Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Η γερμανική Hochtief που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος χρωστάει 150 εκατ. ευρώ ΦΠΑ Πηγή: Η γερμανική Hochtief που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος χρωστάει 150 εκατ. ευρώ ΦΠΑ


Η γερμανική Hochtief που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος χρωστάει 150 εκατ. ευρώ ΦΠΑ

17 Μαρτ 2013

Οφειλή ύψους 150 εκατομμύρια ευρώ από μη απόδοση ΦΠΑ έχει η εταιρεία Hochtief, η οποία διαχειρίζεται τα δικαιώματα του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος. Την αποκάλυψη έκανε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, στη Βουλή.

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Μιχελάκη ο κ. Μαυραγάνης επιβεβαίωσε ότι «η οφειλή από τον ΦΠΑ ανέρχεται στο ποσό των περίπου 150 εκατομμυρίων ευρώ» από τη δεκαετία του '90.
Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά η εταιρεία είχε παρανόμως συμψηφίσει τον ΦΠΑ με άλλες εργασίες. Ο κ. Μαυραγάνης πρόσθεσε ότι η εταιρεία έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη αμφισβητώντας την οφειλή αλλά έχει πληρώσει το 10% που προβεβαιώθηκε.

Στην απάντησή του στη Βουλή ο κ. Μιχελάκης είχε δηλώσει ότι «για να μαζευτούν αυτά τα 150 εκατομμύρια ευρώ θα πρέπει να πληρώσουν μισθωτοί και συνταξιούχοι, όταν μια εταιρεία κερδοφόρα, στην οποία οι μέτοχοί της στη Γερμανία έρχονται και κουνώντας το δάχτυλο στην Ελλάδα λένε ότι δεν εφαρμόζει δημοσιονομική πειθαρχία, παρανομεί».


Πηγή: Η γερμανική Hochtief που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος χρωστάει 150 εκατ. ευρώ ΦΠΑ | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/78704#ixzz2NoONdhe2



24 Οκτ 2012



Μη καταβολή ΦΠΑ από την εταιρεία «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών -Ελ. Βενιζέλος»
Ερώτηση του Γ. Μιχελάκη:
Σε πρόσφατες δημόσιες δηλώσεις έγινε λόγος για οφειλές της εταιρείας «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών - Ελ. Βενιζέλος» προς το ελληνικό δημόσιο, που ανέρχονται στο δυσθεώρητο ύψος των 500 εκ. ευρώ.
Το εν λόγω ζήτημα είχε απασχολήσει και κατά το παρελθόν την κοινή γνώμη, χωρίς όμως τότε να δοθούν επαρκείς και πειστικές απαντήσεις από την πλευρά του Υπουργείου Οικονομικών.
Η επίμαχη οφειλή φέρεται να προκύπτει από τη μη καταβολή ΦΠΑ επί μία δεκαετία, ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι το πόρισμα της Έκθεσης Ελέγχου ΦΠΑ, που συντάχθηκε από Ειδικό Συνεργείου Ελέγχου, βεβαιώνει μόνο για τα έτη 2001, 2002 και 2003 τη μη καταβολή ΦΠΑ ύψους 150 εκ ευρώ.
Η εταιρεία «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών - Ελ. Βενιζέλος», 40% της οποίας ανήκει στη Γερμανική Hochtief, αρνείται να καταβάλλει ΦΠΑ επικαλούμενη αυθαίρετα αφ’ ενός δικαίωμα συμψηφισμού και αφ’ ετέρου ότι οι δαπάνες πολυτελείας, ψυχαγωγίας ή κοινωνικής παραστάσεως (πώληση ποτών, τσιγάρων, πάρκινγκ κ.λπ.) απαλλάσσονται, παρά το γεγονός ότι ήδη από το 1997 το ΝΣΚ (Νομικό Συμβούλιο του Κράτους) είχε αποφανθεί επ’ αυτού αρνητικά.
Πιο συγκεκριμένα στην υπ’ αριθμ. 162/1997 Γνωμοδότηση του ΝΣΚ επί του υπ’ αριθμ. 1109230/5468/1682/1996 ερωτήματος του Υπουργείου Οικονομικών, για το εάν η ανωτέρω εταιρεία έχει δικαίωμα συμψηφισμού ΦΠΑ, που αφορά σε δαπάνες της παρ. 4 του άρθρου 23 του Ν 1642/1986, το ΝΣΚ με ομόφωνη γνωμοδότηση των μελών του έκρινε ότι «…. οπωσδήποτε θα αποκλείονται του δικαιώματος προς έκπτωση οι δαπάνες οι οποίες δεν έχουν επαγγελματικό χαρακτήρα, όπως είναι οι δαπάνες πολυτελείας, ψυχαγωγίας ή κοινωνικής παραστάσεως, δοθέντος ότι οι δαπάνες οι απαριθμούμενες με την παράγραφο 4 του άρθρου 23 του Ν 1642/1986 έχουν πράγματι μη επαγγελματικό χαρακτήρα. Κατ’ ακολουθίαν των προεκτεθέντων, η εταιρεία με την επωνυμία «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε.» δεν έχει δικαίωμα συμψηφισμού (εκπτώσεως) του ΦΠΑ, ο οποίος αφορά σε δαπάνες της παρ. 4 του άρθρου 23 του Ν 1642/1986».
Επειδή αποτελεί πρόκληση για το δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό να γίνεται λόγος για εκτεταμένα φαινόμενα φοροδιαφυγής ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από μεγάλες και κερδοφόρες εταιρείες την ώρα που αυτός υπόκειται σε πρωτόγνωρες και δυσβάστακτες θυσίες,
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε κ. Υπουργέ :
Γιατί η εταιρεία «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Ελ. Βενιζέλος» δεν αποδίδει στο ελληνικό δημόσιο τον ΦΠΑ που εισπράττει από τους πελάτες της ;
Ποιο είναι το συνολικό ύψος του οφειλόμενου ΦΠΑ συνυπολογιζομένων των νομίμων προσαυξήσεων ;

Πόσοι φορολογικοί έλεγχοι έχουν πραγματοποιηθεί στην εταιρεία «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Ελ. Βενιζέλος» και ποια τα αποτελέσματα τους ;

Σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί το Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να διασφαλίσει πλήρως τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου ;

από http://www.economist.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=12579:hochtief-fpa&catid=3&Itemid=88



H Xoftix προσέφυγε στις 11 Νοεμβρίου 2010 στο αγγλικό Διαιτητικό Δικαστήριο Lomdon Court of International Arbitration 


η Χόφτιχ προσέφυγε στις 11 Νοεμβρίου 2010 στο αγγλικό Διαιτητικό Δικαστήριο Lomdon Court of International Arbitration και στις 27 Φεβρουαρίου 2013 έκρινε ότι ισχύει το ειδικό καθεστώς που είχαν παραχωρήσει οι κυβερνήσεις μας και έτσι η γερμανική εταιρεία δεν υποχρεούται να καταβάλει τα εκατομμύρια ΦΠΑ που έχει εισπράξει από το 2001 και συνεχίζει να εισπράττει.


Στην απόφαση του το αγγλικό Δικαστήριο καρφώνει τους πρωθυπουργούς μας και τους υπουργούς που υπέγραψαν την άθλια σύμβαση, επισημαίνοντας ότι:
«...η γνώμη της πλειοψηφίας εκτιμά ότι οι διατάξεις, στις οποίες στήριξε τις παραδοχές περί τέτοιου ειδικού καθεστώτος για την εταιρεία είναι ΑΝΤΙΘΕΤΕΣ με την οδηγία ΦΠΑ. Προέβη (η πλειοψηφία) μεταξύ των άλλων σε παραδοχές  περί "έλλειψης άμεσης ισχύος της οδηγίας ΦΠΑ"  και περί "σύμβασης ανάληψης"  υποχρέωσης "επιστροφής" από το Ελληνικό Δημόσιο στην εταιρεία όποιου ποσού ΦΠΑ καταβάλει αυτή».

Τι σημαίνει σε απλά ελληνικά; Ότι το ειδικό καθεστώς που παραχώρησαν στη Χόχτιφ οι κύριοι Μητσοτάκης και Σημίτης είναι αντίθετο, δεν προβλέπεται από τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επομένως αυτό που προκύπτει είναι οι τεράστιες πολιτικές -οι ποινικές έχουν παραγραφεί- ευθύνες όλων εκείνων που υπέγραψαν τη σκανδαλώδη σύμβαση με τη Χόχτιφ.


Η γνώμη της μειοψηφίας είναι, όπως καταγράφεται στην απόφαση, ότι «η κατά πλειοψηφία υιοθετηθείσα απόφαση είναι ΑΝΤΙΘΕΤΗ προς το Δίκαιο της ΕΕ και προς το κοινό σύστημα ΦΠΑ, το οποίο θεσπίστηκε με την οδηγία ΦΠΑ και το οποίο εφαρμόζεται κατά αυστηρό και ομοιόμορφο τρόπο σε επίπεδο ΕΕ χωρίς να επιτρέπονται παρεκκλίσεις, παρά μόνο με ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου»!

από http://ipaideia.gr/600-000-000-euro-arpakse-i-xoxtif-apo-fpa.ffd1c6fecc5c48e748aaf9814d982dea.htm




Η διαιτητική απόφαση είναι προσβάσιμη στην παρακάτω διεύθυνση: http://www.euro2day.gr/dm_documents/090805_abb_venizelos.pdf


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου