|
Η πρωθυπουργική δήλωση της 3ης Ιουνίου («μέχρι να επιστρέψω θα έχουν όλα τελειώσει») αποδείχθηκε τραγικά εσφαλμένη για τον Τούρκο πρωθυπουργό, ο οποίος τελείωσε χθες την τετραήμερη περιοδεία του στη Βόρεια Αφρική και επιστρέφει σε ένα τοπίο επίμονων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, με τον αριθμό των νεκρών να αυξάνεται. Στους τρεις νεκρούς διαδηλωτές προσετέθη χθες και ένας αστυνομικός, ο οποίος φέρεται να έπεσε από γέφυρα στη διάρκεια καταδίωξης διαδηλωτή. Νέος κύκλος διαδηλώσεων άνοιξε χθες το βράδυ, με εντυπωσιακή παρουσία πλήθους στους δρόμους της Αγκυρας.
Κατά τη χθεσινή επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Τύνιδα, στρατιωτικά οχήματα είχαν περικυκλώσει την τουρκική πρεσβεία, προκειμένου να αποτραπεί η προσέγγιση ατόμων που μετείχαν σε διαδήλωση αλληλεγγύης. Στα σχόλιά του προς τον Τύπο, ο Ερντογάν παραδέχθηκε ότι η αστυνομία έκανε χρήση «υπέρμετρης βίας», αλλά δήλωσε ότι «μεταξύ των διαδηλωτών υπάρχουν εξτρεμιστές, κάποιοι εκ των οποίων εμπλεκόμενοι με την τρομοκρατία».
Το πεδίο της αντιπαράθεσης ανάμεσα στην τουρκική κυβέρνηση και στους διαδηλωτές που φοβούνται κύμα εξισλαμισμού και αυταρχισμού περιλαμβάνει σε μεγάλο βαθμό και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Οπως στους δρόμους οι Τούρκοι χρησιμοποιούν οδοφράγματα, έτσι και στο Ιντερνετ όλο και περισσότεροι καταφεύγουν στη χρήση ψηφιακών ασπίδων. Το Hotspot Shield, ένα εικονικό ιδιωτικό δίκτυο που καλύπτει την ταυτότητα των χρηστών και κρυπτογραφεί την επικοινωνία στο Διαδίκτυο, απέκτησε 120.000 νέους χρήστες στην Τουρκία από το Σαββατοκύριακο - δέκα φορές περισσότερους από ό,τι μια συνηθισμένη περίοδο. Σε διαδηλώσεις που οργανώνονται σε μεγάλο βαθμό με τη βοήθεια του Ιντερνετ, τα μέτρα ασφαλείας σημαίνουν για κάποιους διαδηλωτές τη διαφορά ανάμεσα στην ελευθερία και στη φυλάκιση. Την Τετάρτη η αστυνομία της Σμύρνης πραγματοποίησε επιδρομές σε 38 διευθύνσεις και προσήγαγε 25 άτομα λόγω των σχολίων που είχαν αναρτήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Εναντίον της καταστολής στην Τουρκία εκφράστηκε χθες ο Γάλλος υπουργός αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, Τιερί Ρεπαντέν. «Καμία δημοκρατία δεν μπορεί να βασίζεται στην καταστολή των διαδηλώσεων. Το δικαίωμα να διαδηλώνεις, το δικαίωμα να διαφωνείς πρέπει να γίνει σεβαστό», είπε, τονίζοντας ότι η Γαλλία ζητά «αυτοσυγκράτηση» ως προς την «υπέρμετρη χρήση βίας».
Ελεύθερος ο Ελληνας
Ανάμεσα στους επτά ξένους που προσήγαγαν οι τουρκικές αρχές, οι δύο ήταν Γάλλοι, ενώ ο ένας Ελληνας. Ο Ελληνας διαδηλωτής αφέθηκε ελεύθερος χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες, ενώ είχε από την πρώτη στιγμή τη συνδρομή του ελληνικού προξενείου. Για το ζήτημα του διαδηλωτή είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ, REUTERS, AFP, A.P
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου