Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Τεράστια Αποθέματα Πετρελαίου Εντοπίστηκαν στη Βραζιλία

Τεράστια αποθέματα πετρελαίου έχουν εντοπιστεί στη θάλασσα της Βραζιλίας και πιστεύεται ότι η εκμετάλλευσή τους θα καταστήσει τη χώρα ενεργειακά αυτάρκη.
Τα βραζιλιάνικα κοιτάσματα ενδιαφέρουν πολλούς. Μεταξύ αυτών και την αμερικανική μυστική υπηρεσία NSA, η οποία φέρεται να παρακολουθούσε τις επικοινωνίες του ημικρατικού ενεργειακού ομίλου «Petrobras».

 Τα κοιτάσματα που έχουν εντοπιστεί, Pre-Sal και Pos-Sal, εκτιμάται ότι μπορούν να δώσουν 80 δισ. βαρέλια.
«Ίσως, να είναι αυτός ο λόγος για το ενδιαφέρον που δείχνει η NSA για την Petrobras», εκτιμά ο Ελβετός γεωλόγος Γκρέγκορ Έμπερλι από το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, προσθέτοντας ότι «πρόκειται για τα πιο ενδιαφέροντα κοιτάσματα που εντοπίστηκαν τα τελευταία δέκα χρόνια».
Εκτιμάται ότι από το 2020 η Βραζιλία θα προσφέρει στην παγκόσμια αγορά μεγάλες ποσότητες πετρελαίου.
Όμως, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει στη Βραζιλία ο κλάδος της ενέργειας είναι η έλλειψη διυλιστηρίων για την παραγωγή καυσίμων.
Ετσι, ο μεγαλύτερος ενεργειακός όμιλος της χώρας, η «Petrobras» σχεδιάζει να αυξήσει μέχρι το 2017 στα 2.995.000 βαρέλια ημερησίως τις δυνατότητες των διυλιστηρίων της που σήμερα «περιορίζονται» στα δύο εκατομμύρια. Και μέχρι το 2020 θα έχει αποκατασταθεί η ενεργειακή αυτάρκεια, η οποία σε τελική ανάλυση εξαρτάται και από τις δυνατότητες επεξεργασίας του πετρελαίου.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου