Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ ΓΙΑ ΠΑΡΑΤΥΠΙΕΣ Νίκη προεξοφλούν οι δύο μονομάχοι των αλβανικών εκλογών

Τη νίκη τους στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής ανακοίνωσαν και τα δύο μεγάλα κόμματα της Αλβανίας εν μέσω αλληλοκατηγοριών για παρατυπίες στην εκλογική διαδικασία, η οποία βάφτηκε με αίμα μετά τη δολοφονία 52χρονου αντιπροσώπου της αντιπολίτευσης και τον τραυματισμό άλλων δύο.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός και επικεφαλής του συνασπισμού της δεξιάς Σαλί Μπερίσα.
Ο απερχόμενος πρωθυπουργός και επικεφαλής του συνασπισμού της δεξιάς Σαλί Μπερίσα.
Πρώτος ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Έντι Ράμα ανακοίνωσε ότι «η "αναγέννηση" νίκησε απέναντι στην καταστροφή».

Επίσης η εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος Μελίντα Μπρέγκου ανακοίνωσε την νίκη του κόμματος υπογραμμίζοντας πως «ο αλβανικός λαός αποφάσισε να συνεχίσουμε και να κυβερνήσουμε την χώρα για τα επόμενα τέσσερα χρόνια».

Περίπου 6.000 αστυνομικοί κινητοποιήθηκαν χθες για να εξασφαλίσουν την ομαλή διεξαγωγή της ψηφοφορίας, ενώ η συμμετοχή ήταν τόσο μεγάλη που η εκλογική διαδικασία παρατάθηκε και μετά τις 8 το απόγευμα οπότε αναμενόταν να κλείσουν οι κάλπες, καθώς μεγάλος αριθμός εκλογέων σχημάτιζε ακόμη ουρές έξω από εκλογικά τμήματα περιμένοντας να ψηφίσει.

Φόβοι για παρατυπίες
Ανησυχίες για χειραγώγηση της διαδικασίας της ψηφοφορίας εξέφρασε η αντιπολίτευση και μερίδα των αλβανικών μέσων ενημέρωσης, καθώς όπως καταγγέλλουν, το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα έχει φέρει από το Κόσοβο εκατοντάδες Κοσοβάρους με αλβανική υπηκοότητα για να ψηφίσουν υπέρ του κόμματος αυτού.
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Έντι Ράμα.
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Έντι Ράμα.
Ο διάσημος αναλυτής και εκδότης Μέρο Μπάζε εξέφρασε την ανησυχία ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να προκαλέσει διαμάχη μεταξύ των Αλβανών και τον Κοσοβάρων, η οποία θα ενέτεινε το μίσος μεταξύ τους.
Ο Μπάζε προέτρεψε τους Κοσοβάρους μέσα από ένα κύριο άρθρο στην εφημερίδα "Τέμα" να «παραμείνουν στα σπίτια τους και να μην συμμετέχουν σε μια μάχη που δεν είναι δική τους».
Ανησυχίες εξέφρασαν επίσης εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης σε σχέση με τη συμμετοχή των Κοσοβάρων στην εκλογική διαδικασία στην Αλβανία.
Μέχρι στιγμής η διαδικασία σημαδεύτηκε από πολλά επεισόδια που κορυφώθηκαν με τη δολοφονία ενός επιτρόπου της αντιπολίτευσης και τον τραυματισμό άλλων δύο, καθώς και με επιθέσεις σε ανθρώπους των μέσων μαζικής ενημέρωσης.
Αξιωματούχοι της ΕΕ κάλεσαν τα πολιτικά κόμματα να διατηρήσουν τη σταθερότητα και να συμβάλουν στην διεξαγωγή μιας ομαλής εκλογικής διαδικασίας.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος της ΕΕ στα Τίρανα Ετόρε Σεκούι καταδίκασε τη δολοφονία του 52χρονου επιτρόπου στο Λατς και απηύθυνε έκκληση σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις για την ειρηνική διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας.
«Ενθαρρύνω τους πολιτικούς ηγέτες να αποφύγουν οποιαδήποτε ενέργεια θα μπορούσε να έχει αρνητική επίπτωση μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα στην ανάπτυξη της Αλβανίας, σε αντάλλαγμα για βραχυπρόθεσμα πολιτικά κέρδη», δήλωσε νωρίτερα και ο Όιγκεν Βόλφαρτ, επικεφαλής της αποστολής στα Τίρανα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου