Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Τέσσερις «βόμβες» για Μέρκελ

Η ασφυκτική δημοσιονομική πειθαρχία που έχει επιβάλει στην Ευρώπη και η πολιτική που έχει υιοθετήσει στα ευρωπαϊκά ζητήματα η Aνγκελα Μέρκελ ίσως να φέρουν και το πολιτικό της τέλος.
Η  ασφυκτική λιτότητα που έχει επιβάλει στην ΕΕ η Aνγκελα Μέρκελ ίσως να φέρει και το πολιτικό της τέλος, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό «Spiegel»
Η ασφυκτική λιτότητα που έχει επιβάλει στην ΕΕ η Aνγκελα Μέρκελ ίσως να φέρει και το πολιτικό της τέλος, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό «Spiegel»
Εν όψει των ομοσπονδιακών εκλογών η Γερμανίδα καγκελάριος δεν θέλει να ταράξει τα νερά, όπως επισημαίνει σε άρθρο του στο «Spiegel» ο Βόλφγκανγκ Μίνχαου, όμως μέχρι τον Σεπτέμβριο υπάρχουν τέσσερις «ωρολογιακές βόμβες» που απειλούν τη Μέρκελ.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την καγκελάριο προέρχεται από την πολιτική αστάθεια στην Ιταλία, η οποία αυτήν τη στιγμή αντιμετωπίζει σημαντική ύφεση. «Η Ιταλία χρειάζεται παραχωρήσεις από τις εξωτερικό, τις οποίες η Γερμανία απορρίπτει», τονίζει ο Μίνχαου, που εκτιμά ότι η μόνη βιώσιμη πολιτική λύση για τη Ρώμη είναι η αλλαγή φρουράς στις δύο μεγάλες παρατάξεις.
Η εντυπωσιακή άνοδος του Μπέπε Γκρίλο, που θα ενισχυθεί εάν η πολιτική ηγεσία καταλήξει εκ νέου στη φόρμουλα μιας κυβέρνησης τεχνοκρατών, είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε μια κυβέρνηση «Πέντε Αστέρων», που ίσως φέρει την Ιταλία εκτός ενιαίου νομίσματος. Το δεύτερο πρόβλημα που θα βρει μπροστά της η Μέρκελ είναι οι επιπτώσεις της πολιτικής λιτότητας στην ανάπτυξη, την οποία οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έδειξαν να υποτιμούν. «Η κατάσταση έφτασε στο σημείο που προέβλεπα πέρυσι», γράφει ο Μίνχαου.
«Η λιτότητα μείωσε την ανάπτυξη σε ολόκληρη την Ευρωζώνη. Το χρέος αυξάνεται, επειδή ο παρονομαστής (η απόδοση της οικονομίας) μειώνεται ταχύτερα απ' ό,τι τα χρέη». Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε ακόμη και στις δύο μεγάλες οικονομίες, τη Γερμανία και τη Γαλλία, γεγονός που αποδεικνύει ότι η πολιτική που ακολουθήθηκε δεν θα διασώσει το ευρώ.
Αλλαγή πλεύσης
Ωστόσο, είναι σχεδόν απίθανο η Μέρκελ να συναινέσει σε μια αλλαγή πλεύσης, καθώς θα ήταν ένα πολύ σοβαρό πλήγμα για την ίδια. Το τρίτο ζήτημα που αποτελεί «αγκάθι» για τη Γερμανίδα καγκελάριο είναι η Κύπρος. Σύμφωνα με τη «Frankfurter Allgemeine», η ΕΚΤ απέκρυψε τη δημοσιοποίηση έρευνας που αποτυπώνει την κατανομή του πλούτου στην Ευρώπη και όπου αναφέρεται ότι ο μέσος Γερμανός δεν είναι πλουσιότερος από τον μέσο Κύπριο.
Οπότε, όπως υπογραμμίζει το «Spiegel», «η γερμανική κυβέρνηση αναγνωρίζει τον πολιτικό κίνδυνο που προκύπτει από τη διάσωση της Κύπρου» και την αδυναμία επίτευξης συμφωνίας στο γερμανικό Κοινοβούλιο, γεγονός το οποίο θα εκμεταλλευτεί δεόντως η αντιπολίτευση.
Τέλος, ο τέταρτος κίνδυνος για την καγκελάριο είναι εσωτερικός και αφορά την ανησυχητική άνοδο του ευρωσκεπτικισμού στη Γερμανία.
Η ΠΑΓΙΔΑ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΕΥΡΩΣΚΕΠΤΙΚΙΣΜΟΥ
Το 26% θα στήριζε κόμμα εχθρικό στο ευρώ
Ενας αναδυόμενος κίνδυνος για την Ανγκελα Μέρκελ βρίσκεται εντός των τειχών. Παρότι ακόμη είναι νεοσύστατο και δεν έχει δείξει τη δύναμή του σε εκλογική αναμέτρηση, το κίνημα «Εναλλακτική για τη Γερμανία», που είναι ευρωσκεπτικιστικό έχει δυναμική.
Ακόμη κι αν δεν καταφέρει να εισέλθει στο Κοινοβούλιο, θα στερήσει ψήφους από τη συντηρητική παράταξη και θα μειώσει τη δύναμη της Μέρκελ έναντι των αντιπάλων της. Ηδη οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το 26% των Γερμανών είναι διατεθειμένοι να στηρίξουν ένα κόμμα που θα τάσσεται κατά του ευρώ και το νέο κίνημα έχει όλα τα εχέγγυα να αποκτήσει οπαδούς, καθώς έχει στους κόλπους του σοβαρούς οικονομολόγους και επιχειρηματίες.
«Η μέχρι τώρα εμπειρία της κρίσης χρέους στην Ευρώπη δείχνει ότι παντού, ακόμη και στη Γερμανία, υπάρχει γόνιμο έδαφος για τη δημιουργία κινημάτων διαμαρτυρίας. Κατ' αυτόν τον τρόπο καθίστανται απρόβλεπτες οι εκλογικές αναμετρήσεις, ακόμη και στη Γερμανία», σημειώνει το «Spiegel», που προειδοποιεί ότι αυτή είναι μια μεγάλη παγίδα για τη Μέρκελ, που είναι προδιαγεγραμμένο ότι θα αποτύχει. «Το ερώτημα είναι εάν η Μέρκελ θα καταρρεύσει πριν ή μετά τις εκλογές» καταλήγει το περιοδικό.
ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ
ΠΗΓΗ: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63798133

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου