Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Η κρίση που άλλαξε τον κόσμο

Οι αρθρογράφοι του businessweek εξετάζουν την κρίση που επηρέασε τις ζωές των ανθρώπων που τη δημιούργησαν, προσπάθησαν να την ξορκίσουν, βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν, επωφελήθηκαν από αυτήν και έχασαν τα πάντα εξαιτίας της


Όταν ξεκινούσε, δηλαδή όταν τα τηλεοπτικά control rooms πάλευαν να βρουν έναν τίτλο για να βάλουν στο κάτω μέρος της οθόνης των ειδήσεων και οι αρχισυντάκτες των εφημερίδων έψαχναν τις σωστές λέξεις για τα πρωτοσέλιδά τους, η «οικονομική κρίση» έγινε φράση-«κλειδί» για το μεγαλύτερο οικονομικό θέμα των τελευταίων πενήντα ετών. Θα περίμενε κανείς να έχει προκύψει ένα καλύτερο όνομα μέχρι τώρα. Χρειάστηκε απίστευτη ευρηματικότητα για να απελευθερωθούν δυνάμεις ικανές να παραλύσουν αγορές, να ανατρέψουν κυβερνήσεις και να καταστρέψουν αμέτρητες ζωές, για να μη μιλήσουμε και για την ιστορική συρρίκνωση του παγκόσμιου ΑΕΠ. Το να μην καταφέρει η δημιουργικότητα να καταλήξει σε έναν όρο που να τα λέει όλα είναι άλλη μία ντροπή. Πέντε χρόνια αφότου η Lehman Brothers κήρυξε τη μεγαλύτερη πτώχευση στην ιστορία των ΗΠΑ, εξακολουθεί να υπάρχει σύγχυση για το τι ακριβώς έφερε την παγκόσμια οικονομία στο χείλος της κατάρρευσης. Ξεκινώντας με την ημέρα την κατάρρευσης της Lehman, το Bloomberg Businessweek συλλέγει μια σειρά από γεγονότα, ελπίζοντας να γεμίσει ένα μικρό μέρος του κενού.

2008 

15 ΣεπτεμβρίουΗ Lehman Brothers υποβάλλει αίτημα υπαγωγής στο άρθρο 11 του πτωχευτικού κώδικα, στη μεγαλύτερη χρεοκοπία στην ιστορία των ΗΠΑ

«Παρακαλώ, προσευχηθείτε για μένα». -Ο Hank Paulson για την άβυσσο που είχε μπροστά του.

«Κανείς δεν σήκωνε το τηλέφωνο στον Dick Fuld το Σαββατοκύριακο πριν από τις 15 Σεπτεμβρίου, επειδή ο Dick βρισκόταν σε άρνηση για πολύ καιρό. Ως διευθύνων σύμβουλος της Lehman Brothers, λίγες βδομάδες νωρίτερα είχε ζητήσει από τη Fed Νέας Υόρκης και το υπουργείο Οικονομικών να διοχετεύσουν κεφάλαια σε ένα σύνολο μη εξυπηρετούμενων, μη ρευστοποιήσιμων στεγαστικών δανείων που ήθελε να τοποθετήσει σε μια θυγατρική που αποκαλούσε SpinCo και να την αποσχίσει. Είχαμε εξηγήσει ότι δεν είχε εξουσιοδότηση να το κάνει αυτό. Σκέφτηκε πως με κάποιο τρόπο η κυβέρνηση θα μπορούσε να κάνει κάτι να βοηθήσει. Πώς ήταν δυνατό κανείς να μη θέλει να αγοράσει την εταιρεία του; Απλώς δεν μπορούσε να το πιστέψει. Ήμουν ένας από τους λίγους ανθρώπους που μίλησαν μαζί του και του εξήγησα τι συνέβαινε: Δεν μπορούσαμε να βρούμε αγοραστή και χωρίς αυτόν η κυβέρνηση δεν είχε τη δύναμη να σώσει τη Lehman. Ήταν συντετριμμένος. Έπρεπε να μπεις στη θέση του για να καταλάβεις τι περνούσε πραγματικά. Ήταν ξεκάθαρο ότι αγαπούσε την εταιρεία -τη θεωρούσε δική του- και δεν υπάρχει κάτι χειρότερο από το να πέσει η εταιρεία σου στα βράχια την ώρα που εσύ κρατάς το πηδάλιο. Η Lehman ενέτεινε την κρίση, ήταν όμως ένα σύμπτωμα, όχι η αιτία. Δεν συμφωνώ με τη θεωρία του ντόμινο, όταν μιλάμε για τη Lehman. Η κρίση ήταν κάτι σαν μια τεράστια μηχανή ποπκόρν που κρατούσε τα καλαμπόκια στη φωτιά για πάνω από έναν χρόνο. Η Lehman μπορεί να ήταν το πρώτο που έσκασε, αλλά ξέραμε εκείνο το Σαββατοκύριακο ότι η Merrill Lynch και η AIG θα ήταν τα επόμενα, ενώ θα ακολουθούσαν πολλά ακόμα σε ΗΠΑ και Ευρώπη».

15 ΣεπτεμβρίουΗ Bank of America συμφωνεί να εξαγοράσει τη Merrill Lynch για 50 δισ. δολάρια, αποτρέποντας τη χρεοκοπία της.

16 Σεπτεμβρίου
Η Federal Reserve κάνει «ένεση» ρευστότητας 85 δισ. δολαρίων στην AIG και αποκτά μερίδιο πλειοψηφίας. Η ασφαλιστική χρησιμοποίησε περισσότερα από 90 δισ. δολ. από τα χρήματα των Αμερικανών φορολογουμένων για να αποπληρώσει τις τράπεζες.

18 Σεπτεμβρίου
Πληθαίνουν οι απολύσεις: 432.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν στις ΗΠΑ μόνο το Σεπτέμβριο.

18 Σεπτεμβρίου
Ο Paulson συναντά μέλη του Κογκρέσου για να συζητήσουν για το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού κλάδου TARP. Την ημέρα που η Βουλή καταψήφισε το σχέδιο διάσωσης των τραπεζών, ο Dow Jones έπεσε πάνω από 700 μονάδες.

13 Οκτωβρίου
Η Meredith Whitney στις 50 ισχυρότερες γυναίκες του επιχειρείν από το «fortune»

H Meredith Whitney προέβλεψε τη χρηματοπιστωτική κρίση.

-Πώς καταφέρατε να δείτε τι ερχόταν όταν οι άλλοι δεν το έβλεπαν;

«Δεν ήταν μόνο η Citigroup. Ήταν όλο το τραπεζικό σύστημα. Ένας σημαντικός λόγος που οι τράπεζες άρχιζαν να αντιμετωπίζουν τόσο μεγάλα προβλήματα ήταν επειδή η αγορά ομολόγων ήταν τόσο διαταραγμένη. Αυτό που πρόσεξα πριν από άλλους ήταν η ραγδαία επίδραση των υποβαθμίσεων, ένας καταρράκτης υποβαθμίσεων, επειδή οι οίκοι αξιολόγησης είχαν μείνει πίσω και έπρεπε να κινηθούν γρήγορα για να υποβαθμίσουν χρεόγραφα. Αυτό ξεκίνησε το ντόμινο».

22 Οκτωβρίου 
Οι επικεφαλής μεγάλων οίκων αξιολόγησης καλούνται στο Καπιτώλιο. Οι αγωγές κόντρα στους ισχυρισμούς των οίκων ότι δεν γνώριζαν πόσο επικίνδυνα ήταν τα χρεόγραφα που αξιολογούσαν με «ΑΑΑ» έπεφταν βροχή.

7 Νοεμβρίου
Με ζημίες 4,2 δισ. δολ. στο τρίμηνο, η General Motors ανανεώνει το αίτημά της για βοήθεια.


2009

20 Ιανουαρίου
Η Εθνική Ένωση Κατασκευαστών (NAHB) προβλέπει πτώση 29% στις τιμές ακινήτων.

Η αγορά real estate του Λας Βέγκας υπερθερμάνθηκε από το 2004 έως το 2006, προτού πληγεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη αγορά στις ΗΠΑ. Τώρα εταιρείες private equity και επενδυτικά τραστ σπεύδουν να αγοράσουν ακίνητα που απειλούνται με κατάσχεση.



9 Μαρτίου

Ο Μπεν Μπερνάνκι λέει πως ο κόσμος αντιμετωπίζει τη χειρότερη κρίση από το ΄30
Παγκόσμια συρρίκνωση. Λόγω κρίσης, καταγράφεται για πρώτη φορά αρνητικός ρυθμός ανάπτυξης του παγκόσμιου ΑΕΠ.

16 Απριλίου 
Χρεοκόπει η General Growth
Ιδιοκτήτρια 200 και πλέον malls.

9 Ιουλίου
Ο συγγραφέας Matt Taibbi γράφει για την goldman sachs στο «rolling stone»
«Ένα αιμοσταγές καλαμάρι που έχει τυλιχτεί από το πρόσωπο της ανθρωπότητας και επιτίθεται αδίστακτα με ένα χωνί που ρουφάει αίμα σε οτιδήποτε μυρίζει σαν χρήμα».

23 Δεκεμβρίου
Η ταινία «up in the air» με τον G. Clooney αιχμαλωτίζει την αγωνία της ανεργίας
«Δεν μπορώ να αρχίσω να μετρώ τον αριθμό των ανθρώπων που έχω απολύσει στη ζωή μου. Είναι τόσο πολλοί, που έχω ξεχάσει πως είναι να προσλαμβάνεις κάποιον».

2010

8 Φεβρουαρίου
Ξεκινά η κατασκευή του μεγαλυτέρου κτιρίου στον κόσμο
«Η Κίνα έχει εθιστεί στο χρέος που ωθεί την ανάπτυξη». Ενώ η Δύση παραπαίει, η Κίνα ξοδεύει.

Όταν ολοκληρωθεί, το New Century Global Center θα έχει τρεις φορές το μέγεθος του Πενταγώνου και θα είναι αρκετά μεγάλο για να χωρέσει τρεις Όπερες του Σίδνεϊ κάτω από τη γυάλινη οροφή του. Οφείλει την ύπαρξή του στην ύφεση του 2008, που έπληξε Ευρώπη και ΗΠΑ. Παρά το γεγονός ότι η ζήτηση για κινεζικές εξαγωγές συρρικνώθηκε, ελέω κρίσης, η κινεζική οικονομία συνέχισε να «τρέχει» με ρυθμό άνω του 9% ετησίως από το 2008 έως το 2011. Το κόλπο; Μια τεράστια νομισματική επέκταση και πιστωτική έκρηξη. Το συνολικό χρέος εκτοξεύτηκε στο 205% του ΑΕΠ έως το 2012. Όταν το Πεκίνο προσπάθησε να βάλει χαλινάρι στις τράπεζες από τα τέλη του 2010, «εξερράγη» η σκιώδης τραπεζική - ο δανεισμός έξω από τον επίσημο τραπεζικό τομέα.

27 Απριλίου
Ο CEO της Godman Sachs, Lloyd Blankfein, καταθέτει ενώπιον της Γερουσίας για την πολιτική της τράπεζας στις αγορές CDOs.

9 Μαΐου
Η Ευρωζώνη δεν καταφέρνει να ιδρύσει έναν μηχανισμό που θα αγοράζει τα ομόλογα των δοκιμαζόμενων κρατών-μελών.

21 Ιουλίου
Το νομοσχέδιο Dodd-Frank για τη μεταρρύθμιση της Wall Street και για την Προστασία του Καταναλωτή γίνεται νόμος. Η πιο επίμονη διάταξη είναι ο κανόνας Volcker, που απαγορεύει στις τράπεζες τις βραχυπρόθεσμες συναλλαγές χρεογράφων προς ίδιον όφελος.


15 Δεκεμβρίου
«Ήταν σαν να ήμασταν σε πόλεμο». Γιώργος Παπανδρέου και Η Εξέγερση των Ελλήνων.

Το καλοκαίρι του 2010 πάνω από 100.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της Αθήνας για να διαμαρτυρηθούν για τις περικοπές δαπανών και την αύξηση της φορολογίας που επιβλήθηκαν σε αντάλλαγμα πακέτου διάσωσης 110δισ. ευρώ. Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν όλον τον χρόνο. 

Πώς το βιώσατε εσείς αυτό; 

Δεν ήταν χαρούμενες ημέρες. Είχαμε ένα αρχικό πρόγραμμα (διάσωσης) τον Μάρτιο, αλλά, λόγω της αναποφασιστικότητας της Ευρώπης, και ιδιαίτερα της Γερμανίας, της κακοφωνίας των διαφορετικών απόψεων, η αγορά δεν ηρεμούσε και τα spreads συνέχισαν να ανεβαίνουν. Ήταν σαν περίοδος πολέμου. Αν μια χώρα χρεοκοπήσει στη δική σου σκοπιά, είναι σαν να έχεις χάσει έναν πόλεμο. Και ήταν, πράγματι, σαν να δίναμε μάχη. Έπρεπε να κάνουμε ό,τι ήταν αναγκαίο για την προστασία της χώρας μας. Για αυτό το αυστηρό πρόγραμμα διαμαρτυρόταν ο κόσμος.

Οι άνθρωποι που πέθαναν δεν πέθαναν εξαιτίας της κρατικής παρέμβασης ή της επέμβασης της αστυνομίας. Ήμουν πολύ-πολύ προσεκτικός, ώστε να μη χρησιμοποιήσουμε τον τύπο της δύναμης που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο οποιονδήποτε ήθελε να διαμαρτυρηθεί. Αυτή ήταν μια ενέργεια από νέους, τους λεγόμενους αναρχικούς, που πετούσαν βόμβες μολότοφ σε ένα κτίριο. Πήγα στο σημείο όπου οι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και έβαλα ένα λουλούδι, σε μια συμβολική πράξη.

Έβλαψε την Ελλάδα η κατάρρευση της Lehman Brothers;

Η Lehman Brothers δεν ήταν απλώς ένα πρόβλημα της Lehman Brothers. Ήταν ένα συστημικό πρόβλημα. Αυτό που αποκαλύφθηκε με την Ελλάδα ήταν ότι υπήρχε συστημικό πρόβλημα στην Ευρωζώνη. Οι αγορές και οι οίκοι αξιολόγησης ήταν πολύ αντιδραστικοί έπειτα από όσα συνέβησαν στη Wall Street. Αν οι αγορές δεν ήταν τόσο φοβισμένες με την ψυχολογία της Lehman, η Ευρώπη θα είχε πει «εντάξει, θα πρέπει να δουλέψετε για να περιορίσετε τον προϋπολογισμό σας». Θα είχαμε αρκετά χρόνια περιθώριο για να μειώσουμε τον προϋπολογισμό μας με έναν λιγότερο δραστικό τρόπο, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Όταν δεν έχεις μια ανταγωνιστική οικονομία, το θέμα δεν είναι απλώς να περικόπτεις. Εάν δεν είχε επιτραπεί στη Lehman να καταρρεύσει, δεν θα είχε συμβεί το κραχ στη Wall Street και, έτσι, η αντίδραση στο έλλειμμα της Ελλάδας θα ήταν πολύ πιο διαχειρίσιμη. Θέλω να παραδεχτώ, βέβαια, ότι κάναμε και εμείς τα δικά μας λάθη. Πρόκειται για μια αλληλεπίδραση, όπως ήταν και με τη Lehman Brothers, φυσικά, μεταξύ των δικών μας προβλημάτων και των προβλημάτων της αγοράς.

Τι ακολουθεί;

Θα το ξεπεράσουμε. Το πιστεύω. Φέτος θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα, αν και με μεγάλη δυσκολία. Παλεύω να βοηθήσω την Ελλάδα με όποιον τρόπο μπορώ. Γράφω ένα βιβλίο τώρα.

Μπορείτε να δείτε τον εαυτό σας στον ρόλο του πρωθυπουργού και πάλι;

Βρίσκομαι σε ένα σημείο όπου είμαι ικανοποιημένος που είμαι σε θέση να μην αντιμετωπίζω την πρόκληση μιας τέτοιας προοπτικής.


2011

5 Αυγούστου
Ο οίκος standard & poor΄s υποβαθμίζει την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ σε «ΑΑ+»

«Δυνατός κόμπος στο στομάχι» -Ο τραπεζίτης Bill O΄Donnell ετοιμάζεται για κατάρρευση των ομολόγων του Δημοσίου.

Μετά την S&P, μας κατέβαλε μαζικά φόβος. Η υποβάθμιση συνέβη Παρασκευή απόγευμα. Όλοι περίμεναν να δουν πώς θα αντιδρούσε ο κόσμος όταν θα άνοιγαν οι αγορές τη Δευτέρα. Ως επικεφαλής στρατηγικής για τα ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου στη Royal Bank of Scotland, ήμουν ιδιαίτερα ανήσυχος για το τι θα συνέβαινε στις δημοπρασίες της Τρίτης και της Τετάρτης. Προετοιμαζόμασταν για το χειρότερο - πως τα ξένα κράτη δεν θα ήθελαν να αγοράζουν πια αμερικανικό χρέος, αφού δεν έφερε πλέον την κορυφαία αξιολόγηση. Το μήνυμά μας προς τους traders τη Δευτέρα το πρωί ήταν «μην πανικοβάλλεστε, απλώς αγοράστε αμερικανικά ομόλογα». Ο Dow Jones εκείνη την ημέρα έκανε πτώση 634 μονάδων, τη μεγαλύτερη από το 2008. Μετά, όμως, ήρθε η έκπληξη: στις δημοπρασίες ομολόγων, οι πλειοδότες αγνόησαν την υποβάθμιση και διοχέτευσαν ζεστό χρήμα στα ασφαλή αμερικανικά ομόλογα, παρά τη χαμηλότερη αξιολόγηση.

5 Σεπτεμβρίου
Η τιμή του χρυσού φτάνει στην «κορυφή» των 1.900 δολ. ανά ουγκιά

«Όλοι αγόραζαν. Δεν είχαμε ξαναδεί ποτέ κάτι τέτοιο». -Ο πολύ δικός σου χρυσός- και ένα μέρος να τον βάλεις.

Κάτω από τους δρόμους του κεντρικού Μανχάταν, στην καρδιά της πιο εύπορης περιοχής της πόλης, υπάρχει ένα θησαυροφυλάκιο γεμάτο με χρυσό. Για να το δεις, πρέπει να είσαι γραμμένος σε μια λίστα για να εισέλθεις πρώτα στο κτίριο με γραφεία που βρίσκεται από πάνω. Οι επισκέπτες που παίρνουν έγκριση να περάσουν, συνοδεύονται από έναν ειδικό φρουρό σε ένα ασανσέρ που σε πηγαίνει κάτω – πόσο κάτω, δεν μπορείς να πεις με σιγουριά. Απαγορεύονται τηλέφωνα, κλειδιά, στιλό, ρολόγια, βραχιόλια ή πορτοφόλια. Και, φυσικά, οι φωτογραφικές μηχανές. 

Μέσα στο θησαυροφυλάκιο, ράβδοι χρυσού είναι τοποθετημένοι σε ράφια. Μια ράβδος 100 ουγκιών στο μέγεθος ενός iPhone κοστίζει περίπου 140.000 δολάρια. Μια των 400 ουγγιών, με περιεκτικότητα σε χρυσό τουλάχιστον 99,5%, αξίζει περισσότερα από μισό εκατομμύριο δολάρια. Ενώ το θησαυροφυλάκιο βρίσκεται σε λειτουργία εδώ και πολλά χρόνια, τα ράφια του είχαν αρκετό χώρο μέχρι το ξέσπασμα της κρίσης. Μόλις οι άνθρωποι είδαν τον πλούτο τους να εξανεμίζεται, αναζήτησαν ασφάλεια σε κάτι απτό. Ο χρυσός ήταν η προφανής επιλογή. Το gold mania κορυφώθηκε το 2011, όταν η τιμή εκτοξεύτηκε στα 1.900 δολάρια ανά ουγκιά.

17 Σεπτεμβρίου
Ξεκινά η κατάληψη από διαδηλωτές του Πάρκου Zuccotti. 

«Θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον όπου ο κόσμος θα μπορούσε να ακουστεί». -Ο αναρχικός ανθρωπολόγος του κινήματος Occupy έχει τις αμφιβολίες του. 

Βλέπετε να έρχεται ανάκαμψη από την κρίση και την ύφεση;

Όταν μιλώ με ανθρώπους που δείχνουν να ξέρουν για τι πράγμα μιλούν -όπως αξιωματούχους της Fed ή του ΔΝΤ-, όλοι φαίνεται να σκέφτονται πως τίποτα δεν διορθώθηκε στην πραγματικότητα. Πως απλώς έβαλαν πρόχειρα κολλητική ταινία και πως σε δύο ή τρία χρόνια η ιστορία θα επαναληφθεί.

1 Νοεμβρίου
Αγωγή του Change org. αναγκάζει την Bank of America να καταργήσει την προμήθεια για τις χρεωστικές κάρτες.

15 Νοεμβρίου
Η αστυνομία στη Νέα Υόρκη, στο Πόρτλαντ, το Όρεγκον και αλλού διώχνει τους διαδηλωτές του κινήματος Occupy Wall Street από τα πάρκα.


2012

17 Φεβρουαρίου
Καταδικάζεται για πρώτη φορά ο ειδικός εισαγγελέας της Ισλανδίας.
Οι Ισλανδοί απαιτούν –και παίρνουν– δικαιοσύνη. 

14 Μαρτίου
Ο Greg Smith εξηγεί στον κόσμο «Γιατί αποχωρώ από την Goldman Sachs», με άρθρο του στους «New York Times».

18 Μαΐου
Το Facebook εισέρχεται στο χρηματιστήριο στα 38 δολάρια ανά μετοχή και κάνει ρεκόρ τζίρου συναλλαγών σε IPO.

26 Ιουλίου
Η Ιρλανδία επιστρέφει στην παγκόσμια αγορά ομολόγων. 
Ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών αγωνίζεται για κάθε ευρώ. 

13 Αυγούστου
Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Mervyn King, δεν βλέπει πουθενά το τέλος της ευρω-κρίσης. 
Το ευρωπαϊκό χρέος διογκώνεται.

Τι σηκώνει κάθε χώρα στις πλάτες της, κατά κεφαλήν.

Η οικονομική κρίση στην Ευρώπη επέφερε τεράστια αύξηση των κρατικών δαπανών. Παρακάτω είναι μια κατάταξη των χωρών βάσει του ακαθάριστου εξωτερικού κατά κεφαλήν χρέους, συμπεριλαμβανόμενου τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού.

13 Σεπτεμβρίου
Ο Mitt Romney ασκεί κριτική στις οικονομικές πολιτικές του Ομπάμα στην εκπομπή «Good Morning America». 

«Ο πρόεδρος λέει πως η οικονομία σημειώνει πρόοδο, συνέρχεται. Ο Μπερνάνκι λέει “Οχι, δεν συνέρχεται”. Πρέπει να τυπώσω περισσότερο χρήμα». 

11 Οκτωβρίου
Ο Ομπάμα πηγαίνει στην πρώτη εκστρατεία συγκέντρωσης εκλογικών δωρεών, στο Μαϊάμι. 

6 Νοεμβρίου
Ο Ομπάμα επανεκλέγετε


2013

16 Μαρτίου
Η Ε.Ε. ανακοινώνει σχέδιο διάσωσης για την Κύπρο και οι τράπεζες κλείνουν για να αποτραπεί φυγή. 

Η Κύπρια Μαρία Δημητρίου δεν μπορεί να τραβήξει τις καταθέσεις της. Ο πρόεδρος και o υπουργός Οικονομικών μάς καθησύχαζαν ότι δεν υπήρχε ζήτημα «κουρέματος» των καταθέσεων. Ένα Σάββατο ανακοινώθηκε ότι οι τράπεζες αναστέλλουν τη λειτουργία τους, επειδή επρόκειτο να γίνει «κούρεμα». Όλοι ήταν τρομοκρατημένοι. Ο κόσμος έτρεχε στα ΑΤΜ για να βγάλει μετρητά, επειδή ανησύχησαν ότι θα έμεναν χωρίς τα χρήματά τους. Η αγορά απλώς πάγωσε. Τα μόνα που δούλευαν ήταν τα σούπερ-μάρκετ, επειδή οι άνθρωποι χρειάζεται να φάνε. Σταματήσαμε την παραγωγή για λίγες ημέρες (η Δημητρίου είναι ιδιοκτήτρια της εταιρείας παραγωγής φυτικών ελαίων Αμβροσία) και έδωσα στους εργαζομένους άδεια. Δεν θέλαμε να παραδώσουμε προϊόν χωρίς να ξέρουμε πότε θα πληρωθούμε. Δεν πιστεύαμε ότι οι τράπεζες θα έμεναν κλειστές για τόσο καιρό. Η Κύπρος είναι μια σφιχτοδεμένη κοινότητα. Δεν νομίζω ότι υπήρχε κανείς που κινδύνευε να πεθάνει από την πείνα επειδή δεν μπορούσε να βρει μετρητά. Είναι η αίσθηση ότι δεν μπορείς να έχεις πρόσβαση στον τραπεζικό σου λογαριασμό που σε κάνει να πανικοβάλλεσαι. Οι άνθρωποι και οι αποταμιεύσεις τους - μπορείτε να καταλάβετε την ψυχολογική κατάσταση. Ποιο θα είναι το επόμενο βήμα; Τι μέρος από τα χρήματά μας θα πάρουν; Λόγω κρίσης, έχουμε μειώσει το προσωπικό από 100 στους 85. Μας έχει αναγκάσει να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί, να αναθεωρούμε το πώς δουλεύουμε. Οι κρίσεις δεν είναι επιθυμητές, αλλά, όταν προκύπτουν, μπορεί να αποκομιστούν οφέλη.

30 Ιουνίου

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη των ΗΠΑ αναρριχάται σε υψηλό 5 ετών. 
Αισθάνεστε καλύτερα. 

Έρευνα της αισιοδοξίας παγκοσμίως. 

Σε δημοσκόπηση της Pew, οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν εάν αναμένουν βελτίωση της οικονομικής τους κατάστασης. Η Βραζιλία και η Κίνα βρέθηκαν στην κορυφή της λίστας με τους πιο αισιόδοξους, ενώ οι Γάλλοι τα βλέπουν πιο σκούρα από όλους.

22 Αυγούστου
Οι τιμές κατοικιών στις ΗΠΑ επιστρέφουν στα επίπεδα του 2005
Η ανάπτυξη του real estate επιτρέφει

9 Σεπτεμβρίου
Η Usa Today μεταδίδει πως οι πωλήσεις τίτλων πλησιάζουν στα επίπεδα του 2007

Τι έμεινε τελικά από τη Lehman;

Παρά τη χρεοκοπία, η Lehman διατηρεί ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας 10 δισ. δολ., περιμένοντας τις τιμές να αυξηθούν. Έως το 2012, οι πιστωτές της είχαν λάβει 1 5 σεντς στο δολάριο.

9 Σεπτεμβρίου
Οι πωλήσεις του βιβλίου «Τhe Big Short» του Michael Lewis φτάνουν τα 691.000 αντίτυπα στις ΗΠΑ. 
«Όσο χειρότερο γίνεται, τόσο καλύτερα για μένα»

Ο Michael Lewis, ο μεγαλύτερος κερδισμένος της κρίσης, μιλά για αυτήν.

Η Lehman ξεχώρισε άδικα, όταν αφέθηκε να καταρρεύσει;
Η Lehman Brothers ήταν η μόνη που βίωσε τη σπάθη της Δικαιοσύνης. Θα έπρεπε όλες να έχουν αφεθεί στο έλεος της αγοράς. Δεν λέω, ω, πόσο λυπηρό είναι που η Lehman έπεσε. Λέω, πόσο λυπηρό είναι που η Goldman Sachs και η Morgan Stanley δεν είχαν την ίδια τύχη. Θα μου άρεσε να δω την κρίση να εκδηλώνεται πιο ανοιχτά. Το πρόβλημα είναι ότι όλοι θα είχαμε πληρώσει το τίμημα. Είναι ριψοκίνδυνη δήλωση, αλλά νομίζω ότι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες θα ήταν καλύτερες. 

Τι σας εξέπληξε περισσότερο την εποχή που ασχολούσασταν με την κρίση;
Η διαπίστωση ότι η κρίση πλήρωσε ώστε ο καθένας να συμπεριφέρεται με τον τρόπο που συμπεριφερόταν. Δουλεύοντας στο «The Big Short», αρχικά το έβλεπα ως ένα στοίχημα που είχε νικητές και χαμένους και στις δύο πλευρές. Κατά μια έννοια υπήρχαν – αλλά στη Wall Street ακόμα και οι χαμένοι γίνονται πλούσιοι. Αυτό, λοιπόν, ήταν που δεν μπορούσα να βγάλω από το μυαλό μου: ότι η αποτυχία αμειβόταν τόσο καλά. Δεν ήταν ότι υπήρξαν ανόητοι και αδαείς. Είχαν υποκινηθεί να κάνουν καταστροφικά πράγματα.


Απόδοση Αναστασία Κυριανίδη - Νικολαΐδη 

ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr/startpage_weekend.asp

*Αναδημοσίευση από το Κεφάλαιο της 21ης Σεπτεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου