Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Επιστροφή της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο ζήτησε ο ΥΠΕΞ του Λιβάνου

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου Αντνάν Μανσούρ ζήτησε σήμερα η Συρία να λάβει εκ νέου τη θέση της στον Αραβικό Σύνδεσμο, μετά την προσωρινή της παύση από τις εργασίες του παναραβικού οργάνου που αποφασίστηκε το Νοέμβριο του 2011.
Ο Μανσούρ στη διάρκεια ομιλίας του σε υπουργική συνεδρίαση του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο, ζήτησε την «επιστροφή της συριακής κυβέρνησης στην έδρα της στον Αραβικό Σύνδεσμο μετά την αποτυχία των αραβικών χωρών να επιλύσουν τη συριακή κρίση».

Ο Αραβικός Σύνδεσμος είχε αποφασίσει το Νοέμβριο του 2011 η αποβολή αυτή της Συρίας να ισχύει όσο το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ δεν εφαρμόζει ένα αραβικό σχέδιο για τον τερματισμό της βίας στη χώρα του.

Ένα χρόνο αργότερα, ο Αραβικός Σύνδεσμος αναγνώρισε τον Συριακό Εθνικό Συνασπισμό υπό τον αντικαθεστωτικό Αχμεντ Μοάζ αλ-Χατίμπ ως τον «νόμιμο εκπρόσωπο και τον βασικό συνομιλητή του Αραβικού Συνδέσμου».

Η σύγκρουση που μαίνεται εδώ και δύο χρόνια στη Συρία μεταξύ των δυνάμεων του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Ασαντ και των αντικαθεστωτικών, έχει προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 70.000 ανθρώπων, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της κοινότητας των Δρούζων του Λιβάνου Ουαλίντ Τζουμπλάτ σε συνέντευξή του που δημοσιεύει σήμερα η φιλο-ιρανική λιβανική εφημερίδα Al-Akhbar, δηλώνει ότι στηρίζει τους μαχητές του ισλαμικού ιερού πολέμου του Μετώπου αλ-Νόσρα, μιας ένοπλης οργάνωσης σύρων ανταρτών, που περιλαμβάνεται στη μαύρη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων της Ουάσινγκτον, κατά του καθεστώτος της Δαμασκού.

"Είμαι με το Μέτωπο αλ-Νόσρα, κατά του συριακού καθεστώτος. Ο συριακός λαός έχει το δικαίωμα να συνεργάζεται και με τον διάβολο, εκτός από το Ισραήλ, κατά του καθεστώτος», είπε.
"Κινούμαι υπέρ της προστασίας των (σύρων) δρούζων. Οι αλαουίτες θα επιστρέψουν στο βουνό τους αλλά οι δρούζοι ζουν μέσα σε μια σουνιτική θάλασσα», είπε.

Οι αλαουΐτες, η θρησκευτική μειονότητα στην οποία ανήκει ο πρόεδρος Μπασάρ αλ-Ασαντ, κατάγονται από τις ορεινές περιοχές της βορειοδυτικής Συρίας, ενώ η πλειοψηφία των δρούζων ζει στο νότο της χώρας, στη μεθόριο της σουνιτικής ορεινής περιοχής Χαουράν. Η πλειοψηφία των ανταρτών που πολεμούν το καθεστώς είναι σουνίτες, οι οποίοι και αποτελούν την πλειοψηφία στη χώρα.

Άγνωστο μέχρι την έναρξη της εξέγερσης πριν από δύο χρόνια, το Μέτωπο αλ-Νόσρα ανέπτυξε ιδιαίτερη δράση από τα μέσα του 2012 και επιβλήθηκε κυρίως ως η αιχμή του δόρατος της εξέγερσης σε βάρος του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, της βασικής συνιστώσας της ένοπλης αντιπολίτευσης.

Ο Τζουμπλάτ που ήταν ο σύμμαχος του πρώην προέδρου Χαφέζ αλ-Ασαντ, είναι σφοδρός πολέμιος του γιου του Μπασάρ, ο οποίος διαδέχτηκε τον πατέρα του το 2000.

Όσον αφορά τον στρατηγό Χικμάτ Σαχαμπί, τον πρώην αρχηγό του γενικού επιτελείου των συριακών ενόπλων δυνάμεων που πέθανε χθες και με τον οποίο ο Ουαλίντ Τζουμπλάτ διατηρούσε καλές σχέσεις, δηλώνει: «Τον συνάντησα στη Δαμασκό δύο εβδομάδες μετά το ξέσπασμα της εξέγερσης (στις 15 Μαρτίου 2011) και μου είπε: ο Μπασάρ αλ-Ασαντ είναι τρελός και θα οδηγήσει τη χώρα στην καταστροφή».

"Τον είδα μερικές ημέρες πριν από το θάνατό του και μου δήλωσε: 'Ουαλίντ, η Συρία που γνωρίσαμε έχει τελειώσει και δεν ξαναγυρνά'. Είναι πράγματι έτσι, η Συρία την οποία υπερασπίστηκα επί 29 χρόνια, έχει τελειώσει», πρόσθεσε ο Τζουμπλάτ.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου