Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Μεγάλη ύφεση ή και έξοδο από το ευρώ «βλέπουν» για την Ελλάδα οι διεθνείς οίκοι

Ως υπεραισιόδοξη θεωρούν οι ξένοι αναλυτές την επίσημη εκτίμηση για μείωση του ΑΕΠ φέτος κατά 4,2%, θεωρώντας ότι η ύφεση θα ξεπεράσει το 5% ακόμη και το 6%.



Πέρα από την υπεραπαισιόδοξη Citi, η οποία βλέπει τη χώρα εκτός ευρώ από την αρχή του επόμενου έτους με ύφεση στο 6,5%, η Moody’s πρόσφατα εκτίμησε την ύφεση στο 5,3%, ενώ και η Barclays ανέφερε πρόσφατα ότι το 2013 η ύφεση θα είναι της τάξης του 6,3%.


Πρόσφατα η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε τα προκαταρκτικά στοιχεία για το ΑΕΠ δ' τριμήνου, που εμφάνισε συρρίκνωση 4,3% σε τριμηνιαία βάση και 5,6% σε ετήσια βάση. Ωστόσο, σύμφωνα με την Barclays οι επενδύσεις εμφάνισαν ήπια αύξηση 1,5% σε σχέση με το γ' τρίμηνο, μετά από τη σωρευτική συρρίκνωση κατά 63%, από την έναρξη της κρίσης.

Συνολικά, αυτά τα στοιχεία οικονομικής δραστηριότητας, δείχνουν ότι ο ρυθμός της συρρίκνωσης γίνεται πιο ήπιος όμως ο οίκος θεωρεί πως είναι πολύ νωρίς να κάνουμε λόγο για ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας, καθώς τα διαθέσιμα εισοδήματα συνεχίζουν να συρρικνώνονται και η δημοσιονομική ενοποίηση θα παραμείνει βαρίδι για την ανάπτυξη.

Πριν από ένα μήνα, πάντως, ο οίκος Fitch είχε προχωρήσει στη διατύπωση εκτίμησης ότι η συρρίκνωση του ΑΕΠ θα είναι της τάξης του 4% που κάνει εντονότερη την αδυναμία της Ελλάδας να αντεπεξέλθει στο χρέος της με αποτέλεσμα οι οίκοι άμεσα ή έμμεσα να θεωρούν αναπόφευκτη νέα αναδιάρθρωση χρέους.

Οι επίσημες προβλέψεις

Κομισιόν και ΔΝΤ εκτιμούν ότι η ύφεση της ελληνικής οικονομίας το 2013 θα επιβραδυνθεί στο 4,2%, από 6,4% που διαμορφώθηκε το 2012 και 7,2% το 2011, ενώ το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και η Τράπεζα της Ελλάδος προβλέπουν ύφεση 4,5%.

Επίσης, τρόικα και κυβέρνηση εκτιμούν ότι η ελληνική οικονομία θα εξέλθει της ύφεσης το 2014, αλλά με οριακή ανάκαμψη της τάξης του 0,2% - 0,6%.



Πηγή: naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου