Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Κρίση στην Ιταλία- Σε ρόλο...πυροσβέστη ξανά ο Ναπολιτάνο

Πυροσβεστικό ρόλο αναλαμβάνει για μία ακόμη φορά, ο Ιταλός Πρόεδρος, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, προκειμένου να βγάλει την χώρα από την νέα πολιτική κρίση που προκάλεσε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αποσύροντας τους υπουργούς του από την κυβέρνηση συνασπισμού.

Κρίση στην Ιταλία- Σε ρόλο...πυροσβέστη ξανά ο Ναπολιτάνο
Ο Ναπολιτάνο εξετάζει τρόπους για να βρεθεί διέξοδος από την κρίση, ενώ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα προκρίνει τον σχηματισμό νέου κυβερνητικού συνασπισμού δίχως την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών.

Ο νυν κυβερνητικός συνασπισμός συγκροτήθηκε μετά από τις...ατελέσφορες εκλογές του Φεβρουαρίου που δεν έδωσαν ξεκάθαρη πλειοψηφία σε κάποιο κόμμα. Τώρα που ο Μπερλουσκόνι πραγματοποίησε την απειλή του και απέσυρε και τους 5 υπουργούς του, με αφορμή την αύξηση του ΦΠΑ, μέτρο το οποίο προωθεί η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του χρέους, η Ιταλία εισέρχεται σε μία ακόμη περίοδο επικίνδυνης αστάθειας, που διόλου δεν θα ευνοήσει την προώθηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων.
Μιλώντας χθες, ο Ναπολιτάνο, απηύθυνε έκκληση για πολιτική συνέχεια στην χώρα:
«Χρειαζόμαστε ένα κοινοβούλιο που συζητά και εργάζεται, όχι που διαλύεται κάθε τόσο. Δεν χρειαζόμαστε συνεχείς εκλογικές εκστρατείες, χρειαζόμαστε συνέχεια στις κυβερνητικές ενέργειες, στις αποφάσεις και τα μέτρα, ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα της χωρας», υπογράμμισε ο Πρόεδρος, ο οποίος σήμερα το απόγευμα θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό της χώρας, Ενρίκο Λέτα.
Οι συνομιλίες τους αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς θα δώσουν το στίγμα για το τι μέλλει γενέσθαι.
Ο κεντροαριστερός πρωθυπουργός που έχει δηλώσει ότι θα παραιτηθεί αν η κυβέρνησή του δεν κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης, την ερχόμενη εβδομάδα, έκανε λόγο για «τρελή και ανεύθυνη κίνηση του Μπερλουσκόνι που στοχεύει απλώς στο να καλύψει τις δικές του υποθέσεις», προσθέτοντας ότι στο κοινοβούλιο, όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Ο υπουργός Εσωτερικών και γγ του κόμματος του Μπερλουσκόνι, Αντζελίνο Αλφάνο, κατηγόρησε τον Λέτα για βαρύτατη παραβίαση των συμφωνιών πάνω στις οποίες βασίστηκε ο σχηματισμός της παρούσας κυβέρνησης.
Τα προβλήματα του Καβαλιέρε με τον νόμο θεωρούνται και η βασική πηγή της έντασης που έχει προκληθεί στον κυβερνητικό συνασπισμό. Επιτροπή της Γερουσίας, αποφασίζει την ερχόμενη εβδομάδα αν θα αποπέμψει τον Μπερλουσκόνι από το σώμα, μετά την καταδίκη του σε ένα χρόνο φυλάκιση για φορολογικές απάτες και οι τελευταίες εξελίξεις ερμηνεύονται ως εκβιαστικές κινήσεις του πρώην πρωθυπουργού, με καθαρά προσωπικά κίνητρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου