Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Επενδυτική επιστροφή του Κατάρ

«Σάρκα και οστά» αρχίζει να αποκτά η συμφωνία Ελλάδας-Κατάρ για επενδύσεις στη χώρα μας, αφού από χθες το βράδυ βρίσκεται στην Αθήνα ο «νούμερο 2» του εμιράτου, ο διευθύνων σύμβουλος της Qatar Holding, Αχμάντ Αλ Σαγέντ, ο οποίος θα συναντηθεί σήμερα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη.
Ο Αχμάντ Αλ Σαγέντ, διευθύνων σύμβουλος της Qatar Holding, ο οποίος θα συναντηθεί σήμερα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη.
Ο Αχμάντ Αλ Σαγέντ, διευθύνων σύμβουλος της Qatar Holding, ο οποίος θα συναντηθεί σήμερα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη.
Στην επιστροφή και την ανανέωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος του Κατάρ στην Ελλάδα αναφέρονται, στο μεταξύ, σε εκτενές άρθρο τους οι Financial Times, υπογραμμίζοντας την αγορά από τη βασιλική οικογένεια του νησιού Οξυά στο Ιόνιο έναντι τιμήματος 4,9 εκατ. ευρώ.
Με την πρώτη συνεδρίαση της μεικτής επιτροπής συνεργασίας Ελλάδας-Κατάρ οι δύο πλευρές προχωρούν στην υλοποίηση της συμφωνίας που επετεύχθη μεταξύ του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του εμίρη του Κατάρ σεΐχη Χαμάντ Μπιν Χαλίφα Αλ Θάνι, μετά την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Σαμαρά στην Ντόχα. Το πρώτο θέμα που θα εξεταστεί θα είναι η δημιουργία του επενδυτικού ταμείου, στο οποίο οι Καταριανοί στοχεύουν να επενδύσουν 1 δισ. ευρώ.

Εξάλλου, πληροφορίες θέλουν την ελληνική πλευρά και συγκεκριμένα το Invest in Greece να ετοιμάζει φάκελο με επενδυτικές ευκαιρίες στη χώρα μας. Πηγές αναφέρουν ότι πρόκειται για τους κλάδους των ακινήτων, του τουρισμού, της ενέργειας και του αγροτικού τομέα.
Το φιλέτο του Ελληνικού, για το οποίο ενδιαφέρεται το Κατάρ
Το φιλέτο του Ελληνικού, για το οποίο ενδιαφέρεται το Κατάρ
Βέβαια, το ενδιαφέρον του Κατάρ παραμένει αμείωτο για το Ελληνικό, καθώς και για τον Αστέρα της Βουλιαγμένης, όπως σχολίαζαν κυβερνητικοί κύκλοι.
Ευκαιρία
Κάτι που αποδεικνύει και η άμεση έλευση του διευθύνοντος συμβούλου της Qatar Holding. Η κυβέρνηση δεν θέλει να χάσει την ευκαιρία και όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης θα επιδιωχθεί με κάθε τρόπο η καλύτερη δυνατή συνεργασία των δύο πλευρών.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα των Financial Times, η πρόσφατη επίσκεψη Σαμαρά στο Κατάρ είχε ως στόχο την «ανοικοδόμηση» των σχέσεων των δύο χωρών, οι οποίες είχαν πληγεί από τις βραδυπορίες της Αθήνας σχετικά με τις πιθανές επενδύσεις του Κατάρ στην Ελλάδα.
«Κάποια μεγάλα επενδυτικά projects που είχαν παγώσει τώρα τίθενται ξανά επί τάπητος» αναφέρει στους FT κυβερνητικός αξιωματούχος της Ελλάδας υπό καθεστώς ανωνυμίας, ενώ το δημοσίευμα επικαλείται δηλώσεις του δημάρχου Ιθάκης, Ιωάννη Κασσιανού, ότι ο εμίρης του Κατάρ έχει δείξει ενδιαφέρον και για την αγορά πέντε ακόμα μικρότερων νησιών από το σύμπλεγμα των Εχινάδων προκειμένου να δημιουργήσει ένα ιδιωτικό οικογενειακό «καταφύγιο».
Οπως επίσης αναφέρεται στο δημοσίευμα, η προσέλκυση επενδύσεων από τα κράτη του Κόλπου αποτελεί μία από τις άμεσες προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης, στο πλαίσιο των προσπαθειών της για την επίτευξη των στόχων όσον αφορά την είσπραξη εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις.
Χρήστος Κολώνας - Κατερίνα Κοσμά
ΠΗΓΗ: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63792690

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου