Την ίδια ώρα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, σύμφωνα τουλάχιστον με την μέχρι στιγμής πρακτική των τελευταίων 3 κυβερνήσεων, αναμένεται να αποπληρώσει την Τρίτη στο ολόκληρο το υπόλοιπο ομολόγου του ελληνικού δημοσίου, αλλοδαπού δικαίου, που δεν κουρεύτηκε ύψους 1,127 δισ. δολ στους κατόχους των χρεογράφων και 10 ημέρες αργότερα 650 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα για έτερο χρεόγραφο επίσης αλλοδαπού δικαίου που ωριμάζει και αυτό. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι το μεγαλύτερο μέρος των δυο αυτών ομολογιακών εκδόσεων διακρατείται από hedge funds .
Ερωτηθείς από το Capital.gr για το τι περιμένουν οι ομολογιούχοι από τις παρεμβάσεις τους στο ΣτΕ και τον ΟΗΕ ο πρόεδρος του Συλλόγου Φυσικών Προσώπων Ομολογιούχων Ελληνικού Δημοσίου (ΣY.Φ.Π.Ο.Ε.Δ.), Γιάννης Μαρινόπουλος τόνισε ότι «σε περίπτωση που το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας εκδώσει αρνητική απάντηση θα πρέπει να αναμένεται η εκκίνηση της διαδικασίας ερωταπαντήσεων (correspondence) μεταξύ της Ελληνικής κυβέρνησης και του ΟΗΕ για το συγκεκριμένο θέμα, ενώ σε περίπτωση που η Ελληνική κυβέρνηση δεν διευθετήσει το θέμα αναμένεται η Ελλάδα να συμπεριληφθεί και επίσημα στη μαύρη λίστα των χωρών που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Αναλυτικότερα, οι Έλληνες ιδιώτες ομολογιούχοι προέβησαν προ ολίγων ημερών και σε καταγγελία προς τον ΟΗΕ κατηγορώντας το ελληνικό δημόσιο για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους από την εξαναγκαστική τους συμπερίληψη στο PSI+.
Στην καταγγελία που έχει υποβληθεί από τον Σύλλογο Φυσικών Προσώπων Ομολογιούχων Ελληνικού Δημοσίου προς τον ΟΗΕ, υπόψη του υπεύθυνου για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το δημόσιο χρέος Δρ. Cephas Lumina, οι ομολογιούχοι υποστηρίζουν ότι το δημόσιο ενώ προσέλκυσε τα φυσικά πρόσωπα προκειμένου να αποταμιεύσουν σε τίτλους του ελληνικού δημοσίου (υπό τη έννοια της απόλυτα ασφαλούς τοποθέτησης) και παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις του, δεν έτυχαν τις προστασίας της κυβέρνησης όπως αυτή όφειλε να κάνει.
Σημειώνεται πως ήδη ο αξιωματούχος του ΟΗΕ μετά από την επίσκεψή του στην Αθήνα στα μέσα Απριλίου μίλησε ευθέως για απειλές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις πολιτικές που επιβλήθηκαν ως απάντηση στην κρίση.
Οι Έλληνες ομολογιούχοι καταγγέλλουν τώρα στον ΟΗΕ ότι η διαδικασία δεν ήταν εθελοντική όπως διατείνεται το Ελληνικό Δημόσιο αλλά υποχρεωτική για όσους τουλάχιστον δεν συναίνεσαν εγγράφως κατά την σχετική διαδικασία και το κούρεμα τους επιβλήθηκε μέσα από αλλαγή των όρων των ομολόγων τους με την αναδρομική εισαγωγή ρητρών στις συμβάσεις των ομολογιακών εκδόσεων, γεγονός που χαρακτηρίζουν πρωτοφανές στα διεθνή χρονικά.
Αναφέρουν ότι έχουν υποστεί άνιση μεταχείριση σε σχέση με τους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες και έχει παραβιαστεί η αρχή της αναλογικότητας σε βάρος τους καθώς έχουν υποστεί και τα βάρη του μνημονίου και του PSI που έχουν υποστεί οι υπόλοιποι Έλληνες, αλλά επιπλέον έχουν χάσει και το σύνολο σχεδόν των αποταμιεύσεών τους τις οποίες εμπιστεύθηκαν στο κράτος.
Υποστηρίζουν ότι έχουν υποστεί δυσμενέστερη μεταχείριση και σε σχέση με τους υπολοίπους συμμετέχοντες στο PSI+ όπως τις τράπεζες και τα συνταξιοδοτικά ταμεία, καθώς οι τράπεζες έχουν διασφαλίσει τη βιωσιμότητά τους μέσω από τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης αλλά έχουν αποσπάσει και φοροαπαλλαγές για τη ζημία τους από τα ομόλογα, ενώ τα δημόσιο ταμεία χρηματοδοτούνται απ’ ευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Τέλος ιδιαίτερη μνεία γίνεται στο γεγονός ότι δεν έχει προβλεφθεί κανενός είδους μέριμνα για φυσικά πρόσωπα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες (όπως άνεργοι, ηλικιωμένοι, ΑΜΕΑ κλπ) ενώ καταγγέλλουν ότι πέραν από τη ζημία που έχουν υποστεί καλούνται να πληρώσουν και αυξημένους φόρους προκειμένου να ανακεφαλαιοποιηθεί το τραπεζικό σύστημα, να επιδοτηθούν τα δημόσιο ταμεία και να δοθούν φοροαπαλλαγές σε επιχειρήσεις,
Το θέμα των ομολογιούχων αυτή την εποχή βρίσκεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο καλείται να ακυρώσει τη συμμετοχή στο PSI+ για περίπου 6.000 αιτούντες φυσικά πρόσωπα που διακρατούσαν 450 εκατομμύρια ευρώ παλαιάς ονομαστικής αξίας (προ PSI+) ομόλογα. Σε περίπτωση που οι αιτούντες δικαιωθούν το Ελληνικό Δημόσιο θα κληθεί να αποκαταστήσει τα 230 εκ Ευρώ της κουρεμένης ονομαστικής αξίας σε βάθος χρόνου.
Το ζήτημα αποκτά πρόσθετη προσοχή καθώς η απόφαση του ΣτΕ και η διαδικασία στον ΟΗΕ συμπίπτει με την αποπληρωμή ξένων, σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, επενδυτικών κεφαλαίων που δεν προσέφεραν τα ομόλογά τους στο PSI, καλυμμένοι πίσω από τις αυστηρές ρήτρες του αλλοδαπού δικαίου που τα διέπει και οι οποίες ρήτρες δεν επέτρεψαν στο ελληνικό δημόσιο να τα υποχρεώσει σε κούρεμα.
Σημειώνεται δε η πρακτική αυτή στην καταγγελία προς τον ΟΗΕ. Συγκεκριμένα αναφέρεται πως το ελληνικό δημόσιο έχει αποκληρώσει εις το ακέραιο vulture funds που διακρατούσαν ακούρευτα ομόλογα συνολικής ονομαστικής αξίας 1,475 δις. ευρώ.
Πρόκειται για ομόλογο του ελληνικού δημοσίου (ISIN: XS0147393861) αξίας 435,872 εκατ. ευρώ που αποκληρώθηκε στη λήξη του στις 15/5/12, ομόλογο του ΟΣΕ (ISIN: FR0000489676) αξίας 183,979 εκατ. ευρώ που αποκληρώθηκε στη λήξη του στις 13/9/12, ομόλογο του ΟΣΕ (ISIN: XS0208636091) αξίας 250 εκατ. ευρώ που αποκληρώθηκε στη λήξη του στις 21/12/12, ομόλογο του ΟΑΣΑ (ISIN: XS0354223827) αξίας 240 εκατ. ευρώ που αποκληρώθηκε στη λήξη του στις 26/3/13 και ομόλογο του ΟΣΕ (ISIN: XS0165688648) αξίας 365,373 εκατ. ευρώ που αποκληρώθηκε στη λήξη του στις 2/04/13.
Στα ποσά αυτά θα προστεθούν, όπως φαίνεται, την Τρίτη 25 Ιουνίου και 1,125 δισ. δολ. για ομόλογο του ελληνικού δημοσίου (ISIN: XS0372384064) και στις 5 Ιουλίου άλλα 650 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα επίσης για ομόλογο του ελληνικού δημοσίου (ISIN: CH0021839524).
Του Ηλία Γ. Μπέλλου
Πηγή:www.capital.gr
Πηγή:www.capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου