Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Μικρή μείωση των στρατιωτικών δαπανών

Οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες διαμορφώθηκαν στα 1,75 τρισ. δολάρια το 2012, σημειώνοντας πτώση 0,5% σε πραγματικούς όρους έναντι του 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI).
Η πτώση –η πρώτη από το 1998- οφείλεται κυρίως στις μεγάλες περικοπές δαπανών στις ΗΠΑ και τη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη, καθώς επίσης και στην Αυστραλία, τον Καναδά και την Ιαπωνία. Οι μειώσεις ωστόσο ουσιαστικά εξισορροπήθηκαν από την αύξηση των δαπανών στην Ασία, την Ανατολική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, και τη Λατινική Αμερική. Η Κίνα, με τις δεύτερες μεγαλύτερες δαπάνες το 2012, τις αύξησε κατά 7,8% (11,5 δισ. δολάρια). Η Ρωσία, τρίτη στη σειρά με τις μεγαλύτερες δαπάνες, τις αύξησε κατά 16% (12,3 δισ. δολάρια).


Παρά την πτώση, το σύνολο σε παγκόσμιο επίπεδο παρέμενε υψηλότερα σε πραγματικούς όρους από την «κορυφή» κοντά στο τέλος του ψυχρού πολέμου. «Βλέπουμε αυτό που μπορεί να είναι ίσως η αρχή μιας αλλαγής στην ισορροπία των στρατιωτικών δαπανών παγκοσμίως, από τις πλούσιες δυτικές χώρες στις αναδυόμενες περιοχές, καθώς οι πολιτικές λιτότητας και η αποχώρηση από το Αφγανιστάν μείωσαν τις δαπάνες των πρώτων, ενώ η οικονομική ανάπτυξη συνέχισε να τις αυξάνει αλλού», δήλωσε ο Dr Sam Perlo-Freeman, διευθυντής του προγράμματος στρατιωτικών δαπανών και εξοπλισμών του SIPRI. «Ωστόσο, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της είναι ακόμη υπεύθυνοι για τη μεγάλη πλειοψηφία των στρατιωτικών δαπανών παγκοσμίως. Όλα τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ ξόδεψαν συνολικά 1 τρισ. δολάρια».

Οι ΗΠΑ: Τελειώνουν οι πόλεμοι, μειώνονται οι δαπάνες
Το 2012 το μερίδιο των ΗΠΑ στις παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες υποχώρησε από το 40% για πρώτη φορά από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Μια πτωτική τάση που ξεκίνησε το 2011 επιταχύνθηκε το 2012, με την πτώση στις αμερικανικές στρατιωτικές δαπάνες της τάξης του 6% σε πραγματικούς όρους, στα 682 δισ. δολάρια.

Η μείωση είναι κυρίως αποτέλεσμα των μειωμένων δαπανών πολέμου, οι οποίες υποχώρησαν από τα 159 δισ. δολάρια το 2011 στα 115 δισ. δολάρια στο 2012, και αναμένεται να συνεχίσουν την πτωτική πορεία, με μόλις 87 δισ. δολάρια το 2013. Οι αμερικανικές στρατιωτικές δαπάνες το 2012 προβλεπόταν επίσης να είναι 15 δισ. δολάρια χαμηλότερα σε σχέση με τον προηγούμενο σχεδιασμό, ως αποτέλεσμα των περικοπών στο υπουργείο Άμυνας που συνδέονται με την πράξη ελέγχου του προϋπολογισμού του 2011. Το μεγαλύτερο μέρος των περικοπών στο πλαίσιο αυτής της νομοθεσίας, θα ξεκινήσει το 2013.

Μια ευρύτερη επιβράδυνση
Οι πολιτικές λιτότητας προκάλεσαν επίσης την πτώση των στρατιωτικών δαπανών στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης το 2012. Από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, 18 από τις 31 χώρες  στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή στο ευρωπαϊκό ΝΑΤΟ έχουν μειώσει τις στρατιωτικές δαπάνες κατά περισσότερο από 10% σε πραγματικούς όρους.

Ακόμη και σε εκείνα τα σημεία του κόσμου όπου οι δαπάνες έχουν αυξηθεί, οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης φαίνονται ακόμη: η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης σε αναδυόμενες περιοχές έχει οδηγήσει σε χαμηλότερα ποσοστά ανάπτυξης των στρατιωτικών δαπανών. Μόνο η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική αύξησαν το ποσοστό των στρατιωτικών τους δαπανών μεταξύ του 2003-2009 και 2009-2012.

Η μέση ετήσια αύξηση των στρατιωτικών δαπανών στην Ασία, για παράδειγμα, μειώθηκε κατά το ήμισυ, από το 7% στο διάστημα 2003-2009, στο 3,4% ετησίως στο διάστημα 2009-2012. Η επιβράδυνση ήταν εντονότερη στην Κεντρική και Νότια Ασία, όπου οι στρατιωτικές δαπάνες αυξανόταν κατά μέσο όρο 8% το 2003-2009, αλλά μόλις κατά 0,7% ετησίως από το 2009, και στην πραγματικότητα υποχώρησαν το 2012 κατά 1,6%.

«Όλες οι ενδείξεις λένε ότι οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες είναι πιθανό να συνεχίσουν να υποχωρούν για τα επόμενα δύο-τρία χρόνια –τουλάχιστον μέχρι το ΝΑΤΟ να ολοκληρώσει την αποχώρησή του από το Αφγανιστάν στο τέλος του 2014», δήλωσε ο Dr Perlo-Freeman. «Ωστόσο, οι δαπάνες στις αναδυόμενες περιοχές πιθανώς θα συνεχίσουν να αυξάνονται, επομένως το παγκόσμιο σύνολο θα ξεκολλήσει από τον βυθό μετά από αυτό».
Αξιοσημείωτες περιφερειακές εξελίξεις

Οι στρατιωτικές δαπάνες στην Ασία και την Ωκεανία αυξήθηκαν κατά 3,3% το 2012. Οι μεγάλες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στο Βιετνάμ, όπου οι εντάσεις με την Κίνα παρακίνησαν σε μεγάλες ναυτικές αγορές, και στην Ινδονησία. Οι δαπάνες στην Ινδία υποχώρησαν κατά 2,8%.

Οι στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατακόρυφα σε όλη τη Βόρεια Αφρική, κατά 7,8% σε πραγματικούς όρους, γεγονός που αποτελεί αποτέλεσμα τόσο του συνεχιζόμενου στρατιωτικού εκσυγχρονισμού και των ανησυχιών για τρομοκρατικές ομάδες στο Σαχέλ. Οι στρατιωτικές δυνάμεις στην υπό-σαχάρια Αφρική υποχώρησαν κατά 3,2%.

Οι στρατιωτικές δαπάνες στη Μέση Ανατολή αυξήθηκαν κατά 8,4% το 2012. Η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση παγκοσμίως το 2012 ήταν από το Αμάν (51%). Η Σαουδική Αραβία αύξησε επίσης τις δαπάνες κατά 12%, ενώ οι δαπάνες του Ιράν, του Κατάρ, της Συρίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων παραμένουν άγνωστες.

Στη Λατινική Αμερική οι στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 4,2% το 2012. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις ήλθαν από την Παραγουάη (43%) και τη Βενεζουέλα (42%). Ο αυξημένος ρόλος των ενόπλων δυνάμεων στην καταπολέμηση των καρτέλ ναρκωτικών οδήγησαν στην αύξηση των δαπανών από το Μεξικό, κατά 9,7%.

Οι στρατιωτικές δαπάνες στην Ανατολική Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 15,3% το 2012, καταγράφοντας την μεγαλύτερη περιφερειακή άνοδο. Εκτός της Ρωσίας, η Ουκρανία επίσης αύξησε σημαντικά τις δαπάνες της, κατά 24%.

Μπορείτε να διαβάσετε το κείμενο εδώ:http://www.sipri.org/media/pressreleases/2013/milex_launch


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου