Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

Ιορδανία: η «αραβική άνοιξη» μπορεί να έρθει τον Γενάρη

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπνταλά Β΄ φοβάται περαιτέρω επέκταση της «αραβικής άνοιξης» πράγμα στο οποίο, κατα την άποψή του, μπορεί να συμβάλει ο νέος «άξονας» Τουρκίας-Αιγύπτου-Κατάρ.
Φωτογραφία: ΕΡΑ
Περισσότερο απ΄όλα ο Ιορδανός βασιλιάς ανησυχεί για τη συμμαχία αυτών των τριών χωρών με τους «Αδελφούς μουσουλμάνους». Η θέση της Άγκυρας στο συριακό ζήτημα, θεωρεί ο Αμπνταλά Β΄, υπαγορεύεται αποκλειστικά από τη θρησκευτική έχθρα των σουνιτών έναντι του καθεστώτος των αλαβιτών του Μπασάρ Άσαντ. Κατα την άποψή του, σε περίπτωση πτώσης του καθεστώτος Άσαντ η Συρία θα μετατραπεί σταδιακά σε ισλαμικό κράτος. Πιθανώς ακριβώς γι΄αυτό το λόγο ο βασιλιάς θεωρεί ότι η χώρα του πρέπει να απόσχει από την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στη συριακή αντιπολίτευση.

Ο Ιορδανός μονάρχης πραγματικά έχει λόγο να ανησυχεί. Αν έρθει το τέλος της διακυβέρνησης του Άσαντ, η διάλυση της Συρίας είναι αναπόφευκτη και οι βίαιες ενέργειες θα περάσουν στα γειτονικά κράτη, θεωρεί ο αρχισυντάκτης του περιοδικού «Η Ρωσία στην παγκόσμια πολιτική» Φιόντορ Λουκιάνοφ:

- Συνεχώς γίνονται κουβέντες ότι το επόμενο μέρος, στο οποίο θα αρχίσει κάτι παρόμοιο, είναι η Ιορδανία, γειτονική της Συρίας χώρα. Εκεί και οι «Αδελφοί μουσουλμάνοι» μαζεύουν τα πράγματά τους, προκειμένου να μετοικήσουν τουλάχιστον στην κυβέρνηση.

Η «αραβική άνοιξη» ήδη δεν παρέκαμψε την Ιορδανία. Μόνο τον περασμένο μήνα κατα τη διάρκεια των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας στις συγκρούσεις με την αστυνομία σκοτώθηκαν μερικά άτομα. Οι διαδηλωτές απαιτούσαν βασικά μείωση των τιμών των καυσίμων, όμως υπήρξαν και εκκλήσεις για την ανατροπή του βασιλιά.

Το μεγαλύτερο πονοκέφαλο στο μονάρχη προκαλούν οι ντόπιοι «Αδελφοί μουσουλμάνοι». Στα τέλη Σεπτεμβρίου σκόπευαν να βγάλουν στους δρόμους 50 χιλ. άτομα για διαδήλωση. Ωστόσο ο Αμπνταλά επιδιώκοντας να αποτρέψει τέτοια εξέλιξη των γεγονότων ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με τους ισλαμιστές, οι οποίοι απαιτούν μεταρρυθμίσεις του κρατικού συστήματος και αλλαγές του συστήματος εκλογών της Βουλής. Αν ο Αμπνταλά αποδεχτεί τη συνταγματική μοναρχία και τη μεταρρύθμιση της εκλογικής νομοθεσίας, οι «Αδελφοί μουσουλμάνοι» θα πάρουν υπαρκτές πιθανότητες να πάρουν την εξουσία με συνταγματικό τρόπο. Παρόλα αυτά, ο βασιλιάς προέβη σε παραχωρήσεις: στις 4 Οκτωβρίου διέλυσε τη Βουλή και υποσχέθηκε ότι από το 2013 ο πρωθυπουργός της χώρας θα εκλέγεται από του σοβιετικού λαού και δεν θα διορίζεται από τον μονάρχη.

Ωστόσο όλοι οι μονομερείς συμβιβασμοί, στους οποίους προέβη ο διαφωτισμένος βασιλιάς, δεν συνάντησαν την ανάλογη αντίδραση από μέρους των «Αδελφών μουσουλμάνων». Οι τελευταίοι σκοπεύουν να μποϊκοτάρουν τις ορισμένες για τις 23 Ιανουαρίου έκτακτες βουλευτικές εκλογές. Βέβαια, να βγάλουν στους δρόμους 50 χιλ. διαμαρτυρόμενους δεν τα κατάφεραν.

Όμως τα γεγονότα σε άλλες χώρες δείχνουν ότι οι ισλαμιστές δεν θα ησυχάσουν, ωσότου πάρουν την εξουσία στα χέρια τους – με συνταγματικό ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο. Πάντως, η αναμενόμενη όξυνση στη Σκωτία στην Ιορδανία αποτελεί μόνο νέο βήμα προς την κατεύθυνση του «διευθυνόμενου χάους», δηλαδή της στρατηγικής, με τη βοήθεια της οποίας το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία με την υποστήριξη των ΗΠΑ μαθοδικά υλοποιούν το σχέδιο «ανασυγκρότησης της Μεγάλης Μέσης Ανατολής».

ΠΗΓΗ: http://greek.ruvr.ru/2012_12_14/98048373/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου