Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Οι Γερμανοί πληρώνουν χρηματιστηριακά την υφεσιακή εμμονή τους - πτώση 2,5% για τον DAX


Τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 4 μηνών σημειώνει το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, έπειτα από την κατάρρευση των πωλήσεων γερμανικών αυτοκινήτων και εν μέσω φημών που κυκλοφορούν στις αγορές για υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

Ο DAX σημειώνει πτώση 2,36% στις 7.502 μονάδες, τη μεγαλύτερη από τις 10 Δεκεμβρίου. Ο δείκτης διέγραψε το σύνολο των κερδών του από την αρχή του έτους, καθώς βρίσκεται στο μεγαλύτερο αρνητικό σερί των τελευταίων οκτώ μηνών.
Απώλειες άνω του 2,5% σημειώνουν οι BMW και Volkswagen,  καθώς οι πωλήσεις αυτοκινήτων στη χώρα σημείωσαν το Μάρτιο "βουτιά" 17% σε σχέση με πέρυσι, με αποτέλεσμα να συμπαρασύρουν τα συνολικά στοιχεία για την Ευρώπη, που αποτελούν τα χαμηλότερα της τελευταία εικοσαετίας. Σε επίπεδο τριμήνου η πτώση των πωλήσεων ήταν 12,9% με τις ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων να περιορίζονται στις 673.957
Σημαντικό είναι το πλήγμα για τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες που είδαν πανευρωπαϊκά τις πωλήσεις τους να περιορίζονται δραστικά. Οι πωλήσεις του ομίλου Volkswagen υποχώρησαν 9% το Μάρτιο και 7,5% σε επίπεδο α' τριμήνου. Αντίστοιχα πτώση 4,7% το Μάρτιο και 0,8% στο α' τρίμηνο είχε ο όμιλος BMW. Η Daimler είδε τις πωλήσεις της να υποχωρούν 1,2% πανευρωπαϊκά το Μάρτιο εμφανίζοντας στασιμότητα σε επίπεδο α' τριμήνου.
Ως εκ τούτου οι διοικήσεις των τριών ομίλων προβλέπουν στάσιμα κέρδη για φέτος.
Απώλειες 3,6% σημειώνει η Bayer, έπειτα από αμερικανική δικαστική απόφαση που κρίνει ότι η πατέντα της για το χάπι Yaz είναι άκυρη. Η BASF χάνει 3,5%.
Την ίδια ώρα όμως οι αποδόσεις των γερμανικών κρατικών ομολόγων σταθεροποιούνται ενώ η έκδοση δεκαετών ομολόγων σήμερα "κλείδωσε" το επιτόκιο μόλις στο 1,28%, που αποτελεί ρεκόρ.
Η κρίση χρέους και η ύφεση στην Ευρωζώνη φαίνεται ότι αρχίζει να πλήττει και τη γερμανική οικονομία.
Το οικονομικό κλίμα στη χώρα σημείωσε πολύ μεγαλύτερη πτώση απ' αυτή που περίμεναν οι αναλυτές, όπως κατέδειξαν τα χθεσινά στοιχεία του ZEW. Συγκεκριμένα ο σχετικός δείκτης "βούτηξε" στις 36,3 μονάδες.
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΔΝΤ για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές που δημοσιοποιήθηκε χθες το ΑΕΠ της Γερμανίας θα σημειώσει αύξηση μόλις 0,6%. Κάτι που καταδεικνύει, σύμφωνα με το Ταμείο, ότι το πρόβλημα της ύφεσης στην Ευρωπεριφέρεια αρχίζει πλέον να επηρεάζει και τον "πυρήνα".


Πηγή: Οι Γερμανοί πληρώνουν χρηματιστηριακά την υφεσιακή εμμονή τους - πτώση 2,5% για τον DAX | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/9126/oi-germanoi-plironoyn-hrimatistiriaka-tin-yfesiaki-emmoni-toys-ptosi-25-gia-ton-dax#ixzz2QjkCSlb9

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου