Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Τουρκία: Τον στρατό απειλεί πως θα κατεβάσει ο Ερντογάν Εφοδοι της τουρκικής αστυνομίας σε σπίτια και γραφεία πολιτών που είχαν πάρει μέρος στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Σκληραίνει τη στάση της έναντι των διαδηλωτών ο Ερντογάν, προειδοποιώντας ότι θα κατέβουν στο δρόμο οι στρατιώτες για την επιβολή της τάξης. Πάνω από 500 άτομα συνελήφθησαν τις τελευταίες 48 ώρες, ενώ τα τουρκικά συνδικάτα απεργούν.
Τουρκία: Τον στρατό απειλεί πως θα κατεβάσει ο Ερντογάν
O Ερντέμ Γκιουντούζ στην πλατεία Ταξίμ

«Ο αστυνομικός δεν είναι πλανόδιος πωλητής, αλλά μέλος των δυνάμεων της τάξης. Οι αστυνομικοί θα κάνουν χρήση όλων των μέσων που τους επιτρέπει ο νόμος» δήλωσε ο αντιπρόεδρος Μπουλέντ Αρίντς.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Haber, ο ίδιος συμπλήρωσε: «Αν αυτό δεν είναι αρκετό, ακόμη και οι Ένοπλες Δυνάμεις μπορεί να χρησιμοποιηθούν στις πόλεις με την άδεια των κυβερνητών».

Μετά τη βίαιη απομάκρυνσή τους από το πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης, οι διαδηλωτές που ζητούν εδώ και δύο εβδομάδες την παραίτηση του Ερντογάν έχουν πλέον τη στήριξη της Συνομοσπονδίας Εργατικών Ενώσεων Τουρκίας (DISK) και της Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (KESK).

Στην Άγκυρα, οι δυνάμεις καταστολής έχοντας θέσει σε ετοιμότητα αντλίες νερού προειδοποίησαν τους 1.000 εργαζόμενους-μέλη συνδικαλιστικών οργανώσεων να σταματήσουν να μπλοκάρουν μεγάλη λεωφόρο στο κέντρο της πρωτεύουσας, διαφορετικά θα επέμβουν.

Αυτό τουλάχιστον δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες στο Reuters.

Έχοντας εκκενώσει με πρωτοφανή βία την πλατεία Ταξίμ και εν μέσω συνεχιζόμενων συμπλοκών στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης κατά την απεργιακή κινητοποίηση των συνδικάτων εργαζομένων, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν στρέφεται με πύρινο λόγο κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης λέγοντας πως «δεν σέβεται τη δημοκρατία».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία «έχουν διαφορετική αντίληψη περί ελευθερίας» λέει ο Ταγίπ Ερντογάν. Κατηγορεί την Ένωση ότι είναι «αντιδημοκρατική» και «δεν αναγνωρίζει» το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο...

Αναφερόμενος στην πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την κατάσταση στην Τουρκία, ο Ερντογάν δήλωσε: «Στηρίξατε τις αντιδημοκρατικές διαδηλώσεις στην Τουρκία και συνεπώς είστε κι εσείς αντιδημοκρατικοί. Έχετε διαφορετική αντίληψη περί ελευθερίας. Τότε κι εγώ δεν αναγνωρίζω του Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

«Τολμάτε να λαμβάνετε μία τέτοια απόφαση;»


«Έχετε το δικαίωμα να λαμβάνετε τέτοια απόφαση [για την Τουρκία];. Μένετε σιωπηλοί για όσα συμβαίνουν στη Γαλλία, τη Βρετανία και αλλού στην Ευρώπη, και τολμάτε να λαμβάνετε μία τέτοια απόφαση για τις δυνάμεις ασφαλείας μας, που ασκούν το καθήκον της επιβολής της τάξης απέναντι σε αυτούς τους διαδηλωτές» είπε ο Ερντογάν τη Δευτέρα από την Άγκυρα.

Απευθυνόμενος στο ακροατήριο κατά τη συνάντηση του «Συμβουλίου Τούρκων Πολιτών Εξωτερικού», ο Ερντογάν ανέφερε: «Πρέπει να τηρείτε πιο ισχυρή στάση από αυτούς που στηρίζουν τους οργανωτές των επεισοδίων. Πρέπει κι εσείς να βγείτε στους δρόμους. Εάν δεν βγείτε και αφήσετε τις πλατείες σ' αυτούς, θα είναι σαν να τους στηρίζετε».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός απευθυνόταν σε Τούρκους που ζουν στο εξωτερικό, αλλά το απόγευμα της Κυριακής παρατηρήθηκαν σε ορισμένες συνοικίες της Κωνσταντινούπολης φαινόμενα υποστηρικτών του κυβερνώντος κόμματος να επιτίθενται σε διαδηλωτές και σε τοπικά γραφεία του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος.

Εφοδοι της τουρκικής αστυνομίας σε σπίτια «προβοκατόρων»

Υπό κράτηση τέθηκαν, σύμφωνα με τα ΜΜΕ της χώρας, αρκετοί άτομα στις μεγάλες πόλεις της Τουρκία που ήταν «στόχος» εφόδων της αστυνομίας σε σπίτια και γραφεία για εμπλοκή στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. 

Από το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή Γίνεται λόγος για τουλάχιστον 25 προσαχθέντες στην Άγκυρα, 13 στο Εσκίσεχίρ και «αρκετούς άλλους» στην Κωνσταντινούπολη. 

Η αντιτρομοκρατική της Άγκυρας είπε αρχικά πως δεν έχει πληροφορίες για τις αναφορές.

Αστυνομική πηγή επιβεβαίωσε, όπως αναφέρει το Reuters, την επιχείρηση. «Προς το παρόν, μόνο προβοκάτορες θα οδηγούνται για ανάκριση» είπε η πηγή.

Παθητική διαμαρτυρία Τούρκου πολίτη

Όλο και περισσότερο ενδιαφέρον προκαλεί στην Τουρκία, αλλά και στο εξωτερικό ο Τούρκος πολίτης που πραγματοποιεί παθητική διαμαρτυρία και από τις 18.00 το απόγευμα στέκεται απλώς όρθιος στο κέντρο της πλατείας Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη.

Τα τουρκικά μέσα αναφέρουν πρόκειται για τον Ερντέμ Γκιουντούζ, ο οποίος θα συνεχίσει τη διαμαρτυρία του για ένα μήνα.

Η διαμαρτυρία του, κάνει ήδη τον γύρο του κόσμου μέσω κοινωνικών μέσων με τον τίτλο «standing man». Λίγη ώρα μετά την έναρξη της διαμαρτυρίας, τον προσέγγισαν αστυνομικοί που βρίσκονται στην πλατεία. Έκαναν έρευνα στον σάκο που έχει δίπλα του και όταν είδαν ότι ο σάκος περιέχει μπισκότα και νερό, δεν επενέβησαν.

Ωστόσο από τα μεσάνυχτα, έχει αρχίσει να συγκεντρώνεται πλήθος γύρω του. Έχει ήδη δημιουργηθεί και σχετική ιστοσελίδα (duranadam.com) όπου εμφανίζονται φωτογραφίες από τη διαμαρτυρία.

Παρόμοια διαμαρτυρία είναι σε εξέλιξη και στην 'Αγκυρα, όπου μία γυναίκα στέκεται όρθια στο σημείο όπου πριν από μερικές μέρες είχε τραυματιστεί θανάσιμα από σφαίρα αστυνομικού ο διαδηλωτής Ετχέμ Σαρίσουλουκ.

Η τουρκική αστυνομία προσήγαγε στις 2.05 αρκετά από τα άτομα που είχαν συγκεντρωθεί γύρω από τον Ερντέμ Γκιουντούζ, ο οποίος από τις έξι το απόγευμα πραγματοποιούσε παθητική διαμαρτυρία και στεκόταν όρθιος στο κέντρο της πλατείας Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη.

Δεν προσήχθη ο Γκιουντούζ, ο οποίος αναγκάστηκε να τερματίσει τη διαμαρτυρία του


Αντιδράσεις στην Ευρώπη

Εν τω μεταξύ, η καγκελάριος Μέρκελ χαρακτήρισε «υπερβολικά σκληρή» την επιχείρηση καταστολής της αστυνομίας εναντίον των διαδηλωτών. 

«Υπήρξαν φοβερές εικόνες, στις οποίες είδαμε έναν πολύ σκληρό τρόπο καταστολής, κατά τη γνώμη μου» είπε η Μέρκελ στο RTL, καλώντας εκ νέου την Τουρκία να σεβαστεί την ελευθερία της έκφρασης.

Η Μέρκελ δεν απάντησε σαφώς στην ερώτηση αν όσα διαδραματίζονται σήμερα στην Τουρκία μπορεί να επηρεάσουν την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας στην ΕΕ.

Στην Ιταλία, η υπουργός Εξωτερικών Εμα Μπονίνο «παρακολουθεί προσωπικά» το θέμα του ιταλού φωτογράφου που συνελήφθη στην Κωνσταντινούπολη μαζί με εκατοντάδες διαδηλωτές, αναφέρει σήμερα ανακοίνωση του υπουργείου.

Σύμφωνα με το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών, η κατάσταση της υγείας του φωτογράφου, ο οποίος υποβάλλεται στις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, δεν προκαλεί ανησυχία.

Tι λένε οι δημοσκοπήσεις

Εν τω μεταξύ, δημοσκόπηση που δημοσιεύει η εφημερίδα Today's Zaman δείχνει ότι οι Τούρκοι στην πλειονότητά τους είναι αντίθετοι στην υλοποίηση του οικιστικού σχεδίου για το πάρκο Γκεζί.

Το 62,2% των ερωτηθέντων θέλει να διατηρηθεί το πάρκο ως χώρος πρασίνου, ενώ το 23,3% υποστηρίζει την ανακατασκευή.

Το 49,9% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η κυβέρνηση γίνεται όλο και πιο αυταρχική, ενώ το 36% θεωρεί ότι αυτή εκδημοκρατίζεται. 

Το 14,1% αρνήθηκε να απαντήσει, σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη τηλεφωνικά σε δείγμα 2.818 ατόμων σε όλη τη χώρα από τις 3 έως τις 12 Ιουνίου.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το ΑΚΡ του Ερντογάν θα επικρατούσε αν διεξάγονταν βουλευτικές εκλογές με 35,3%, ενώ το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) θα λάμβανε 22,7%.

Η εφημερίδα δεν δημοσιεύει συγκριτικά στοιχεία για την εξέλιξη των προθέσεων ψήφου. Στις βουλευτικές εκλογές του 2011, το ΑΚΡ είχε επικρατήσει λαμβάνοντας ποσοστό σχεδόν 50%.


Συμπλοκές κατά την απεργιακή κινητοποίηση

Τη Δευτέρα τα μέλη της εργατικής συνομοσπονδίας DISK, της συνομοσπονδίας δημοσίων υπαλλήλων KESK, της Ένωσης Ιατρικών Συλλόγων, της Ενωσης Οδοντιατρικών Συλλόγων και της Ενωσης Μηχανικών κατέβηκαν σε απεργία στην Κωνσταντινούπολη και χιλιάδες μέλη των συνδικάτων επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν πορεία προς την πλατεία Ταξίμ.

Ενα τμήμα των απεργών συγκεντρώθηκε στην οδό του Πέρα, αλλά έπειτα από επέμβαση της αστυνομίας υποχώρησε. Ενα άλλο τμήμα επιχείρησε να προχωρήσει προς την πλατεία από την περιοχή Χάρμπιγιε, όπου όμως μέχρι αργά το απόγευμα συνεχιζόταν η επέμβαση της αστυνομίας με τη χρήση δακρυγόνων.

Δυνάμεις ασφαλείας και μία ομάδα 300 νέων που ανήκει σε μικρές ομάδες της αριστεράς συγκρούστηκαν σε συνοικία της Κωνσταντινούπολης που βρίσκεται κοντά στην πλατεία Ταξίμ.

Νωρίς το βράδυ της Δευτέρας η αστυνομία επέτρεψε την κυκλοφορία στην κύρια λεωφόρο της συνοικίας Σισλί, η οποία βρίσκεται σε απόσταση περίπου 800 μέτρων από την πλατεία Ταξίμ, επίκεντρο των διαδηλώσεων.

Το πλήθος των διαδηλωτών της εργατικής συνομοσπονδίας DISK διαλυόταν όταν περίπου 100 αστυνομικοί για την αντιμετώπιση των ταραχών εφόρμησαν υποστηριζόμενοι από δύο οχήματα που φέρουν αντλίες για την εκτόξευση νερού υπό πίεση και κάνοντας χρήση δακρυγόνων και βλημάτων με περίβλημα από ελαστικό.

Οι νεαροί απάντησαν με τη ρίψη πετρών προτού φύγουν προς τους γειτονικούς δρόμους.

Η κινητοποίηση των συνδικάτων κατά του Ερντογάν δεν ήταν μεγάλη. Μερικές χιλιάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν πορεία το απόγευμα μετά το κάλεσμα πολλών συνδικάτων στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας για να καταδικάσουν την καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Στην Κωνσταντινούπολη τα δύο συνδικάτα, το DISK και η συνομοσπονδία δημοσίων υπαλλήλων KESK υποστηριζόμενα από τρία άλλα συνδικάτα μηχανικών, οδοντιάτρων και γιατρών, συγκέντρωσαν λιγότερους από 2.000 διαδηλωτές, βόρεια και νότια της πλατείας Ταξίμ.

ΠΗΓΗ: http://www.tovima.gr/world/article/?aid=518181

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου