Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Δεύτερος γύρος με προβάδισμα Αναστασιάδη

Την επόμενη Κυριακή οι Κύπριοι πολίτες θα επιλέξουν τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μεταξύ του πρόεδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη και του Σταύρου Μαλά υποστηριζόμενου από το ΑΚΕΛ, που πέρασαν χθες στον Β' Γύρο, επιλέγοντας ουσιαστικά εκείνον που θα διαχειριστεί τη ζωτικής σημασίας οικονομική κρίση στην οποία έχει περιπέσει η Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και την έτοιμη να εκδηλωθεί νέα διαδικασία για το Κυπριακό.
 O πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Ν. Αναστασιάδης, κέρδισε με 45,46% τον πρώτο γύρο των εκλογών

O πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Ν. Αναστασιάδης, κέρδισε με 45,46% τον πρώτο γύρο των εκλογών
Ο νέος Πρόεδρος δεν θα έχει παρά λίγες μόνον ημέρες περιθώριο μέχρις ότου εμπλακεί στις συνομιλίες με την τρόικα, τους Ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ, προκειμένου, ύστερα από σχεδόν οκτώ μήνες κωλυσιεργίας, να υπογραφούν το Μνημόνιο και η Δανειακή Σύμβαση που θα αποτρέψουν τη στάση πληρωμών και τη χρεοκοπία της Κύπρου.
Ο Νίκος Αναστασιάδης έχει δηλώσει έτοιμος να υπογράψει το Μνημόνιο, ενώ ο Σ. Μαλάς, έχοντας υποχρέωση να καλύψει και να στηρίξει τη θητεία του Δ. Χριστόφια, ιστορικού ηγέτη του ΑΚΕΛ, εμφανίζεται αρκετά πιο διστακτικός σε σχέση κυρίως με την επιδίωξη για διασφάλιση εργασιακών και μισθολογικών κεκτημένων, ενώ είναι κάθετα αντίθετος στην αποκρατικοποίηση των λεγόμενων «δημοκρατικών» οργανισμών.

Η διεθνής κοινότητα αναμένει την ανάδειξη του νέου Προέδρου, όχι μόνο λόγω των εξελίξεων στην οικονομία, που επηρεάζουν πλέον ολόκληρη την Ευρωζώνη, αλλά και για τη στάση που θα κρατήσει ο επόμενος Πρόεδρος στο Κυπριακό, με την προσδοκία ότι θα είναι περισσότερο «πρόθυμος» ώστε να δεχθεί μια λύση που θα γίνει αποδεκτή από την Τουρκία και θα εξυπηρετήσει συγχρόνως τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες του Τ. Ερντογάν.
Οπαδοί του Ν. Αναστασιάδη πανηγυρίζουν στους δρόμους της Λευκωσίας την κατάκτηση της πρώτης θέσης
Οπαδοί του Ν. Αναστασιάδη πανηγυρίζουν στους δρόμους της Λευκωσίας την κατάκτηση της πρώτης θέσης

Το «μήλον της Εριδος» για τους δύο μονομάχους της επομένης Κυριακής δεν είναι άλλο από το απρόσμενο για πολλούς ποσοστό 24,9% του ανεξάρτητου με τη στήριξη της ΕΔΕΚ υποψήφιου Γιώργου Λιλλήκα.
Ο πρώην υπουργός Ενέργειας αλλά και Εξωτερικών των κυβερνήσεων του Τάσσου Παπαδόπουλου, με σκληρές θέσεις στο Κυπριακό και με αντιμνημονιακές τοποθετήσεις (καθώς μέχρι την υστάτη στιγμή πρότεινε εναλλακτικούς τρόπους αποφυγής του Μνημονίου με εκμετάλλευση των φυσικών πόρων του νησιού), κέρδισε τις εντυπώσεις και απείλησε να αφήσει εκτός δεύτερου γύρου τον υποψήφιο του πανίσχυρου ΑΚΕΛ με την αυστηρά πειθαρχημένη εκλογική βάση.
Δεύτερος γύρος με προβάδισμα Αναστασιάδη
Ο Ν. Αναστασιαδης έχει ένα μεγάλο μειονέκτημα στην προσέγγιση των ψηφοφόρων του Γ. Λιλλήκα. Οι ψηφοφόροι αυτοί σε πολύ μεγάλο ποσοστό προέρχονται από το ΔΗΚΟ, το κόμμα το οποίο, με απόφαση του αρχηγού του Μ. Καρογιάν, αποφάσισε να στηρίξει όχι το στέλεχος των κυβερνήσεων του ιστορικού ηγέτη του ΔΗΚΟ Τάσσου Παπαδόπουλου αλλά τον μεγάλο αντίπαλό του.
Εξάλλου, η στάση του Ν. Αναστασιάδη υπέρ του Σχεδίου Ανάν και οι προωθημένες απόψεις του σχετικά με τις σχέσεις με την Τουρκία, μάλλον αποστρέφουν τους ψηφοφόρους του Γ. Λιλλήκα. Η ψήφος στον Γ. Λιλλήκα θα πρέπει να ερμηνευθεί ως έκφραση δυσαρέσκειας για την ευκολία με την οποία ο Ν. Αναστασιάδης φαίνεται να αποδέχεται όχι μόνο τα προγράμματα διάσωσης αλλά και τη σκληρή λιτότητα.
Μάχη για τη δεύτερη θέση έδιναν αρχικά οι Στ. Μαλάς - Γ. Λιλλήκας. Τελικά η πλάστιγγα έγειρε υπέρ του υποψηφίου του ΑΚΕΛ
Μάχη για τη δεύτερη θέση έδιναν αρχικά οι Στ. Μαλάς - Γ. Λιλλήκας. Τελικά η πλάστιγγα έγειρε υπέρ του υποψηφίου του ΑΚΕΛ
Η εμπειρία εξάλλου της Ελλάδας, με την οποία οι περισσότεροι Κύπριοι πολίτες έχουν άμεση επαφή, προκαλεί δεύτερες σκέψεις και τους καθιστά επιφυλακτικούς σε όσους είναι αναφανδόν και άνευ όρων υπέρ του Μνημονίου.
Ο Σ. Μαλάς, μετριοπαθές στέλεχος του ΑΚΕΛ, που φρόντισε να μην αντιπαρατεθεί στην προεκλογική περίοδο με ακρότητες στον Γ. Λιλλήκα, τώρα ρίχνει γέφυρες. Επανέλαβε χθες τη δέσμευσή του για σχηματισμό κυβέρνησης Εθνικού Συνασπισμού. Ανοίγματα, όμως, και προς τους ψηφοφόρους του Γ. Λιλλήκα έκανε και ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Α. Κυπριανού.
Δεύτερος γύρος με προβάδισμα Αναστασιάδη
Σε δύσκολη θέση ο Μ. Καρογιάν
Μεγάλος ηττημένος ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ
Ο Νίκος Αναστασιάδης στις πρώτες δηλώσεις του τόνισε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών είναι «η νίκη των δυνάμεων που θέλουν να γυρίσουμε εμείς τη σελίδα», αλλά δεν μπορούσε να κρύψει την απογοήτευση από τη διάψευση των exit polls που τον έφεραν να εκλέγεται από την πρώτη Κυριακή, καθώς τα χθεσινά αποτελέσματα στέλνουν πολύ ισχυρό μήνυμα διχασμού της κυπριακής κοινωνίας τόσο σε σχέση με τη λιτότητα που επιφέρει το Μνημόνιο όσο και για το Κυπριακό.
Ο κ. Αναστασιάδης δεν θα έχει «λευκή επιταγή» εάν εκλεγεί την επόμενη Κυριακή.
«Γράψαμε ιστορία, αποδείξαμε ότι οι πολίτες έχουν και δύναμη και φωνή» ήταν τα πρώτα λόγια του Γ. Λιλλήκα όταν έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα. Ο ανεξάρτητος υποψήφιος έστειλε το δικό του μήνυμα τονίζοντας ότι η χθεσινή διαδικασία είναι «μόνο η αρχή, καθώς μια νέα πορεία αρχίζει...».
Ο Γ. Λιλλήκας πράγματι μπορεί να «κτίσει» με βάση τα χθεσινά ποσοστά και με δεδομένη τη θέληση των Κυπρίων πολιτών να απεγκλωβιστούν από κομματικά στεγανά σε μια διαφορετική πατριωτική πορεία, να διεκδικήσει ρόλο στην ανασύνθεση του ενδιάμεσου κεντρώου πατριωτικού χώρου.
Αντίθετα, σε ιδιαίτερα δύσκολη πολιτικά (και ηθικά) θέση βρέθηκε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μ. Καρογιάν που επέλεξε να συνεργαστεί με τον Ν. Αναστασιάδη, επιλογή που αποδοκίμασε, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα, η πλειοψηφία της βάσης του κόμματός του.
Με δεδομένο ότι ο γιος του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, Νικόλας Παπαδόπουλος, αποφάσισε να παραιτηθεί από την αντιπροεδρία του ΔΗΚΟ διαμαρτυρόμενος για την επιλογή Αναστασιάδη, έχει αφήσει ανοικτούς λογαριασμούς στο κόμμα, εν όψει του συνεδρίου που πρόκειται να πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο.
«Πρωτοβουλίες»
Ετσι, η διαρροή των προθέσεων του κ. Καρογιάν για ανάληψη «πρωτοβουλιών» για τα στελέχη που δεν ακολούθησαν τη γραμμή της ηγεσίας στις εκλογές, υποδηλώνουν μάλλον αδυναμία και κινήσεις πανικού.
Γιατί ο κ. Καρογιάν είναι τελικά αυτός που με την επιλογή του υπέρ του Ν. Αναστασιάδη εμπόδισε την είσοδο στον Β' Γύρο των προεδρικών εκλογών ενός υποψηφίου του Ενδιάμεσου πατριωτικού χώρου, που βάσιμα θα μπορούσε να διεκδικήσει μια προεδρική θητεία στην πιο δύσκολη συγκύρια για την Κυπριακή Δημοκρατία.
Αποτελέσματα
Με καταμετρημένο το σύνολο των εκλογικών τμημάτων στην Κύπρο και στο εξωτερικό:
Ο Νίκος Αναστασιάδης συγκεντρώνει το 45,46% (200.571 ψήφους).
Αντίπαλός του στον δεύτερο γύρο θα είναι ο Σταύρος Μαλάς που έλαβε το 26,91% (118.725 ψήφους).
Στην τρίτη θέση είναι ο υποψήφιος Γ. Λιλλήκας με 24,93% (110.000 ψήφους), ο οποίος στα πρώτα λεπτά της καταμέτρησης έδινε σκληρή μάχη με τον Στ. Μαλά για τη δεύτερη θέση.
Από τους 545.491 εγγεγραμμένους ψήφισαν 453.498, με το ποσοστό της αποχής να φθάνει το 16,86%. Είναι, πάντως, χαρακτηριστικό ότι έπεσαν έξω στις εκτιμήσεις και προβλέψεις τους σχεδόν όλα τα exit polls που έδιναν σχεδόν βέβαιη τη νίκη του Ν. Αναστασιάδη από τον πρώτο κιόλας γύρο με 48%-52%.
Νίκος Μελέτης
ΠΗΓΗ: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63784505

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου