Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Ντάτσιτς: Μας δίνετε κοινότητα σερβικών δήμων στο Κόσοβο, αλλιώς να μην χάνουμε χρόνο

Η σερβική αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες επέδειξε πλήρη ενότητα και με σαφήνεια γνωστοποίησε τη θέση ότι η Σερβία επιθυμεί να συνεχίσει την πορεία προς την ΕΕ, αλλά δεν μπορεί υπερβεί τις κόκκινες γραμμές, δήλωσε ο Σέρβος πρωθυπουργός, Ίβιτσα Ντάτσιτς.
«Μας δίνετε κοινότητα σερβικών δήμων στο Κόσοβο αλλιώς μην χάνουμε χρόνο»
"Έχουμε μόνον ένα αίτημα - ή μας δίνετε κοινότητα σερβικών δήμων που θα έχει τι να κάνει, ή δεν μπορούμε πλέον να χάνουμε χρόνο» τόνισε ο πρωθυπουργός της Σερβίας.

Ο κ. Ντάτσιτς είπε ότι η βασική αρμοδιότητα της ένωσης σερβικών δήμων στο Κόσοβο θα αφορά το ποιος θα φροντίζει για την ασφάλεια.

"Πρέπει να υπάρχουν διεθνείς εγγυήσεις ότι ο στρατός του Κοσόβου δεν θα εισέρχεται σε αυτή την περιοχή, ότι τα τανκς της Πρίστινας θα βρίσκονται στα διοικητικά όρια, στη Ρούντνιτσα δεν θα μπορούν να προχωρήσουν» υπογράμμισε ο κ. Ντάτσιτς.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας είπε ότι η κοινότητα σερβικών δήμων πρέπει να έχει αποφασιστική επιρροή στους τομείς της αστυνομίας, των εσωτερικών υποθέσεων, της δικαιοσύνης και της στελέχωσης προσωπικού.

Η συμφωνία αυτή θα εγγυηθεί τη σταθερότητα όχι μόνο του Κοσόβου, αλλά και της περιοχής, υπογράμμισε.

"Δεν διαπραγματευόμαστε, δεν λέμε ότι προτείναμε κάτι, αλλά στο τέλος θα αποδεχθούμε λιγότερα» ανέφερε ο κ. Ντάτσιτς, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, στο κυβερνητικό μέγαρο στο Βελιγράδι.

Η σερβική αντιπροσωπεία μετέφερε στην επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον τι είναι εφικτό για τη Σερβία, κι αυτό είναι μία κοινότητα σερβικών δήμων που δεν θα αποτελεί «οργάνωση πολιτών ή κυνηγετικό σύλλογο», αλλά θα έχει πραγματικές εξουσίες, είπε ο Σέρβος πρωθυπουργός.

Ο κ. Ντάτσιτς τόνισε ακόμη ότι δεν μπορεί να είναι αισιόδοξος ότι η διαδικασία συμφωνίας θα λήξει με επιτυχία, επειδή ακόμη δεν υπήρξαν συζητήσεις με την πλευρά της Πρίστινας.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας τόνισε ότι η κ. Άστον, μετά την επίσκεψή της στην Πρίστινα την ερχόμενη Πέμπτη, πιθανότατα θα μεταβεί στο Βελιγράδι, όπου θα συνεχιστούν οι συνομιλίες.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου