Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Μακρύς ο δρόμος των S-300 για τη Δαμασκό

Αποστάσεις από τον Μπασάρ αλ Ασαντ πήρε χθες η Μόσχα αναφορικά με το επίμαχο θέμα της παράδοσης ρωσικών πυραύλων S-300 στον κυβερνητικό στρατό. Μία ημέρα μετά τους ισχυρισμούς του Σύρου προέδρου ότι το πρώτο φορτίο των ρωσικών όπλων είχε ήδη φτάσει στη Δαμασκό, δημοσιεύματα του ρωσικού Τύπου διευκρίνιζαν ότι θα χρειαστούν μήνες για να μεταφερθούν και να γίνουν λειτουργικά τα ρωσικά συστήματα αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας.

«Η παράδοση δεν είναι δυνατόν να αρχίσει πριν από το ερχόμενο φθινόπωρο», ανέφερε χθες το ρωσικό πρακτορείο Interfax, επικαλούμενο πηγή της αμυντικής βιομηχανίας. Η ίδια πηγή σημείωνε ότι από τεχνικής απόψεως η μεταφορά μπορεί να ολοκληρωθεί νωρίτερα, ωστόσο οι ρυθμοί της θα εξαρτηθούν από «τις εξελίξεις στην περιοχή και την πολιτική των Δυτικών κρατών». Φωτογραφίζοντας το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, ο ανώνυμος αξιωματούχος δήλωσε πως «ενδεχόμενη επίθεση κατά της Συρίας από γειτονικό κράτος, όπως και η επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, μπορεί να αποτελέσουν λόγο επιτάχυνσης της μεταφοράς των S-300».

Το συμπέρασμα είναι προφανές: Η Ρωσία χρησιμοποιεί την υπόθεση των S-300 ως μέσο πίεσης προς τις ΗΠΑ και τις άλλες μεγάλες δυνάμεις της Δύσης για να μην κλιμακώσουν την ανάμειξή τους υπέρ της αντιπολίτευσης στη συριακή κρίση, αλλά και προς το Ισραήλ, ώστε να αποθαρρύνει νέα επίθεσή του κατά συριακών στόχων. Δεν εννοεί όμως, επί του παρόντος, να περάσει την κόκκινη γραμμή και να παραδώσει τους πυραύλους στον Ασαντ, κάτι που θα άλλαζε την ισορροπία δυνάμεων μεταξύ Συρίας και Ισραήλ.

Εντείνοντας τη ρωσική πίεση προς τη Δύση, ο επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας κατασκευής μαχητικών αεροσκαφών MIG δήλωσε ότι η χώρα του έχει συμφωνήσει με τον Ασαντ την παράδοση τουλάχιστον 10 Mig-29 και ότι συζητά τις λεπτομέρειες του προγράμματος με συριακή αντιπροσωπεία.

Την ίδια ώρα, στην Κωνσταντινούπολη, ο προεδρεύων της Συριακής Εθνικής Συμμαχίας –που εκπροσωπεί τον κυριότερο πολιτικό εκπρόσωπο της αντιπολίτευσης– Ζορζ Σάμπρα δήλωσε χθες ότι ο συνασπισμός του δεν θα λάβει μέρος στις διεθνείς ειρηνευτικές συνομιλίες, οι οποίες σχεδιάζονται για τα τέλη Ιουνίου, στη Γενεύη, στον βαθμό που συνεχίζεται η ανάμειξη της φιλοϊρανικής οργάνωσης του Λιβάνου Χεζμπολάχ στον συριακό εμφύλιο. Δεν ήταν σαφές, ωστόσο, αν η δήλωση Σάμπρα σηματοδοτεί τελεσίδικη απόφαση, καθώς άλλα στελέχη είχαν διαφορετική γνώμη.

Οι δηλώσεις Σάμπρα έγιναν έπειτα από το τέλος των οκταήμερων εργασιών της ηγεσίας της αντιπολίτευσης σε ξενοδοχείο της Κωνσταντινούπολης. Μετά την παράλυση που προκάλεσε η λυσσώδης παρασκηνιακή μάχη επιρροής μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Κατάρ, η ηγεσία της Συμμαχίας συμφώνησε να εντάξει στους κόλπους της 43 νέα μέλη. Οι εν λόγω προσωπικότητες προέρχονται από το γενικό επιτελείο του Ελεύθερου Συριακού Στρατού και από ομάδες που πρωταγωνίστησαν στην αρχικά ειρηνική εξέγερση εναντίον του Ασαντ.

ΠΗΓΗ:Reuters, A.P.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου