Τρίτη 23 Απριλίου 2013

REUTERS «Βλέπει» έξοδο από το τούνελ για την Ελλάδα

«Ψήφο εμπιστοσύνης» στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δίνει ο αρθρογράφος του Reuters Ούγκο Ντίξον, ο οποίος «βλέπει» προοπτική βελτίωσης των συνθηκών στην Ελλάδα από το 2014 και εκτιμά ότι η χώρα θα κατορθώσει να βγει από το τούνελ.
«Βλέπει» έξοδο από το τούνελ για την Ελλάδα
Σε άρθρο του, που αναδημοσίευσαν οι New York Times, θεωρεί ως θετικές εξελίξεις την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς και το γεγονός ότι η κυβέρνηση αξιοποίησε 8,2 δισ. ευρώ από τα κεφάλαια διάσωσης για να πληρώσει τις υποχρεώσεις της.
Επίσης, ένα από αυτά που εμπνέουν αισιοδοξία είναι, κατά την άποψή του, η συνοχή της κυβέρνησης Σαμαρά, παρά τα ιδιαίτερα σκληρά μέτρα λιτότητας που έχουν δρομολογηθεί.

Οπως υποστηρίζει ο Ντίξον, η κυβέρνηση συνασπισμού του Αντώνη Σαμαρά τα έχει καταφέρει πολύ καλύτερα του αναμενόμενου από τότε που ανέλαβε την εξουσία, πέρυσι τον Ιούνιο, παρά το γεγονός ότι πέρασε μη δημοφιλή μέτρα.
Οι δημοσκοπήσεις
Στις δημοσκοπήσεις η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται πολύ κοντά, όμως ο Σαμαράς δεν έχει υποστεί την πτώση της δημοτικότητας που έχουν υποστεί ο Μαριάνο Ραχόι της Ισπανίας και ο Φρανσουά Ολάντ στη Γαλλία.
Και ως συνέπεια της αποτελεσματικότητας της διακυβέρνησης Σαμαρά η τρόικα έδωσε το «πράσινο φως» στην τελευταία έκθεση προόδου της χώρας για την εκταμίευση επιπλέον πόρων από τα πακέτα διάσωσης.
Στο άρθρο αναφέρει ακόμη ότι η Ελλάδα μπορεί να μην την έχει γλιτώσει ακόμα, όμως υπάρχει ένα αξιόπιστο μονοπάτι και αν το ακολουθήσει, μπορεί να βγει από το τούνελ. Επισημαίνει δε ότι, αν και το 2013 δεν θα είναι καθόλου καλό για την ελληνική οικονομία, το επόμενο έτος λογικά θα είναι καλύτερο.
Η Αθήνα φαίνεται πως θα επιτύχει φέτος μηδενισμό του πρωτογενούς ελλείμματος και αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα δεν θα χρειαστεί να επιβάλει και νέο γύρο λιτότητας του χρόνου.
Οι προοπτικές όμως, καταλήγει, παραμένουν εύθραυστες, αφού θα μπορούσε και πάλι να ξεσπάσει πολιτική κρίση, η φοροδιαφυγή είναι διαδεδομένη και υπάρχει ο κίνδυνος εξωτερικών σοκ.
ΤΗΣ Κατερίνας Κοσμά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου