Με ένα γενικό και αόριστο για το θέμα της Συρίας τελικό ανακοινωθέν- λόγω των διαφωνιών της Μόσχας- έληξε χθες η διήμερη Σύνοδος του G8 στη Βόρεια Ιρλανδία, όπου υπήρξε μεγαλύτερη σύμπνοια στα φλέγοντα ζητήματα της παγκόσμιας οικονομίας.
Οι ηγέτες των χωρών της Ομάδας των Οκτώ (ΗΠΑ, Ιαπωνίας, Καναδά, Ρωσίας, Γερμανίας, Γαλλίας, Βρετανίας και Ιταλίας, που αντιπροσωπεύουν πάνω από το μισό του παγκόσμιου ΑΕΠ ύψους 71,7 τρισ. δολαρίων) δεσμεύτηκαν να θέσουν σε εφαρμογή την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Οι αποφάσεις της Συνόδου του G8 στρέφονται ενάντια στις εταιρείες-βιτρίνες και προβλέπουν την υποχρέωση για τις εταιρείες να δημοσιοποιούν τα έσοδα και τους φόρους που καταβάλλουν. Πάντως το τελικό ανακοινωθέν δεν ανέφερε συγκεκριμένα μέτρα για την επίτευξη των παραπάνω στόχων ούτε, πιο συγκεκριμένα, μία σαφή έκκληση για τη δημιουργία καταλόγων με τους πραγματικούς δικαιούχους των offshore, το οποίο είχε δεσμευτεί να πράξει η Βρετανία το περασμένο Σάββατο.
Σημειώνεται ότι στο περιθώριο της συνόδου οι ΗΠΑ και η ΕΕ ανακοίνωσαν την εκκίνηση των διαπραγματεύσεων για ένα σύμφωνο για τη δημιουργία της μεγαλύτερης ζώνης ελεύθερου εμπορίου στον κόσμο, το οποίο δεν αναμένεται να ισχύσει πριν από τα μέσα της δεκαετίας μας, ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αναφέρθηκε έμμεσα στις υπάρχουσες διαφωνίες τονίζοντας ότι είναι σημαντικό «να αντισταθούμε στον πειρασμό να αποφύγουμε τα δύσκολα ζητήματα προς χάριν της επίτευξης συμφωνίας».
Οσο για το συριακό, οι χώρες του G8 απέτυχαν λόγω του ρωσικού βέτο να συμπεριλάβουν στο τελικό ανακοινωθέν, που ακολούθησε δύο ημέρες έντονων συνομιλιών, την οποιαδήποτε αναφορά στην τύχη ή στον μελλοντικό ρόλο που θα διαδραματίσει ή δεν θα διαδραματίσει ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ. «Στηρίζουμε ένθερμα την απόφαση να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν η διάσκεψη της Γενεύης για τη Συρία», ανέφερε η ανακοίνωση των ηγετών μετά το τέλος της συνόδου, χωρίς να προσδιορίζεται ωστόσο ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Διαφωνίες
Μάλιστα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διευκρίνισε ότι δεν ένιωσε απομονωμένος στη σύνοδο, παρά τις διαφωνίες του με τους υπόλοιπους ηγέτες, τόνισε ότι ο εξοπλισμός των Σύρων αντικαθεστωτικών θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ για την Ευρώπη, ωστόσο υπερασπίστηκε τις συμφωνίες της Μόσχας για αποστολή όπλων στο καθεστώς Ασαντ.
Μάλιστα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διευκρίνισε ότι δεν ένιωσε απομονωμένος στη σύνοδο, παρά τις διαφωνίες του με τους υπόλοιπους ηγέτες, τόνισε ότι ο εξοπλισμός των Σύρων αντικαθεστωτικών θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ για την Ευρώπη, ωστόσο υπερασπίστηκε τις συμφωνίες της Μόσχας για αποστολή όπλων στο καθεστώς Ασαντ.
Πάντως Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε χθες ότι η τελική ανακοίνωση επιτυγχάνει τους στόχους του Ομπάμα, ενώ και ο Καναδός πρόεδρος Στίβεν Χάρπερ έκανε λόγο για «ένα πολύ καλύτερο αποτέλεσμα από ό,τι περίμενε».
Εν τω μεταξύ ο Σύρος πρόεδρος υποστήριξε σε χθεσινή συνέντευξή του στη «Frankfurter Allgemeine» ότι η πολυπόθητη από τη Δύση και τους αντιπάλους του αποχώρησή του από την εξουσία κάτω από αυτές τις συνθήκες θα ισοδυναμούσε με «εθνική προδοσία».
Σε κατ' ιδίαν συνάντησή τους οι Ομπάμα και Πούτιν συμφώνησαν να υπογράψουν μία νέα συμφωνία για τη διασφάλιση και την καταστροφή πυρηνικού υλικού ΗΠΑ - Ρωσίας και για την πρόληψη της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων.
ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου