Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΔΙΗΜΕΡΗ ΣΥΝΟΔΟΣ Συρία και οικονομία στην κορυφή της ατζέντας του G8

Τα «καυτά» θέματα της Συρίας και της παγκόσμιας οικονομίας βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας της Συνόδου της Ομάδας των Οκτώ (G8), την οποία επισκίασαν οι νέες αποκαλύψεις για υποκλοπές και από τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες.

Συρία και οικονομία στην κορυφή της ατζέντας του G8
Η διήμερη σύνοδος, που ξεκίνησε χθες στη Βόρεια Ιρλανδία υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, έρχεται λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι ετοιμάζονται να εξοπλίσουν τους Σύρους αντικαθεστωτικούς, και την ώρα που οι σχέσεις Δύσης - Ρωσίας είναι τεταμένες για το συριακό ζήτημα.

Εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών ανακοίνωσε χθες την αντίθεση της Μόσχας στη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Συρία, ενώ ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος αναμενόταν χθες να συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μπαράκ Ομπάμα, είχε δηλώσει την Κυριακή ότι και οι δύο πλευρές της εμφύλιας διαμάχης έχουν «αίμα στα χέρια τους» και ότι η χώρα του δεν παραβιάζει νόμους προμηθεύοντας με όπλα τη «νόμιμη κυβέρνηση της Συρίας».
Πριν από τη σύνοδο, ο Βρετανός πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ηγέτες του G8 θα βρουν κοινό τόπο στο θέμα της Συρίας, απευθυνόμενος κυρίως στη Μόσχα, σύμμαχο της Συρίας που αντιστέκεται σθεναρά στον εξοπλισμό των ανταρτών.
Ο Ντέιβιντ Κάμερον, αν και στήριξε την άρση από την ΕΕ του εμπάργκο όπλων στους αντικαθεστωτικούς, δήλωσε χθες ότι δεν έχει λάβει αποφάσεις για το αν η χώρα του θα προβεί σε ανάλογη κίνηση, αλλά τόνισε ότι το σωστό είναι η Δύση να «βοηθήσει, να στηρίξει και να συμβουλεύσει» τη συριακή αντιπολίτευση.
Οι ηγέτες των οκτώ χωρών του G8 (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Καναδάς, Ρωσία, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία και Ιταλία), που αντιπροσωπεύουν πάνω από το μισό του παγκόσμιου ΑΕΠ, ύψους 71,7 τρισ. δολαρίων, αναμενόταν να συζητήσουν για την παγκόσμια οικονομία, κυρίως για ζητήματα διαφάνειας, φοροδιαφυγής και το παγκόσμιο εμπόριο.
Στο περιθώριο της συνόδου ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, και οι Ευρωπαίοι ηγέτες ανακοίνωσαν την εκκίνηση των διαπραγματεύσεων για ένα σύμφωνο για τη δημιουργία της μεγαλύτερης ζώνης ελεύθερου εμπορίου στον κόσμο. «Μιλάμε γι' αυτό που μπορεί να χαρακτηριστεί η μεγαλύτερη διμερής οικονομική συμφωνία στην παγκόσμια ιστορία», εκτίμησε ο Κάμερον, ενώ ο Ομπάμα έκανε λόγο για «τεράστια οικονομικά οφέλη».
Εν τω μεταξύ πάνω από 1.000 μέλη συνδικάτων και οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κατά της φτώχειας διαδήλωσαν ειρηνικά στους δρόμους του Μπέλφαστ εναντίον ενός G8 που θεωρούν ότι προωθεί αποκλειστικά επιχειρηματικά συμφέροντα. Πάντως περισσότεροι από τους διαδηλωτές ήταν οι αστυνομικοί, που ξεπέρασαν τις 8.000, μια άνευ προηγουμένου αστυνομική επιχείρηση για την περιοχή.
ΑΠΕΙΛΕΙ
Μήνυμα Ασαντ στην Ευρώπη
«Αν οι Ευρωπαίοι τούς δώσουν όπλα, τότε η ''πίσω αυλή'' της Ευρώπης θα γεμίσει τρομοκράτες και θα πληρώσουν για αυτήν τους την απόφαση», δήλωσε σε χθεσινή συνέντευξή του στη «Frankfurter Allgemeine» ο Σύρος πρόεδρος Ασαντ, που αρνήθηκε τις κατηγορίες για χρήση χημικών. Εν τω μεταξύ χθες πηγή του Reuters έκανε γνωστό ότι η Σαουδική Αραβία εξόπλισε τους αντάρτες με φορητούς εκτοξευτήρες αντιαεροπορικών πυραύλων, αλλά και με αντιαρματικούς πυραύλους.
ΤΟ 2009
Σάλος για τους κοριούς στο G20 του Λονδίνου
Με τις αποκαλύψεις ότι οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν τα τηλέφωνα των ηγετών του G20 στο Λονδίνο το 2009, «υποδέχτηκαν» οι οικοδεσπότες τους ηγέτες του G8 για τη σύνοδο που ολοκληρώνεται σήμερα στο Ενισκίλεν της Βόρειας Ιρλανδίας.
Τις αποκαλύψεις έκανε η Guardian, επικαλούμενη απόρρητα έγγραφα τα οποία έφτασαν στην εφημερίδα επίσης μέσω του Εντουαρντ Σνόουντεν (το «βαθύ λαρύγγι» της αμερικανικής NSA) και είχε αποκαλύψει μαζί με τη Washington Post το αμερικανικό πρόγραμμα παρακολουθήσεων PRISM.
Συγκεκριμένα, οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν ακόμα και τα e-mails των αντιπροσωπειών που συμμετείχαν στη διάσκεψη μέσα από ειδικά internet-cafe που είχαν δημιουργηθεί για τον συγκεκριμένο σκοπό. Είχαν δημιουργηθεί αρχεία του ιστορικού κλήσεων κατά τη διάρκεια της συνόδου, τα οποία και παραδόθηκαν για επεξεργασία σε μία ομάδα 45 αναλυτών, ενώ υπήρχαν και πληροφορίες πως η αμερικανική NSA προσπάθησε να υποκλέψει τις τηλεφωνικές συνομιλίες του τότε Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
Οι στόχοι
Ανάμεσα στους στόχους, σημειώνει η εφημερίδα, βρίσκονταν και αντιπροσωπείες παραδοσιακών συμμάχων του Λονδίνου, όπως η Νότιος Αφρική αλλά και η Τουρκία, οι οποίες και αντέδρασαν έντονα. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία χαρακτηρίζει ως «ανεπίτρεπτο» το γεγονός ότι η βρετανική κυβέρνηση υπέκλεπτε τηλεφωνήματα και παρακολουθούσε τους υπολογιστές του Τούρκου υπουργού Οικονομικών όπως και 15 ακόμα μελών της τουρκικής αντιπροσωπείας. Αν επιβεβαιωθούν τα δημοσιεύματα, τονίζεται στην ανακοίνωση, θα πρόκειται για μια «σκανδαλώδη» επιχείρηση παρακολούθησης εναντίον ενός κράτους - συμμάχου του ΝΑΤΟ. Η Μόσχα, σχολιάζοντας τις αποκαλύψεις, δήλωσε πως θα καταφέρουν πλήγμα στις ρωσοαμερικανικές σχέσεις.
Διαδηλωτές φορούν μάσκες των ηγετών που συμμετέχουν στο G8 και κάνουν... βαρκάδα κοντά στο κέντρο Τύπου της συνόδου. Πάνω από 1.000 μέλη συνδικάτων και οργανώσεων διαδήλωσαν χθες ειρηνικά στους δρόμους του Μπέλφαστ
ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου