Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Φρεγάτες και ... το Ενδιαφέρον της Total για Έρευνες Υδρογονανθράκων Φέρνει Αύριο στις Βαλίτσες του ο Ολάντ



Το ενδιαφέρον γαλλικών εταιρειών, και δη της Total, για συμμετοχή στις μελλοντικές έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα αναμένεται να μεταφέρει ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ στον Αντώνη Σαμαρά κατά στη σύντομη επίσκεψή του, αύριο Τρίτη, στην Αθήνα. Επίσης, ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας θα θέσει στον Έλληνα Πρωθυπουργό και το θέμα της παλαιότερης συμφωνίας Καραμανλή-Σαρκοζί για την προμήθεια των γαλλικών φρεγατών FREMM.
Η επίσκεψη Ολάντ έρχεται μετά από πρόσκληση του κ. Σαμαρά το περασμένο φθινόπωρο, ενώ τον Γάλλο Πρόεδρο θα συνοδεύει ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μπερνάρ Καζνέβ. Ωστόσο, το πρόγραμμα της επίσκεψης θα είναι εξαιρετικά περιορισμένο, καθώς έχει ανακοινωθεί, πέραν της συνάντησης με τον Έλληνα πρωθυπουργό, μόνο η επίσκεψη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Παπούλια, αλλά και μία συνάντηση με επιχειρηματίες, ενώ δεν είναι ακόμη βέβαιο ότι ο κ. Ολάντ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ κ. Ευάγγελο Βενιζέλο. Πάντως, δεν θα υπάρξει με τον Φώτη Κουβέλη, αλλά ούτε και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλέξη Τσίπρα.

Το ενδιαφέρον της Total για έρευνες υδρογονανθράκων στην χώρα μας, στην επόμενη φάση αξιοποίησής τους, εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο ενεργοποίησής της στην Ανατολική Μεσόγειο. Υπενθυμίζεται ότι πολύ πρόσφατα η Κυπριακή Δημοκρατία παραχώρησε στην γαλλική περτρελαϊκή δύο οικόπεδα στην ΑΟΖ της, στον δεύτερο γύρο παραχωρήσεων.

Η σύντομη επίσκεψη Ολάντ, παράλληλα, θα δώσει στον κ. Σαμαρά την ευκαιρία να απευθύνει γενικότερη έκκληση στις γαλλικές εταιρείες για επενδύσεις στην Ελλάδα και συμμετοχή στη διαδικασία αποκρατικοποιήσεων, αλλά και να αποσπάσει μία δήλωση στήριξης από το Παρίσι προς τις προσπάθειες που καταβάλει η σημερινή κυβέρνηση για την εφαρμογή του προγράμματος σταθεροποίησης. Ταυτόχρονα, θα αποτελέσει και μία ευκαιρία για λόμπυνγκ σε θέματα της Ευρωζώνης για τα οποία η Αθήνα επιθυμεί διακαώς συμπαραστάτες. Έτσι, ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα θέσει στον κ. Ολάντ, σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα του πολλαπλασιαστή, ενώ ευελπιστεί ότι θα βρει συμπαραστάτη στο πρόσωπο του Γάλλου Προέδρου και στο θέμα της ανάπτυξης στην Ε.Ε., το οποίο αποτελεί προτεραιότητα για το Παρίσι και σημείο τριβής με το Βερολίνο. Ανάλογες ελπίδες τρέφει η ελληνική πλευρά και για ευήκοον ους από πλευράς Γαλλίας και στο θέμα της ανεργίας των νέων, όπου και εκεί αρχίζει να διογκώνεται.

Άλλο ζήτημα που θα συζητηθεί είναι αυτό της λαθρομετανάστευσης και κοινές δράσεις για την αντιμετώπισή της στην περιοχή της Μεσογείου.

Τέλος, το θέμα των γαλλικών φρεγατών έρχεται σε μία εποχή που η αγορά τους είναι απαγορευτική για την χώρα μας, ωστόσο, η Γαλλία προωθεί μια φόρμουλα «ενοικίασης προς πώληση» για δύο ως και έξι φρεγάτες FREMM τις οποίες κατασκευάζει η DCNS, σε μία προσπάθεια διάσωσης της χειμαζόμενης αυτής εταιρείας. Για το θέμα από πλευράς Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού οι εισηγήσεις είναι μοιρασμένες, ενώ στην φαρέτρα των υποστηρικτών έχει προστεθεί και το θέμα της ανακήρυξης της ΑΟΖ, η οποία θεωρούν ότι θα μπορούσε να στηριχθεί εμπράκτως με τα εν λόγω σκάφη.

πηγή http://www.energia.gr/article.asp?art_id=66968

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου