Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

ΑΙΓΥΠΤΟΣ Στα πρόθυρα νέου εμφυλίου

Μνήμες από την επανάσταση που ανέτρεψε τον Χόσνι Μουμπάρακ και φόβοι για έναν νέο εμφύλιο κύκλο βίας ξύπνησαν χθες στην Αίγυπτο, καθώς τα άρματα μάχης του στρατού έκαναν την εμφάνισή τους γύρω από το προεδρικό μέγαρο του Μοχάμεντ Μόρσι.
Ο Μόρσι παρέταξε τα τανκς μπροστά από τους διαδηλωτές που «πολιορκούν» το προεδρικό μέγαρο στο Κάιρο
Ο Μόρσι παρέταξε τα τανκς μπροστά από τους διαδηλωτές που «πολιορκούν» το προεδρικό μέγαρο στο Κάιρο
Επισήμως τα άρματα της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς έσπευσαν στο σημείο του προαστίου της Ηλιούπολης του Καΐρου για να διαλύσουν τις αντίπαλες ομάδες των διαδηλωτών (υποστηρικτές του Μόρσι και οπαδοί της αντιπολίτευσης), από τις συγκρούσεις των οποίων την προηγούμενη μέρα τουλάχιστον 7 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 350 τραυματίστηκαν.

Οι δυνάμεις του στρατού, αφού σήκωσαν και πάλι φράχτη με συρματόπλεγμα σε μια περίμετρο 150 μέτρων από το προεδρικό μέγαρο, έδωσαν τελεσίγραφο στους διαδηλωτές, όμως από το σημείο αποχώρησαν μόνο οι υποστηρικτές του Μόρσι.
Οσοι αντιτίθενται στο διάταγμα του Αιγύπτιου προέδρου με το οποίο δίνει υπερεξουσίες στον εαυτό του, αλλά και στο νέο Σύνταγμα της χώρας, παρέμειναν έξω από την περίμετρο ασφαλείας και όπως ανέφεραν άνθρωποι της αντιπολίτευσης αναμενόταν να φτάσουν κι άλλοι, πιθανόν με πορεία από τη πλατεία Ταχρίρ.
Στα πρόθυρα νέου εμφυλίου
Από την πλευρά του ο διοικητής της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς, του ειδικού σώματος στρατού που προστατεύει τον πρόεδρο της Αιγύπτου, ανέφερε σε δηλώσεις του ότι τα άρματα μάχης και τα τεθωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού που έχουν αναπτυχθεί γύρω από το προεδρικό μέγαρο δεν βρίσκονται εκεί για την καταστολή των διαδηλώσεων, αλλά για να αποτρέψουν τις συγκρούσεις μεταξύ των διαδηλωτών και των αντιδιαδηλωτών.
Στα πρόθυρα νέου εμφυλίου
Σημειώνεται ότι το Ρόιτερ, επικαλούμενο πηγές της εισαγγελίας που άνοιξε έρευνα για την υπόθεση των συγκρούσεων των δύο ομάδων διαδηλωτών, αναφέρει ότι οι έξι από τους επτά νεκρούς είναι από την πλευρά των υποστηρικτών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και του Μόρσι, αλλά και ότι μέλη της Αδελφότητας κρατούν 49 τραυματίες διαδηλωτές. Η Μουσουλμανική Αδελφότητα αρνείται ότι κρατά τους διαδηλωτές και ο εκπρόσωπός της, Μαχμούντ Γκοζλάν, δήλωσε ότι όλοι οι «αλήτες» που συνελήφθησαν από τους υποστηρικτές της Αδελφότητας παραδόθηκαν στις αρχές.
Στο μεταξύ, συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών του Μόρσι και της Αδελφότητας σημειώθηκαν χθες στη γενέτειρα πόλη του προέδρου, Ζαγκαζίγκ, στο Δέλτα του Νείλου.
Αργά χθες το βράδυ, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι σε τηλεοπτικό διάγγελμά του προς τον λαό της χώρας ανέφερε ότι το διάταγμα που του δίνει υπερεξουσίες θα έχει ισχύ μέχρι το δημοψήφισμα και ότι δεν θέλει να παραμείνει χωρίς έλεγχο από τη δικαιοσύνη επ' αόριστον. Παράλληλα κάλεσε σε εθνικό διάλογο την αντιπολίτευση, αφού, όπως δήλωσε, οι διαφορές πρέπει να λύνονται με διάλογο και όχι με συγκρούσεις.
Στο μεταξύ, χθες τη νύχτα η ένταση κλιμακώθηκε, καθώς τα κεντρικά γραφεία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας πυρπολήθηκαν.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΗΓΗ: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63750062

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου