Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Ποτέ μην βγαίνετε από το σπίτι χωρίς ένα τανκ

Η ρωσική Arms Expo πραγματοποιείται από τα μέσα της δεκαετίας του ’90, αλλά ποτέ σε τέτοια ευρεία κλίμακα. Ο Dmitri Rogozin, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και επικεφαλής του τομέα για την αμυντική βιομηχανία, επιδιώκει να μετατρέψει την Nizhny Tagil σε μια διεθνή έκθεση όπλων χερσαίων δυνάμεων και εξοπλισμού, στο ίδιο επίπεδο με τη MAKS της Μόσχας για αεροπορικά συστήματα και τη ναυτική έκθεση στην Αγία Πετρούπολη. Πιστοί στους τύπους, οι ρωσικές εταιρείες της αμυντικής βιομηχανίας παρουσίασαν τα άρματα μάχης T90S, αυτοπροωθούμενα όπλα και όλμους, και το νεότερο προϊόν τους, με ένα σύστημα υποστήριξης τανκ, που πολύ υπερήφανα το ονομάζουν Terminator. Η παράσταση που έδωσαν ήταν αν μη τι άλλο, εντυπωσιακή.
Η μετάβαση από εδώ ωστόσο, είναι πιθανό να είναι δύσκολη. Ίσως αυτό που είναι πιο εντυπωσιακό για τη ρωσική αμυντική βιομηχανία είναι ότι είχε επιβιώσει σχεδόν μια δεκαετία και μισή, της πείνας και εγκατάλειψης. Η Ρωσία είναι ικανή να παράγει ένα νέο οπλικό σύστημα, αλλά ακόμη δεν μπορεί να παράγει ένα οπλικό σύστημα που είναι πραγματικά μετά-σοβιετικό. Όλα τα «νέα» άρματα μάχης και μεταφοράς προσωπικού παραμένουν ακόμη σύγχρονες εκδοχές των σοβιετικών μοντέλων. Μιλώντας στη Nizhny Tagil, ο Rogozin παραδέχθηκε τα τεράστια διαρθρωτικά προβλήματα που μαστίζουν τον κλάδο, αν και ο ίδιος έμοιαζε αξιοζήλευτά ενθουσιώδης.

Παρά την τρέχουσα οικονομική στασιμότητα, την ύφεση και τη δημοσιονομική κρίση που προκύπτει, η ρωσική αμυντική βιομηχανία παραμένει προτεραιότητα για το Κρεμλίνο. Ο Yuri Borisov, αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, διέψευσε δημοσιεύματα για δέσμευση του 5% (του ΑΕΠ). Ο Andrei Klepach, αναπληρωτής υπουργός οικονομικής ανάπτυξης, χαρακτήρισε τον αμυντικό εκσυγχρονισμό ως ένα όχημα για τη νέα εκβιομηχάνιση και την τεχνολογική καινοτομία. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις τρέχουσες τάσεις στην Ευρώπη και ακόμη στις ΗΠΑ, αλλά η Ρωσία προχωράει όλο και περισσότερο χωρίς να συγχρονίζεται και με τους δύο προηγούμενους.

Η Russia Arms Expo ήταν διεθνής, με την έννοια του ότι είχε τις πύλες της ανοιχτές σε εν δυνάμει πελάτες. Αυτοί ήρθαν, από την Ασία, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Τα ρωσικά όπλα εξακολουθούν να είναι ελκυστικά σε πολλούς εξαιτίας της σχετικής απλότητάς τους και της μέτριας τιμής. Ωστόσο, η αγορά αλλάζει εξαιτίας του αυξημένου ανταγωνισμού από νέους παραγωγούς όπως η Κίνα, η Βραζιλία και η Νότια Αφρική, και τη νέα ζήτηση για πιο εξελιγμένα όπλα. Η συμπαραγωγή γίνεται ένας τρόπος για να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα, αλλά εδώ, ο μόνος σοβαρός εταίρος της Ρωσίας μέχρι στιγμής, είναι η Ινδία. Με την Ουκρανία να μπαίνει σε συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ, το μέλλον της κοινής στρατιωτικής παραγωγής με τη Ρωσία είναι υπό εξέταση.

Δεδομένου ότι η Ρωσία προχωράει με το μαζικό πρόγραμμα επανεξοπλισμού της, οι εξαγωγές όπλων της, σανίδα σωτηρίας στη δεκαετία του ’90, θα είναι σημαντικές, αλλά όχι πλέον κρίσιμες. Το πραγματικό κρίσιμο ερώτημα είναι, με τι θα εξοπλιστεί η ίδια η Ρωσία. Όταν ο πρωθυπουργός  Dmitri Medvedev επισκέφθηκε τη Nizhny TAgil, ο πρόεδρος Vladimir Putin παρατηρούσε τις στρατιωτικές ασκήσεις με την κωδική ονομασία Zapad-2013 στη Λευκορωσία και το Καλίνιγκραντ. Ακριβώς πριν από αυτό, ο Putin ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας στρατιωτικής βάσης στην Αρκτική. Νωρίτερα φέτος, ο Πρόεδρος διέταξε ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα. Ωστόσο το μεγαλύτερο πλαίσιο της ρωσικής επαν-αναδυόμενης στρατιωτικής δύναμης μετά από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, υπήρξε στην Άπω Ανατολή. Με μια tous-azimuts αμυντική πολιτική, δεν θα πρέπει να υπάρχει πρόβλημα με τη ζήτηση για όπλα. Όπως ένας Βρετανός ειδικός δήλωσε χαριτολογώντας στο Nizhny Tagil, «ποτέ μην φεύγετε από το σπίτι χωρίς ένα τανκ». Είναι η προσφορά που έχει σημασία.

του Dmitri Trenin

Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ:http://carnegie.ru/eurasiaoutlook/?fa=53121


ΑΠΟΔΟΣΗ:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου