Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

«Δώρο» Dijsselbloem για την θεραπεία του ελληνικού χρέους

Διπλή παρέμβαση για το ελληνικό χρέος προωθεί για το κρίσιμο Eurogroup της 20ns Ιουνίου ο πρόεδρος του, ο Ολλανδός κ. J. Dijsselbloem.



Σε έγγραφο του με την αναλυτική ατζέντα της συνάντησης τάσσεται ανοικτά υπέρ μιας άμεσης αλλά υπό όρους ανακεφαλαιοποίησης από tον ESM με αναδρομική ισχύ για κράτη που βρίσκονται σε πρόγραμμα στήριξης όπως η Ελλάδα, η οποία σήμερα επιβαρύνει με 50 δισ. ευρώ το χρέος λόγω της χρηματοδότησης προς τις τράπεζες.

Στο έγγραφο αυτό ο Ολλανδός πρόεδρος του Eurogroup επαναλαμβάνει τις δεσμεύσεις των υπουργών Οικονομικών για πρόσθετη μείωση χρέους τον Απρίλιο του 2014. Τις δεσμεύσεις αυτές εντάσσει προς συζήτηση στην ατζέντα του Eurogroup που θα γίνει την επόμενη εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι τη συγκεκριμένη αναφορά και για τα δύο αυτά θέματα είχε κάνει ο κ. . Dijsselbloem κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα, αφήνοντας από τότε ανοικτό το παράθυρο για αναδρομικότητα εφαρμογής της άμεσης ανακεφαλαιοποίησης και για νέες παρεμβάσεις στο χρέος.

Η συνάντηση θα γίνει στο Λουξεμβούργο και θα λάβει χώρα παράλληλα με την ετήσια συνάντηση του Συμβουλίου των Διοικητών του EFSF/ESM, με στόχο την έγκριση της Ετήσιας Έκθεσης για το 2012 από τους υπουργούς Οικονομικών. Κοινοτικά στελέχη αναφέρουν ότι η απόφαση, ακόμα και με αναδρομική ισχύ και με ρήτρες επίτευξης πλεονασμάτων, θα έχει μεγάλη απήχηση όχι μόνο στις αγορές αλλά και στην πορεία του προγράμματος, αφού με τον τρόπο αυτόν υιοθετείται έμμεσα η εκτίμηση βιωσιμότητας του χρέους.

Στην επιστολή του προέδρου του Eurogroup και υπουργού Οικονομικών της Ολλανδίας,  J. Dijsselbloem, με την αναλυτική ημερήσια διάταξη του Eurogroup και του Συμβουλίου Ecofin της 20ής και της 21ης Ιουνίου, αναφέρεται επίσης ρητά ότι η πρόταση για την ανάδειξη του ESM ως «εργαλείου» για την άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα περιλαμβάνει:

*Δυνατότητα αναδρομικής, υπό όρους, εφαρμογής του «εργαλείου» (ESM) για τις χώρες που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα στήριξης.

*Διατάξεις για το εύρος χρήσης του ESM για άμεση ανακεφαλαιοποίηση, με στόχο να υπάρχει ισορροπία μεταξύ της επάρκειας των κονδυλίων αλλά και της διατήρησης της πιστοληπτικής ικανότητας του ESM.

* Το πώς θα γίνεται η διανομή των βαρών ανάμεσα στους ιδιώτες με κεντρικό ερώτημα ποιες κατηγορίες πιστωτών θα είναι επιλέξιμες για τη χρησιμοποίηση του bail in.

*Την κατανομή των βαρών ανάμεσα στο ESM και στις εθνικές κυβερνήσεις.

Το ερώτημα που τίθεται είναι πώς θα αντιμετωπίσουν, πρώτον, τους κινδύνους ή τις ζημίες «που έρχονται από το παρελθόν» και, δεύτερον, τους κινδύνους ή τις ζημίες που ενδέχεται να προκύψουν «υπό την επιρροή των εθνικών πολιτικών» (π.χ., πτωχευτικό δίκαιο, η προστασία των καταναλωτών στο μέλλον και η δημοσιονομική πολιτική και το πλαίσιο για τα στεγαστικά δάνεια).

Επίσης θα τεθεί το ζήτημα ευρωπαϊκής προληπτικής εποπτείας που θα εξασφαλίζει ότι τα κράτη και ο μηχανισμός έχουν τα ίδια κίνητρα.

Ποιες κινήσεις και υπό ποιες προϋποθέσεις

Στην ίδια επιστολή αναφέρεται ως ξεχωριστό θέμα συζήτησης η Ελλάδα, χωρίς όμως να υπάρχει ζήτημα λήψης απόφασης. Θα παρουσιαστεί η πορεία της εφαρμογής του προγράμματος προσαρμογής, αλλά και η απόφαση καταβολής των 3,3 δισ. ευρώ. Ο πρόεδρος του Eurogroup  J. Dijsselbloem προχωρά στην επιστολή σε προσωπική αναφορά για τη θέση που ο ίδιος έχει για μελλοντικές παρεμβάσεις στο χρέος. Επαναλαμβάνει την απόφαση του Δεκεμβρίου του 2012 περί συμφωνίας να εξεταστεί το θέμα από το Eurogroup και το ΔΝΤ τον Απρίλιο του 2014 ή όταν η Ελλάδα θα έχει συμμορφωθεί με τους όρους του προγράμματος περί εξασφάλισης πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013 και για «τα πρόσθετα μέτρα που απαιτούνται για τη βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους».

Αναφέρει στα περαιτέρω μέτρα που προβλέπονται για τη βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους πρόσθετη «μείωση των επιτοκίων για τα διμερή δάνεια και την παράταση της περιόδου κατά την οποία η Ελλάδα μπορεί να κάνει χρήση των διαρθρωτικών ταμείων με ένα χαμηλότερο ποσοστό συγχρηματοδότησης».

Διευκρινίζει όμως ότι «εναπόκειται στην ίδια την Ελλάδα να εκτελέσει το πρόγραμμα» και να της δοθεί αυτή η δυνατότητα.

EWG: Έχουν βρεθεί ήδη 19.000 πpos... κινητικότητα

Τα «λουκέτα» τύπου ΕΡΤ δεν τελείωσαν, αντιθέτως μόλις άρχισαν, το ίδιο και οι ροές των απολυθέντων ή των «διαθεσίμων» του Δημοσίου.

Αυτό προκύπτει από την έκθεση που ενέκρινε το Euro Working Group (πρόκειται για το προπαρασκευαστικό όργανο του Eurogroup) για τα 2,8 δισ. ευρώ της προηγούμενης δόσης, η οποία είχε ως «ορόσημο» το Δημόσιο.

Τα λεφτά έχουν έρθει και έχουν ήδη «ξοδευτεί», και έτσι, αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, η Ελλάδα έπρεπε να εκπληρώσει τις αριθμητικές της δεσμεύσεις, έστω και με τρόπο διαφορετικό και πολύ πιο «βίαιο» από αυτόν που είχε παρουσιάσει στην πανίσχυρη ομάδα του κ.  Dijsselbloem.

Υποσχέση

Η έκθεση αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση με γραπτή επιστολή της υποσχέθηκε:

Να ολοκληρώσει τα οργανογράμματα των υπουργείων, εντοπίζοντας περιττές θέσεις και υπαλλήλους που θα «γεμίσουν» του τριμηνιαίους στόχους των υποχρεωτικών εξόδων.

Η κυβέρνηση, από τα οργανογράμματα 211.500 θέσεων, εντόπισε ήδη πάνω από 13.000 θέσεις που θα καταργηθούν έως το 2015. Φέτος δεσμεύθηκε να καταργήσει από αυτές τις 9.100 (το 70%).

Επίσης αναφέρει ότι έχει από τον Μάιο δεξαμενή 19.000 εργαζομένων σε διάφορα υπουργεία και οργανισμούς, από την οποία θα τοποθετήσει τουλάχιστον 12.500 άτομα σε κινητικότητα μέχρι το τέλος Ιουνίου. Σε κάθε περίπτωση, σωρευτικά σε κινητικότητα και ενδεχομένως μετά σε αποχώρηση θα μπουν 25.000 έως το τέλος του 2013.

Πέραν αυτών, θα προχωρά σε τριμηνιαίους στόχους υποχρεωτικών αποχωρήσεων, εκ των οποίων 2.000 μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2013. Ο αριθμός θα φτάσει τις 4.000 μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2014 και, εν συνεχεία, τις 9.000, τις 11.000 και τις 15.000 έως το τελευταίο τρίμηνο του 2014...

Αρμόδιοι κυβερνητικοί κύκλοι σημειώνουν ότι η λέξη «έως» στην απόφαση του EWG είναι αυτή που άνοιξε το δρόμο για τις ραγδαίες εξελίξεις της προηγούμενη εβδομάδας στην ΕΡΤ. Οι ίδιοι κύκλοι λένε ότι η Τρόικα επέμενε να γίνουν οι απολύσεις πριν φθάσει ο Ιούλιος και όχι στο τέλος Σεπτεμβρίου, όπως νόμιζαν κυβερνητικοί παράγοντες.
* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" της 15ης Ιουνίου
Πηγή: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου