Ουάσιγκτον.- Να ηρεμήσει τα πνεύματα αναφορικά με την απολογιστική έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το ελληνικό πρόγραμμα επιχείρησε ο εκπρόσωπος Τζέρι Ράις, μιλώντας νωρίτερα σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον. Η έκθεση μονοπώλησε τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, οι οποίοι εστίασαν στις διαφορετικές εκτιμήσεις του ΔΝΤ και της ΕΕ για το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής.
Ο Ράις διευκρίνισε ότι η αξιολόγηση του ΔΝΤ αφορούσε το πρώτο πρόγραμμα της Ελλάδας και όχι αυτό που εφαρμόζεται μετά το 2012 και επανέλαβε αρκετές φορές πως παρά τις δυσκολίες το νέο ελληνικό πρόγραμμα υλοποιείται σήμερα κανονικά.
Σε ερώτηση αναφορικά με την συνεργασία της τρόικας ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ κράτησε μετριοπαθέστερη στάση από αυτή που διατύπωσαν οι συντάκτες της απολογιστικής έκθεσης του Ταμείου. «Η τρόικα δούλευε και συνεργάζεται στενά. Και θα εξακολουθήσει να συνεργάζεται στενά» τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο Ράις απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση για την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην έκθεση του ΔΝΤ, ωστόσο είπε πως είναι καθήκον του κάθε οργανισμού να κάνει την αποτίμησή του.
Για το εάν το ΔΝΤ παραβίασε τους κανονισμούς του στην υπόθεση της Ελλάδας ο εκπρόσωπος του ταμείου αρνήθηκε ότι έγινε κάτι τέτοιο, λέγοντας πως κάθε αλλαγή πολιτικής εγκρίνεται από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου. «Οι διαφοροποιήσεις από τους κανόνες μας αφορούν σε όλα τα μέλη του Οργανισμού» είπε χαρακτηριστικά.
Σε ερώτηση για το ελληνικό χρέος το στέλεχος του ΔΝΤ είπε:
«Δεν οραματιζόμαστε καμία νέα συμμετοχή του επίσημου τομέα ή συζητήσεις για το θέμα σε αυτό το σημείο. Οι προβλέψεις μας δείχνουν ότι θα χρειαστεί περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους και η Ευρώπη πρέπει να τηρήσει τη δέσμευσή της για σημαντική μείωση του ελληνικού χρέους βάσει του προγραμματισμού.
»Στο 124% του ΑΕΠ το 2020 και κάτω από το 110% του ΑΕΠ το 2022. Αναμένουμε στις αρχές του 2014 οι εταίροι της Ελλάδας να επανεξετάσουν την περίπτωση και να προχωρήσουν σε νέα αποτίμηση στις αρχές του 2015 ανάλογα με τα δημοσιονομικά αποτελέσματα το 2013 και το 2014».
Τέλος, ο Ράις τόνισε πως στα προγράμματα προσαρμογής είναι πολύ σημαντικό να επιλέγεται το κατάλληλο μίγμα πολιτικής, είναι εξίσου σημαντικό να υπάρχει η αίσθηση ιδιοκτησίας του προγράμματος από τις κυβερνήσεις που το καταρτίζουν και τέλος είναι απαραίτητο να υπάρχει πιστή εφαρμογή των συμπεφωνημένων.
Read more: http://mignatiou.com/?p=5207#ixzz2VWWRhSSy
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου