"Το αίτημα της Βόρειας Κορέας να αναγνωριστεί ως πυρηνικό κράτος δεν είναι ούτε ρεαλιστικό, ούτε αποδεκτό», δήλωσε ο Τόμας Κάντριμαν, ο Αμερικανός αναπληρωτής γραμματέας για τη Διεθνή Ασφάλεια και τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων στη Γενεύη, όπου ηγείται της αντιπροσωπείας στις συνομιλίες για τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων.
Η Βόρεια Κορέα επανέλαβε σήμερα το αίτημά της να αναγνωριστεί ως πυρηνική δύναμη από τη διεθνή κοινότητα, το οποίο θέτει ως προϋπόθεση για την επανάληψη του διαλόγου με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της.
"Η επανάληψη των συνομιλιών θα γίνει μεταξύ κρατών που έχουν πυρηνικά όπλα ή δεν θα γίνει», προειδοποίησε σε σημερινό σχόλιό της η επίσημη βορειοκορεάτικη εφημερίδα Rodong Sinmun.
Η Ουάσινγκτον εμμένει στην αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας, στην οποία το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ συμφώνησε το 2005, παρά την αποχώρησή του από τη Συνθήκη της Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων (TNP) τον Ιανουάριο του 2003.
Την ίδια ώρα στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ καταδίκασαν το πρόγραμμα πυρηνικού εξοπλισμού της Βόρειας Κορέας, την πρόσφατη φραστική κλιμάκωση και τις απειλές της.
"Οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ καταδικάζουν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τα προγράμματα βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων που η Βόρεια Κορέα δεν σταματά να αναπτύσσει, καθώς και τις πρόσφατες επιθετικές και απειλητικές δηλώσεις» της, αναφέρει η ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση των υπουργών των 28 χωρών του ΝΑΤΟ στην έδρα του οργανισμού.
"Οι προκλητικές ενέργειες της Βόρειας Κορέας συνιστούν άμεση παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, βλάπτουν σοβαρά την περιφερειακή ασφάλεια, δυσχεραίνουν τις προοπτικές για διαρκή ειρήνη στην κορεατική χερσόνησο και αφήνουν να πλανάται μια απειλή για την ειρήνη και την διεθνή ασφάλεια» προσθέτουν τα μέλη του ΝΑΤΟ τονίζοντας την υποστήριξή τους στην απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που καταδικάζει τη βορειοκορεάτικη πυρηνική δοκιμή της 12ης Φεβρουαρίου και επιβάλλει νέες κυρώσεις σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ.
Η Ατλαντική Συμμαχία καλεί τη Βόρεια Κορέα να «απόσχει από κάθε νέα πρόκληση» και να σεβαστεί τις διεθνείς της υποχρεώσεις. «Η Βόρεια Κορέα πρέπει να εγκαταλείψει κάθε πυρηνικό όπλο και όλα τα πυρηνικά και βαλλιστικά προγράμματα που έχει πλήρως και αμετακλήτως και πρέπει να ξεκινήσει σοβαρές και ειλικρινείς διαπραγματεύσεις ενόψει της αποπυρηνικοποίησης», προσθέτει το ΝΑΤΟ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου