Στις 5 το απόγευμα τοπική ώρα (12 τα μεσάνυχτα ώρα Αθήνας) ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που ασχολήθηκε αποκλειστικά με το Ελληνικό Πρόγραμμα. Η απόφαση ήταν η αναμενόμενη, εγκρίθηκε η εκταμίευση της νέας δόσης του δανείου, περίπου 1,7 δις. Ευρώ.Σημειώθηκε μία αποχή -της Σαουδικής Αραβίας- που συνοδεύτηκε από σκληρή κριτική, αλλά “σίγησε” ο αντιπρόσωπος της Βραζιλίας. Ολοι οι αντιπρόσωποι εκτός των χωρών της Ευρώπης, άσκησαν κριτική και στην Ελλάδα και στα μέλη της Αποστολής.
Οι εκθέσεις του Ταμείου θα παραμείνουν απόρρητες μέχρι τη Δευτέρα και σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν σ’ αυτές και θετικά και αρνητικά σημεία, καθώς επιμένουν στο θέμα της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς και στην ανάγκη να προχωρήσουν με γρήγορους ρυθμούς οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες γίνεται αναφορά σε μικρή πρόοδο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγή, αφού οι πλούσιοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν πληρώνουν το δικό τους μερίδιο. Αυτό σημαίνει εξάρτηση του προγράμματος από τις περικοπές των δαπανών και την αύξηση των φόρων σε μισθωτούς και συνταξιούχους.
Επίσης γίνεται αναφορά στην αποτυχία απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελματων και το άνοιγμα των αγορών στον ανταγωνισμό. Υποστηρίζουν ότι οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας έχουν φέρει σημαντική μείωση των ονομαστικών μισθών, και πάλι θύματα είναι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Τονίζεται ότι οι τιμές παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.
Απαιτούνται αποφασιστικές διορθωτικές αλλαγές και ισορροπημένη κατανομή του βάρους της προσαρμογής, γίνεται ειδική αναφορά στην ανεργία των νέων.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Μega συζήτηση έγινε για τα ευρήματα της αξιολόγησης του Ελληνικού Προγράμματος από το Μάϊο του 2010 μέχρι σήμερα. Η έκθεση έγινε από ανεξάρτητη επιτροπή του Ταμείου.
Φαίνεται ότι γίνεται κριτική αφού αναφέρονται στα προβλήματα του Προγράμματος επειδή, όπως υποστηριζουν, το Ταμείο είχε να κάνει για πρώτη φορά και με ένα άλλο οργανισμό, την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία δεν είχε εργαλεία για να αντιμετωπίσει και να επιλύσει την κρίση.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές τονίζεται στην αξιολόγηση ότι στο Ταμείο υποτίμησαν τη δυνατότητα και την ικανότητα του ελληνικού δημόσιου τομέα να φέρει εις πέρας τις μεταρρυθμίσεις. Και
Δεύτερο πρόβλημα, σύμφωνα με την ανεξάρτητη επιτροπή, είναι ότι η κυβέρνηση που υπέγραψε το Μνημόνιο δεν ανέλαβε και την ιδιοκτησία (ownership) του Ελληνικού Προγράμματος, με αποτέλεσμα να αποτύχει η υλοποίηση και η εφαρμογή του.
www.megatv.com – Photo by IMF
Read more: http://mignatiou.com/?p=4771#ixzz2UxTOWRy9
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου