Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

ΙΙF Τρεις φορές πιο σκληρή η λιτότητα στην Ελλάδα

Η λιτότητα «σκοτώνει» την Ελλάδα. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει σε έκθεσή του το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), τονίζοντας ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που επιβλήθηκε στη χώρα μας σε σχέση με αυτό της Ιρλανδίας ήταν τρεις φορές πιο σκληρό!
Νέα επιμήκυνση για την Ελλάδα ζητεί το IIF
Λαμβάνοντας επίσης υπόψη τις αμφιβολίες που εκφράζονται σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους, αλλά και το ότι η επιστροφή στις αγορές παραμένει μακριά, το IIF κρίνει αναγκαία την επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής ώστε να αναχαιτιστεί η καθοδική πορεία της οικονομικής δραστηριότητας και να επιστρέψει η ανάπτυξη.
Σημειώνει δε ότι μία νέα επιμήκυνση πιθανό να πρέπει να συνοδευτεί με πρόσθετη χρηματοδότηση με τη μορφή περαιτέρω μειώσεων των επιτοκίων των επίσημων δανείων, ώστε να έρθουν ακόμη πιο κοντά σε ιστορικά χαμηλά κόστη δανεισμού.

Στην έκθεση τονίζεται ότι «η πρόσθετη χρηματοδότηση, ωστόσο, θα χρειαστεί μόνο έως ότου ανακάμψει η οικονομία, ωθώντας ανοδικά τα φορολογικά έσοδα».
Τα συμπεράσματα της έκθεσης στηρίζονται σε μία σύγκριση του ελληνικού και του ιρλανδικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Το ελληνικό πρόγραμμα προβλέπει τριπλάσια σε μέγεθος προσαρμογή, με τον μέσο ετήσιο όρο δημοσιονομικής σύσφιξης να φθάνει το 5,2% του ΑΕΠ, έναντι 1,7% στην περίπτωση της Ιρλανδίας.
Το πολύ πιο μετριοπαθές πρόγραμμα της Ιρλανδίας βοήθησε τη χώρα να επιτύχει την επανεκκίνηση της οικονομίας της - η οποία είναι απαραίτητη για να στηριχτεί η βιωσιμότητα του χρέους της - και να αρχίσει εκδόσεις ομολόγων. Ως αποτέλεσμα, σημειώνει η έκθεση, «λίγοι αμφιβάλλουν ότι οι επίσημοι πιστωτές της Ιρλανδίας θα πληρωθούν στην ώρα τους και πλήρως».
Το σκληρότερο πρόγραμμα της Ελλάδας, η οποία είχε ένα πολύ υψηλότερο αρχικό χρέος και ένα μεγαλύτερο αρχικό δημοσιονομικό έλλειμμα, είχε πολύ πιο αρνητική επίπτωση στο ΑΕΠ. Αυτή η επίπτωση, αναφέρει το IIF, οδήγησε σε αύξηση του λόγου του χρέους και ενίσχυσε τις αμφιβολίες σχετικά με τη φερεγγυότητα της Ελλάδας, παρά τη μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή και το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων των ιδιωτών επενδυτών.
«Η εφαρμογή του ιρλανδικού παραδείγματος στην Ελλάδα, για να βοηθηθεί η ανάκαμψη θα απαιτούσε κάποια πρόσθετη χρηματοδότηση. Το τελικό κόστος, όμως, θα ήταν πολύ μικρότερο από αυτό που τελικά μπορεί να χρειαστεί, αν συνεχιστεί η μείωση της παραγωγής και παραμείνουν οι αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του χρέους» εξηγεί το IIF.
Στην έκθεση επισημαίνεται ακόμη ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει διαφορετικές, δύσκολες συνθήκες, καθώς στο πλαίσιο του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής απαιτούνται επιπλέον μέτρα 7,4% του ΑΕΠ την περίοδο 2013-2014.
Κατερίνα Κοσμά
ΠΗΓΗ: http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=113010076

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου