Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

ΕΜΦΥΛΙΟΠΟΛΕΜΙΚΟ ΚΛΙΜΑ Συγκρούσεις με επτά νεκρούς στη Βενεζουέλα

Οι πρώτες κάλπες της μετά Τσάβες εποχής στη Βενεζουέλα έμελλε να φέρουν... χάος και εθνικό διχασμό.
Η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει την πραγματοποίηση της σημερινής διαδήλωσης στο Καράκας
Η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει την πραγματοποίηση της σημερινής διαδήλωσης στο Καράκας
Η επικράτηση του Νικόλας Μαδούρο (εκλεκτού του Τσάβες) με οριακή διαφορά 1,6% έναντι του κεντροδεξιού Ενρίκε Καπρίλες δεν έγινε δεκτή από την αντιπολίτευση, η οποία έσπευσε από την πρώτη στιγμή να καταγγείλει εκτεταμένες παρατυπίες και νοθεία, ζητώντας την άμεση επανακαταμέτρηση των ψήφων.
Οι κόντρες γρήγορα μεταφέρθηκαν στους δρόμους του Καράκας καθώς και άλλων μεγάλων πόλεων, με οπαδούς της αντιπολίτευσης να συγκρούονται με δυνάμεις της αστυνομίας, οι οποίες από τη μεριά τους απάντησαν με δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες.

Ενδεικτικό του εμφυλιοπολεμικού διχασμού είναι το γεγονός πως το περασμένο διήμερο σημειώθηκαν επεισόδια ακόμη και στην πολιτεία Μπαρίνας, την ίδια τη γενέτειρα του Τσάβες.
Από τις συγκρούσεις μέχρι χθες το βράδυ είχαν χάσει τη ζωή τους συνολικά 7 άτομα και είχαν τραυματιστεί περισσότερα από 60, ενώ οι συλλήψεις ξεπερνούσαν τις 135. Μεταξύ των νεκρών (οι οποίοι έπεσαν θύμα πυροβολισμού), ήταν και ένας αστυνομικός καθώς και δύο οπαδοί του Τσάβες.
Ο νέος πρόεδρος της χώρας, Νικόλας Μαδούρο, έσπευσε να κατηγορήσει την αντιπολίτευση για προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας και για απόπειρα πραξικοπηματικής ανατροπής του καθεστώτος. Μάλιστα, χθες, η κυβέρνηση έκανε γνωστό ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει στην αντιπολίτευση να πραγματοποιήσει τη διαδήλωση που είχε προγραμματίσει για σήμερα στο κέντρο της πρωτεύουσας Καράκας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου