Διαμαρτυρόμενοι για τις ανεπαρκείς δημόσιες υπηρεσίες, την αστυνομική βία και την κυβερνητική διαφθορά, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν τη Δευτέρα στο Σάο Πάολο, το Ρίο ντε Τζανέιρο, τη Μπραζίλια και άλλες πόλεις της Βραζιλίας. Πρόκειται για τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις που έχει γνωρίσει η Βραζιλία μετά το 1992, όταν ξέσπασε κύμα λαϊκής οργής κατά της διαφθοράς της κυβέρνησης του τότε προέδρου Φερνάντο Κολόρ ντε Μέλο, ο οποίος παραιτήθηκε κατά τη διάρκεια της πολιτικής του δίκης στη Γερουσία.
Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν στις αρχές του μήνα ως μια μικρή διαδήλωση στο Σάο Πάολο σχετικά με την αύξηση των εισιτηρίων στα αστικά λεωφορεία, αλλά σύντομα εξελίχθηκαν σε μαζικές διαμαρτυρίες πολιτών. Αφορμή στάθηκαν οι βίαιες τακτικές που χρησιμοποίησε η αστυνομία προκειμένου να διαλύσει τις αρχικές διαδηλώσεις. Οι σφοδρότερες συγκρούσεις σημειώθηκαν την περασμένη Πέμπτη στο Σάο Πάολο, όταν η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες προκειμένου να διαλύσει το πλήθος των διαδηλωτών. Περισσότερα από 100 άτομα τραυματίστηκαν, συμπεριλαμβανομένων 15 δημοσιογράφων, ορισμένοι εκ των οποίων, όπως αναφέρει το Reuters, δέχτηκαν εσκεμμένα επίθεση.
Οι κινητοποιήσεις έχουν αυξηθεί ύστερα από την έναρξη του Κυπέλου Συνομοσπονδιών το Σάββατο, καθώς θεωρείται ως πρόβα τζενεράλε για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014, το οποίο θα διοργανώσει η Βραζιλία και για το υπέρογκο κόστος της διοργάνωσης διαμαρτύρονται μεταξύ άλλων οι διαδηλωτές.
Τη Δευτέρα, πορείες διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν σε τουλάχιστον δέκα πόλεις. Επεισόδια σημειώθηκαν στη διαδήλωση του Ρίο, τη μεγαλύτερη στη χώρα, η οποία συγκέντρωσε τουλάχιστον 100.000 ανθρώπους. Οι διαδηλωτές έριξαν βόμβες μολότοφ και πέτρες κατά του κτιρίου του τοπικού κοινοβουλίου ενώ προσπάθησαν να μπουν σε αυτό από τα παράθυρα. Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και σφαίρες από καουτσούκ για να απομακρύνει τους διαδηλωτές, ενώ προχώρησε σε μεγάλο αριθμό συλλήψεων.
Στη Μπραζίλια διαδηλωτές οργάνωσαν εκδήλωση διαμαρτυρίας στην περιοχή των υπουργείων. Διακόσια περίπου άτομα κατόρθωσαν να σκαρφαλώσουν στη στέγη του κοινοβουλίου όπου τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο. «Ηρθαμε στο σπίτι του λαού. Είναι το πρώτο βήμα για να δείξουμε ότι δεν είμαστε νεκροί. Νόμιζαν ότι θα σταματούσαμε για να δούμε ποδόσφαιρο, αλλά η Βραζιλία δεν είναι μόνο ποδόσφαιρο», δήλωσε ένας 24χρονος φοιτητής καθισμένος επάνω στη στέγη του κοινοβουλίου, αναφερόμενος στους αγώνες του Κυπέλλου των Συνομοσπονδιών.
Στο Σάο Παολο 65.000 διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης, ενώ ορισμένοι προσπάθησαν να μπουν στο τοπικό κοινοβούλιο, πριν από την επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας.
«Δεν θα επιτρέψουμε στις διαδηλώσεις να επηρεάσουν τις εκδηλώσεις που έχουμε αναλάβει να πραγματοποιήσουμε», είχε προειδοποιήσει λίγες ώρες προηγουμένως ο υπουργός Αθλητισμού Αλντο Ρεμπέλο. Ωστόσο, η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ έσπευσε αργότερα να δηλώσει ότι «οι ειρηνικές διαδηλώσεις είναι νόμιμες και συνάδουν με τη δημοκρατία».
Το κύμα λαϊκής δυσαρέσκειας εκδηλώνεται τη στιγμή που η Βραζιλία, έπειτα από αρκετά χρόνια οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, περνά μία δύσκολη περίοδο οικονομικής κάμψης και αύξησης του πληθωρισμού, και κυρίως των τιμών των ειδών διατροφής. Η δημοφιλία της κυβέρνησης έπεσε κατά οκτώ μονάδες τον Ιούνιο, για πρώτη φορά από την εκλογή της Ντίλμα Ρουσέφ στην προεδρία το 2011.
Πηγές: BBC, ΑΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου