Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Με αντίποινα εάν δεχτεί επίθεση απειλεί η Σεούλ

Ο στρατός της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε σήμερα ότι είναι πλήρως προετοιμασμένος να αντεπιτεθεί αν δεχτεί επίθεση από την γειτονική Βόρεια Κορέα, μία ημέρα μετά την απειλή της Πιονγκγιάνγκ να τερματίσει την κατάπαυση του πυρός του 1953.
"Αν η Βόρεια Κορέα προκαλέσει και απειλήσει τις ζωές και την ασφάλεια των πολιτών μας, καθιστούμε σαφές ότι είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι για μία ισχυρή και αποφασιστική τιμωρία, όχι μόνο κατά της πηγής της επιθετικότητας και των δυνάμεων που την στηρίζουν, αλλά και εναντίον της κορυφής της διοίκησης», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Κιμ Γιονγκ-χιούν, υποστράτηγος του νοτιοκορεατικού στρατού.

Χθες Τρίτη, ένας από τους ανώτατους στρατηγούς της Βόρειας Κορέας, σε μία σπάνια εμφάνισή του στην κρατική τηλεόραση, απείλησε ότι η Πιονγκγιάνγκ θα τερματίσει την κατάπαυση του πυρός η οποία υπογράφτηκε το 1953 και με την οποία έληξε ο τριετής πόλεμος με τη Νότια Κορέα, εάν η Σεούλ προχωρήσει στην πραγματοποίηση των δίμηνων κοινών στρατιωτικών ασκήσεων με τις ΗΠΑ που ξεκίνησαν την 1η Μαρτίου.

Την ανακοίνωση έκανε ο βορειοκορεάτης στρατηγός Κιμ Γιονγκ-τσολ. Η απειλή εντείνει τη φιλοπόλεμη ρητορική της Πιονγκγιάνγκ, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν ακόμα γύρο νέων διεθνών κυρώσεων μετά την πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε τον περασμένο μήνα.
Οι αρχές της Βόρειας Κορέας έχουν ήδη απειλήσει με «καταστροφή» τη Νότια Κορέα εάν πραγματοποιήσει τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με τις ΗΠΑ.

Από τεχνικής άποψης, η Βόρεια και η Νότια Κορέα παραμένουν σε εμπόλεμη κατάσταση μετά τον πόλεμο (1950-1953), αφού η ένοπλη σύρραξη τερματίστηκε με την κήρυξη μιας εκεχειρίας και όχι με την υπογραφή μιας συνθήκης ειρήνης.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου