Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Νομική διαδικασία της Βρετανίας κατά του FTT

Πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε ότι η βρετανική κυβέρνηση κίνησε μια νομική διαδικασία κατά του φόρου επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Ο λόγος είναι ότι οι επιπτώσεις (φόροι) στις εταιρείες και στα άτομα που βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκτός της ζώνης όπου θα επιβληθεί ο φόρος (FTT).
Έχουμε καταρτίσει μια ανάλυση για το τι σημαίνει αυτή η πρόκληση και τι θα μπορούσε να συμβεί στη συνέχεια.

Η περίληψη των βασικών σημείων:

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε μια νομική διαδικασία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά του αμφιλεγόμενου φόρου της ΕΕ επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών (FTT). Παρά το ότι η βρετανική κυβέρνηση έχει επιλέξει να μην συμμετέχει στο μέτρο, οι βρετανικές εταιρείες που διαπραγματεύονται με έναν οργανισμό σε μια χώρα που συμμετέχει, θα φορολογούνται. Αυτό, υποστηρίζει το Ηνωμένο Βασίλειο, παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία και δεν είναι σύμφωνο με τους διεθνείς κανόνες φορολογίας.

Οι οικονομικές, νομικές και πολιτικές επιπτώσεις αυτής της κίνησης για τις μελλοντικές σχέσεις ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου, είναι τεράστιες. Όπως έχει συνταχθεί μέχρι στιγμής, ο φόρος θα μπορεί να κοστίζει στους fund managers (UCITS) που έχουν έδρα εκτός της ζώνης-FTT, περί τα 5,6 δισ. ευρώ ενώ το ένα τρίτο όλων των παραγώγων που διαπραγματεύονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα μπορούσε να «πάει» στους φόρους. Από νομικής απόψεως, θα μπορούσε να θέσει τις παραμέτρους για το πώς θα διέπεται μια «ευέλικτη Ευρώπη», που περιλαμβάνει διαφορετικά επίπεδα συμμετοχής στην ΕΕ, που ο πρωθυπουργός David Cameron δήλωσε ότι ευνοεί.

Από πολιτικής απόψεως, είναι ένα τεστ για το βαθμό στον οποίο το Ηνωμένο Βασίλειο – ως κράτος μη μέλος της ευρωζώνης- μπορεί να σταματήσει ή να αλλάξει τα μέτρα της ΕΕ με προφανή επίδραση στο εθνικό συμφέρον. Επομένως, θα είναι ένα βασικό ζήτημα στη συνεχιζόμενη συζήτηση για το εάν θα συνεχίσει η Βρετανία να είναι μέλος της ΕΕ ή όχι., αν και άλλες χώρες της ΕΕ έχουν επίσης εκφράσει τις ανησυχίες τους για την επίδραση του φόρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου