Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΛΕΤΑ – ΧΩΡΙΣ ΚΡΑΤΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

Σημαντικές αλλαγές σημειώνονται στο πολιτικό σκηνικό της Ιταλίας, καθώς το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης υπό τον Ενρίκο Λέτα ενέκρινε σχέδιο νόμου για τη σταδιακή κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων και τη χορήγηση μόνο «έμμεσης οικονομικής στήριξης και διευκολύνσεων».

Η ιταλική κυβέρνηση στοχεύει στη βαθμιαία μείωση της δημόσιας χρηματοδότησης από φέτος προκειμένου το 2016 να καταργηθεί οριστικά.
άσει του νομοσχεδίου, το οποίο έρχεται προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή και τη Γερουσία, στα ιταλικά κόμματα θα παρέχονται στο εξής μόνο οικονομικές διευκολύνσεις.
Προβλέπεται πως θα καταβάλλεται ένα 2‰ από τα χρήματα των φορολογουμένων στα κόμματα εκείνα που θα υιοθετήσουν ένα καταστατικό «το οποίο πρέπει να χαρακτηρίζεται από απόλυτη διαφάνεια και εσωτερική δημοκρατία», ενώ θα προσφέρονται δωρεάν υποδομές για την πραγματοποίηση κομματικών συνεδρίων και πολιτικές δραστηριότητες.
Ακόμη, υπάρχει πρόβλεψη για δυνατότητα να εκπίπτουν από το φόρο οι δωρεές εκ μέρους των εκλογέων. Συγκεκριμένα, για δωρεές μέχρι 5.000 θα μπορεί να εκπίπτει το 52% του ποσού και για δωρεές μέχρι 10.000 το ποσοστό θα μειώνεται στο 26%.
Η κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων αποτελεί προγραμματική δέσμευση της κυβέρνησης Λέτα.
elzoni.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου