Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

Συρία: Κοινή γραμμή Ομπάμα,Κάμερον-Το Ιράν προειδοποιεί

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον και ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, συμφώνησαν το Σάββατο ότι πρέπει να αποτραπεί η χρήση χημικών όπλων, ενώ εξέφρασαν τις έντονες ανησυχίες τους σχετικά με τις «αυξανόμενες ενδείξεις» ότι το συριακό καθεστώς πραγματοποίησε την επίθεση εναντίον λαού του, δήλωσε εκπρόσωπος του Κάμερον.

«Και οι δύο ηγέτες εξέφρασαν τις ανησυχίες τους σχετικά με την επίθεση που έλαβε χώρα την Τετάρτη στη Δαμασκό και τις αυξανόμενες ενδείξεις ότι αυτή η επίθεση με χημικά όπλα πραγματοποιήθηκε από το συριακό καθεστώς εναντίον του ίδιου του λαού», δήλωσε ο εκπρόσωπος. «Επανέλαβαν ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να αντιδράσει στη χρήση χημικών όπλων, ενώ αμφότεροι έχουν αναθέσει σε αξιωματούχους να εξετάσουν όλες τις πιθανές επιλογές».

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, έλαβε μια «εκτενή λίστα πιθανών επιλογών» από τους συμβούλους του σε θέματα εθνικής ασφάλειας σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους θα μπορούσαν να αντιδράσουν στην υποτιθέμενη επίθεση με χημικά όπλα από τη συριακή κυβέρνηση, ανακοίνωσε το Σάββατο ο Λευκός Οίκος.

Προειδοποίηση από Ιράν
Το Ιράν προειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην παραβιάσουν την «κόκκινη γραμμή» στη Συρία, λέγοντας πως κάτι τέτοιο θα είχε «σοβαρές συνέπειες», μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων FARS.
"Η Αμερική γνωρίζει το όριο της κόκκινης γραμμής του συριακού μετώπου και οποιαδήποτε παραβίαση της κόκκινης γραμμής της Συρίας θα έχει σοβαρές συνέπειες για το Λευκό Οίκο», δήλωσε ο Μασούντ Τζαζαγερί, υπαρχηγός των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν, αντιδρώντας σε δηλώσεις δυτικών αξιωματούχων αναφορικά με την πιθανότητα μιας στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία, σύμφωνα πάντα με το FARS.

"Ο τρομοκρατικός πόλεμος που διεξάγεται στη Συρία σχεδιάσθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις αντιδραστικές χώρες της περιοχής εναντίον του μετώπου της αντίστασης (εναντίον του Ισραήλ). Παρόλα αυτά, η συριακή κυβέρνηση και ο συριακός λαός πέτυχαν μεγάλες επιτυχίες», πρόσθεσε ο Τζαζαγερί.
"Αυτοί που ρίχνουν λάδι στη φωτιά δεν θα ξεφύγουν από την εκδίκηση των λαών», δήλωσε ακόμη.
Το Ιράν κατηγορεί τακτικά τις ΗΠΑ και τους δυτικούς και άραβες συμμάχους τους ότι υποστηρίζουν τους Σύρους αντάρτες για να ανατρέψουν το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Χέιγκελ: Είμαστε έτοιμοι για στρατιωτικές επιλογές στη Συρία
Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Τσακ Χέιγκελ, δήλωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις είναι έτοιμες να αναλάβουν δράση εναντίον του συριακού καθεστώτος. «Το Πεντάγωνο είναι έτοιμο να θέσει σε εφαρμογή στρατιωτικές επιλογές για τη Συρία, αν ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επιλέξει να υλοποιήσει οποιαδήποτε απ' αυτές», δήλωσε ο Τσακ Χέιγκελ.

"Ο πρόεδρος Ομμα ζήτησε από το υπουργείο Άμυνας να προετοιμάσει επιλογές για όλα τα ενδεχόμενα. Το κάναμε και είμαστε έτοιμοι να θέσουμε σε εφαρμογή οποιαδήποτε επιλογή - αν αποφασίσει να χρησιμοποιήσει κάποια απ' αυτές τις επιλογές», δήλωσε ο Χέιγκελ προς δημοσιογράφους στη διάρκεια ταξιδιού του στη Μαλαισία.

Πηγή: AMΠE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου