Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

HRW: Τα αναπτυξιακά προγράμματα δεν προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα

Τα αναπτυξιακά προγράμματα που χρηματοδοτεί η Παγκόσμια Τράπεζα σε ορισμένες χώρες δεν προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων τις οποίες προσπαθεί να βοηθήσει, εξαιτίας των ανεπαρκών ελέγχων σε ό,τι αφορά τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανακοίνωσε σήμερα η οργάνωση Human Rights Watch.
Στην 59σέλιδη έκθεσή της με τίτλο: «Παραβιάσεις-ελεύθερη ανάπτυξη:. Πώς η Παγκόσμια Τράπεζα πρέπει να προστατεύσει από τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», η Human Rights Watch τονίζει ότι η Παγκόσμια Τράπεζα χρηματοδοτεί προγράμματα σε κέντρα κράτησης ανθρώπων εθισμένων στα ναρκωτικά στο Βιετνάμ, όπου έχουν παρατηρηθεί αυθαίρετη κράτηση, εξαναγκαστική εργασία, βασανιστήρια και άλλες μορφές κακομεταχείρισης.

Η κυβέρνηση της Αιθιοπίας έλαβε δάνειο 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να υποστηρίξει την εκπαίδευση, την υγεία και για τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών προγραμμάτων. Ωστόσο, ένα πρόγραμμα για την περιοχή Γκαμπέλα της δυτικής Αιθιοπίας, που προβλέπει μεταξύ άλλων την μετεγκατάσταση 1,5 εκ. περιθωριοποιημένων γηγενών, στιγματίστηκε από τη βία που άσκησαν στρατιώτες, οι οποίοι εξεδίωξαν ανθρώπους από τα χωριά τους.

"Η Παγκόσμια Τράπεζα καταβάλλει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο για να υποστηρίξει αναπτυξιακές προσπάθειες σ' ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε η Τζέσικα Έβανς της Human Rights Watch.
"Όμως, θα πρέπει να σταματήσει να υπονομεύει τις προσπάθειές της, διασφαλίζοντας ότι αυτές δε συμβάλλουν στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τόνισε.

Η Human Rights Watch κάλεσε την Παγκόσμια Τράπεζα να τροποποιήσει την πολιτική της ώστε να διασφαλίσει το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα προγράμματά της.

Πηγή: AMΠE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου