Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Παγώνει η συγχώνευση Εθνικής - Eurobank

Σε απόφαση για ξεχωριστή διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών Εθνικής και Eurobank οδηγήθηκε η διαπραγμάτευση κυβέρνησης και τρόικας επί της συγχώνευσης των δύο χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Παγώνει η συγχώνευση Εθνικής - Eurobank
Οι εκπρόσωποι των δανειστών ολοκλήρωσαν το απόγευμα της Κυριακής τρίωρη συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γ. Προβόπουλο και την Διευθύνουσα Σύμβουλο του ΤΧΣ, κυρία Αναστασία Σακελλαρίου, μετά το πέρα της οποίας η ΤτΕ εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:
Η Τράπεζα της Ελλάδος επιβεβαιώνει ότι η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης και για τις τέσσερεις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς) προχωρά κανονικά και σε κάθε περίπτωση θα ολοκληρωθεί προ του τέλους Απριλίου. Και οι τέσσερεις τράπεζες είτε έχουν ήδη συγκαλέσει -είτε συγκαλούν εντός των αμέσως επόμενων ημερών- Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων τους ώστε να εγκριθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου.

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα καλύψει πλήρως τις αυξήσεις κεφαλαίου και έχει ήδη προκαταβάλει και στις τέσσερεις τράπεζες τα αναγκαία κεφάλαια. Τα κεφάλαια αυτά αποτελούν μέρος των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν ήδη εγκριθεί και δεσμευθεί στο πλαίσιο του προγράμματος χρηματοπιστωτικής βοήθειας ειδικά για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα.


Η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι επομένως πλήρως εξασφαλισμένη, όπως πλήρως εξασφαλισμένες είναι και όλες οι καταθέσεις σύμφωνα με τις αρχές του ελληνικού Προγράμματος.
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση και της απογευματινής σύσκεψης, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι αύριο στις 4 το απόγευμα, θα υπάρξει και νέο ραντεβού, τονίζοντας (στην ουσία καθησυχάζοντας) ότι η μεσημβρινή δήλωση του υπουργού Οικονομικών περί σημαντικής προόδου σε όλα τα μέτωπα, εξακολουθεί να ισχύει.
Γιατί πάγωσε το deal
Η τρόικα είχε εγείρει ενστάσεις για τη συγχώνευση, θεωρώντας ότι το ενεργητικό της νέας τράπεζας θα ανέλθει σε περίπου 170 δισ. ευρώ, ίσο περίπου με το ΑΕΠ της χώρας, γεγονός που δημιουργούσε ανησυχίες για «κυπριοποίηση» του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και επιπλέν οδηγούσε σε αύξηση του ύψους των κεφαλαίων που θα χρειαζόταν για την ανακεφαλαιοποίηση του κυοφορούμενου ομίλου.
Η ελληνική πλευρά αντέτεινε μεταξύ άλλων ότι από τον όγκο αυτό (των 170 δισ) μόνο τα 130 δισ. αφορούν ενδοελλαδικές δραστηριότητες των δύο ομίλων.
Απολύσεις επιόρκων - Προσλήψεις εξπρές μέσω ΑΣΕΠ
Σε αντίθεση με την εξέλιξη αυτή, κυβέρνηση και τρόικα οδεύουν σε συμφωνία για απομάκρυνση 2.000 επίορκων δημοσίων υπαλλήλων έως τον Ιούνιο με παράλληλη εντικατάστασή τους μέσω ΑΣΕΠ.
Νωρίτερα για σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα μίλησε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχαν οι εκπρόσωποι των πιστωτών με τον πρωθυπουργό, το μεσημέρι της Κυριακής. Υπάρχει σημαντική πρόοδος, αλλά υπάρχει, βέβαια, και συνέχιση των διαπραγματεύσεων, είπε ο κ. Στουρνάρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, οι δανειστές έχουν ζητήσει από τους 25.000 υπαλλήλους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, οι 20.000 να τεθούν οριστικά εκτός Δημοσίου έως το τέλος του 2014.
Μεταξύ των δύο πλευρών έχει σημειωθεί σύγκλιση στο θέμα των επιόρκων κατά το πρότυπο που είχε αρχικά προτείνει η τρόικα, δηλαδή αντικατάσταση όσων επιόρκων ή «κοπανατζήδων» απομακρυνθούν, με υπαλλήλους υψηλών προσόντων που θα προσληφθούν μέσω ΑΣΕΠ και χωρίς οι περιπτώσεις τιυς να υποβάλλονται στην υφιστάμενη αναλογία προσλήψεων/αποχωρήσεων.
Προσέγγιση φαίνεται ότι υπάρχει και στο ζήτημα του δημοσιονομικού κενού, με την τρόικα να φέρεται ότι δέχεται τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς.
Επιπλέον πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα οδεύει προς συμφωνία και για τον αριθμό των δόσεων των ληξιπρόθεσμων οφειλών που δεν αποκλείεται να «κλειδώσει» στις 48.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου