Με τους ταχύτερους ρυθμούς των τελευταίων δύο ετών αποσύρουν χρήματα από τις αναδυόμενες αγορές οι επενδυτές, καθώς η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και η προοπτική της λιγότερο υποστηρικτικής νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών βυθίζει μετοχές, ομόλογα και νομίσματα από την Ινδία έως τη Βραζιλία.
Τα στοιχεία της EPFR Global δείχνουν ότι περισσότερα από 19 δισ. δολάρια αποσύρθηκαν από τις αναδυόμενες αγορές στις τρεις εβδομάδες, έως τις 12 Ιουνίου.
Σε πρωτοφανή επίπεδα, στα 5,6 δισ. δολάρια ανήλθαν οι πωλήσεις βραζιλιάνικων μετοχών αυτό το μήνα, ενώ οι επενδυτές πούλησαν και ινδικά ομόλογα ύψους 3,2 δισ. δολαρίων.
Ο δείκτης της JP Morgan για τα νομίσματα των αναδυόμενων χωρών υποχώρησε κατά 1,4% αυτό το τρίμηνο, με την ινδική ρουπία να αγγίζει ιστορικό χαμηλό την περασμένη εβδομάδα και το ρεάλ της Βραζιλίας στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2009.
“Πρόκειται για προσεισμούς. Κάτι μεγάλο έρχεται”, δηλώνει στο Bloomberg ο Stephen Jen, συνιδρυτής του hedge fund SLJ Macro Partners. “Υπάρχει μια τεράστια επιβράδυνση στις αναδυόμενες αγορές. Ίσως δούμε διακυμάνσεις κρίσης στις τιμές, χωρίς να έχουμε κρίση”.
Οι διαδηλώσεις σε Τουρκία και Βραζιλία αναστρέφουν την τάση των τελευταίων τεσσάρων ετών, όταν κεφάλαια 3,9 τρισ. δολαρίων εισέρρευσαν στις αναδυόμενες αγορές.
Η έξοδος των επενδυτών ενισχύεται από τις προβλέψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας σύμφωνα με τις οποίες η κινεζική οικονομία θα εμφανίσει φέτος τους χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από το 1999.
Την ίδια στιγμή, οι υποψίες ότι η Fed και η ΕΚΤ θα σταματήσουν να πλημμυρίζουν το παγκόσμιο σύστημα με φθηνό χρήμα, εντείνει την επιφυλακτικότητα απέναντι στις αναδυόμενες αγορές, οι οποίες ήταν οι πρώτες που ωφελήθηκαν από τα προγράμματα των κεντρικών τραπεζών.
Έτσι, ο δείκτης αναδυόμενων χρηματιστηρίων της MSCI σημειώνει πτώση 13% από τις αρχές του έτους, σε ένα διάστημα που ο S&P 500 ενισχύεται κατά 14%.
Τα κρατικά ομόλογα τοπικού νομίσματος των αναδυόμενων χωρών σημειώνουν πτώση 4,8% από τις αρχές του έτους και τα εμπορεύματα υποχωρούν κατά 3,4%.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου