ελάχιστο την έκθεσή τους στο Χ.Α., κλείνοντας παράλληλα τα dealing rooms που διατηρούσαν, είτε απευθείας είτε μέσω συνεργασιών με χρηματιστηριακές και τράπεζες, στην Ελλάδα.
Τα πιο γνωστά hedge funds που έχουν σταματήσει να παρακολουθούν την Eλλάδα είναι τα Ba PensioFund, Amber Capital, Adelphi Capital, Auerbach Grayson&Company, BrevaHoward, Fideraum Asset Μanagement, Gartmore, Pensato Capita, Tiaa Cref, Henderson, River&Mercantile κ.ά.
To υψηλό επενδυτικό ρίσκο για την Ελλάδα αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο αρνητικό παράγοντα για να προσελκυσθούν οι ξένοι επενδυτές. Μπορεί το Χρηματιστήριο να διαθέτει 20 - 25 εισηγμένες με καλή διεθνή παρουσία, όμως τα ξένα funds θέλουν πλέον να δουν πώς θα δομηθεί η ανάπτυξη το 2013, για να ξεκινήσει η αντιστροφή του αρνητικού κλίματος.
Του Ανεστη Ντοκα
Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου