Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Ο στρατός στους δρόμους της Βραζιλίας

Σε πόλεις όπου θα διεξαχθεί το Κύπελλο Συνομοσπονδιών
Με στρατιωτικές δυνάμεις που θα αναπτυχθούν σε πέντε μεγάλες πόλεις η κυβέρνηση επιχειρεί να ελέγξει το κύμα των διαδηλώσεων που έχει ξεσπάσει στη Βραζιλία με αφορμή την αύξηση στην τιμή των εισιτηρίων στα μέσα μεταφοράς, διαμαρτυρία που μετατράπηκε σε μήνυμα για καλύτερη εκπαίδευση, δημόσια υγεία και μεταφορές. Η ανακοίνωση έγινε μόλις λίγες ώρες μετά τις νέες διαδηλώσεις στο Σάο Πάολο.
φωτ.Τhe Times                          φωτ.Τhe Times
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά οι δυνάμεις του στρατού θα σταλούν σε πόλεις που θα φιλοξενήσουν τους αγώνες για το Κύπελλο Συνομοσπονδιών. Μία ημέρα μετά τις μαζικές διαδηλώσεις σε όλη τη Βραζιλία (τη Δευτέρα), περίπου 50.000 πολίτες βγήκαν την Τρίτη στους δρόμους του Σάο Πάολο, όπου βρέθηκε η πρόεδρος της χώρας Ντίλμα Ρούσεφ είχε συνάντηση με τον πολιτικό μέντορά της και πρώην πρόεδρο Λούλα.
Έναυσμα για τις διαδηλώσεις αποτέλεσε η αύξηση στην τιμή των εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς ωστόσο οι διαμαρτυρίες πήραν ευρύτερη μορφή. Στο στόχαστρο βρίσκονται πλέον οι κολοσσιαίες δαπάνες (11 δισεκ. ευρώ) που έχει αναλάβει η Βραζιλία για τη διεξαγωγή του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών, του Μουντιάλ και των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016 την ώρα που οι δημόσιες υπηρεσίες αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα. Ήδη το Πόρτο Αλέγκρε, η Ρεσίφε και άλλες πόλεις της Βραζιλίας ανακοίνωσαν μειώσεις στις τιμές των εισιτηρίων στα μέσα δημόσιας μεταφοράς.
Η πρόεδρος Ντίλμα Ρούσεφ δήλωσε περήφανη που τόσοι πολλοί συμπατριώτες της μάχονται για μια καλύτερη χώρα, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή της ακούει τις φωνές που ζητούν αλλαγή και παραδέχθηκε την ανάγκη και καλύτερες δημόσιες υπηρεσίες και πιο υπεύθυνη διακυβέρνηση. Δεν έγινε γνωστό το περιεχόμενο των συνομιλών της με τον μέντορά της Λούλα στο Σάο Πάολο.

Διαδηλωτές επιχειρούν να μπουν στο δημαρχείο του Σάο Πάολο (φωτ.AFP από @Mschincariol )                          Διαδηλωτές επιχειρούν να μπουν στο δημαρχείο του Σάο Πάολο (φωτ.AFP από @Mschincariol )Από τις διαδηλώσεις στο Σάο Πάολο δεν έλειψαν τα επεισόδια καθώς πυρπολήθηκε βαν αναμεταδόσεων του τηλεοπτικού καναλιού TV Record και ένα τραπεζικό κατάστημα κοντά στο δημαρχείο ενώ φθορές υπέστησαν βιτρίνες κτιρίων και έγιναν λεηλασίες καταστημάτων. Η αστυνομία απέτρεψε με δακρυγόνα την προσπάθεια ομάδας να εισέλθει στο δημαρχείο. Οι διαδηλωτές πάντως χωρίστηκαν μπροστά από το δημαρχείο και το μεγαλύτερο μέρος τους συνέχισε ειρηνικά την πορεία του προς τη λεωφόρο Παουλίστα.
Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης σε τριάντα μικρότερες πόλεις της Βραζιλίας, όπως το Σάο Γκονσάλο, το Ζουαζέιρο ντο Νόρτε, το Μπέλο Οριζόντε, τη Μανάους και τη Φλοριανόπολις.
(Πηγή:BBC, AMΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου